Mașinile electrice ar putea fi încărcate în 10 minute

Autor: Dan Vache
A+A-
Reset
Masinile electrice vehicule Romania Black Week parcul auto cele mai ieftine mașini electrice, statii electrice stalpii de iluminat, Brasov

Mașinile electrice ar putea fi încărcate în 5-10 minute spun oamenii de știință, care consideră că bateriile ar trebui încărcate la o temperatură de 60 grade Celsius.

Pentru a face acest lucru, echipa a dezvoltat o baterie care folosește o folie subțire de nichel pentru a crea o structură internă de autoîncălzire. Încălzind bateria la 60 de grade Celsius, apoi răcind-o la temperatura camerei, au reușit să încarce bateria la 80% în 10 minute.

În prezent, Tesla Model S poate face o încărcare rapidă până la 80% în 40 de minute și 100% în 75 de minute folosind stațiile de încărcare supercharger.

V-ar putea interesa și:

„Pe lângă încărcarea rapidă, această metodă ne permite să limităm timpul de expunere al bateriei la temperatura ridicată a încărcării, generând astfel o durată de viață foarte lungă”, a declarat Chao-Yang Wang, inginer la Universitatea Penn State.

Mașinile electrice, autonomie 320 km în 10 minute

Mașinile electrice ar putea primi, în acest fel, o autonomie de 320 km în doar 10 minute. Omul de știință spune că acest lucru poate fi făcut și în prezent cu încărcătoarele rapide.

V-ar putea interesa și:

„Tehnologia noastră este simplă, cred că va dura doi-trei ani de testare și evaluare înainte de a fi utilizată în producția de masă. Putem încărca baterii de diferite dimensiuni cu același timp de încărcare, atât timp cât curentul de încărcare crește proporțional cu dimensiunea bateriei. Pentru o baterie auto de 150 amperi, o stație de încărcare rapidă ar trebui să asigure un curent de 900 amperi timp de 10 minute”, adaugă Chao-Yang Wang.

Încărcarea rapidă în câteva minute necesită un curent ridicat. Cu toate acestea, la temperaturi scăzute – chiar și la 30C – o  încărcare a bateriilor cu ioni de litiu poate cauza probleme, deoarece formează litiu metalic în vârfurile din jurul anodului.

Caracteristici tehnice mașini electrice

Temperaturile mai ridicate de aproximativ 60 C ar permite ionilor de litiu să se miște suficient de rapid pentru a evita această problemă.

„La temperaturi ridicate, materialele active din baterii vor reacționa cu electrolitul pentru a forma pelicule de suprafață pasive, consumând litiu activ și provocând o rezistență ridicată”, a spus Wang.

Durata de viață a bateriei ar putea fi de 2.500 de cicluri de încărcare sau 800.000 de kilometri.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare