Reguli noi pentru finanțarea sistemelor fotovoltaice

Autor: Dan Vache
A+A-
Reset
reguli fotovoltaice, Programul Casa Verde Fotovoltaice

Noile reguli stabilite de ghidul de finanțare a programului care permite cetățenilor să solicite resurse financiare de la stat pentru instalarea sistemelor fotovoltaice pentru generarea de energie electrică din surse total ecologice au fost modificate, conform Ordinului MMAP nr. 121/2021.

Ordinul prevede reguli noi: în primul rând, termenul de implementare a proiectelor de la opt luni, la cel mult 12 luni. Prelungirea termenului inițial de implementare apare datorită pandemiei de coronavirus,.cât și în contextul posibilelor întârzieri ce pot apărea în așteptarea documentelor necesare solicitării banilor.

V-ar putea interesa și:

Tot din cauza acestor factori negativi și a numărului mare de documente pe care trebuie să le depună instalatorii (60-80 de file/ sistem de panouri),.depunerea documentației aferentă cererilor de decontare a sumelor solicitate se va face doar în format electronic. Documentele vor fi păstrate fizic la instalatori și beneficiari, iar la autorități să vor transmise doar online.

Reguli referitoare la instalatorul proiectului

Un alt aspect favorabil este că de acum există posibilitatea ca, în situația în care, din motive obiective,.proiectul care nu mai poate fi implementat de instalatorul prin care s-a făcut înscrierea, să fie preluat de un alt instalator validat.

Tot în acest context se modifică și caracteristicile tehnice pe care trebuie să le respecte.sistemele fotovoltaice pentru a se putea obține finanțarea. Astfel că, de acum se păstrează doar condiția privind puterea minimă de 3 kW a sistemului, nu și configurația acestuia. S-a făcut această modificare pentru că au apărut noi sisteme fotovoltaice, care nu mai conțin toate elementele ce apar în ghidul de finanțare. reguli 

V-ar putea interesa și:

Prin acest program persoanele fizice pot cere o finanțare nerambursabilă de la stat,.care acoperă până la 90% din costurile instalării de panouri fotovoltaice, dar nu mai mult de 20.000 lei. Cel căruia i se aprobă finanțarea este obligat să acopere restul de 10%. În cadrul programului destinat finanțării instalării de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică,.în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, cei care depun solicitările online sunt instalatorii validați în program.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Foto: andreas160578 de la Pixabay

Urmărește-ne pe Facebook șInstagram

Știri similare