Unde este amplasat senzorul de arbore cotit

Autor: EVmarket Romania
motor hibrid, ebay, piese auto, clapeta de acceleratie, senzorul de arborele cotit,unitatea de control al motorului

Senzorul de arbore cotit (CPS – Crankshaft position sensor) este un senzor electronic de sincronizare care măsoară poziția și viteza arborelui cotit al motorului. Este un senzor esențial pentru funcționarea corectă a motorului, deoarece furnizează informații vitale către computerul de bord (ECU).

Senzorul de arbore cotit este unul dintre cei mai importanți doi senzori din motoarele moderne, împreună cu senzorul arborelui cu came.

Un senzor de arbore cotit este un dispozitiv electronic utilizat la un motor cu ardere internă, pe benzină sau pe motorină, pentru a monitoriza poziția sau viteza de rotație a arborelui cotit. Aceste informații sunt utilizate de sistemele de management al motorului pentru a controla injecția de combustibil sau sincronizarea sistemului de aprindere și alți parametri ai motorului.

Injecția de combustibil (motoare diesel) sau aprinderea prin scânteie (motoare pe benzină) este de obicei cronometrată de un senzor de arbore cotit. Indicatorul de turație a motorului preia, de asemenea, indicarea vitezei de la acest senzor.

Ce funcții are senzorul de arbore cotit CPS:

  • Sincronizarea sistemului de aprindere: Senzorul CPS trimite un semnal către ECU care ajută la sincronizarea sistemului de aprindere. Acest lucru asigură ca bujiile să se aprindă la momentul potrivit, ceea ce asigură o ardere eficientă a combustibilului.
  • Controlul injecției de combustibil: Senzorul CPS trimite, de asemenea, un semnal către ECU care ajută la controlul injecției de combustibil. Acest lucru asigură ca cantitatea corectă de combustibil să fie injectată în cilindri, ceea ce contribuie la o performanță optimă a motorului.
  • Controlul vitezei de ralanti: Senzorul CPS poate fi utilizat și pentru a controla viteza de ralanti a motorului. Acest lucru se face prin ajustarea cantității de combustibil injectate în cilindri.

Dacă senzorul CPS este defect, computerul de bord nu va putea determina poziția și viteza arborelui cotit.

Simptome senzor de arbore cotit defect:

  • Motorul nu pornește,
  • Motorul se oprește la ralanti,
  • Motorul funcționează neregulat,
  • Consumul de combustibil crește,
  • Emisiile de gaze poluante cresc

Senzorul de arbore cotit poate avea cablul deteriorat sau poate fi corodat.

V-ar putea interesa și

Unde este amplasat senzorul de arbore cotit

Senzorul de arbore cotit este amplasat lângă scripetele de antrenarea generatorului (pe capacul de ulei), sub capacul curelei de distribuție, lângă pompa de apă, lângă pompa de injecție sau în galeria de admisie.

Senzorul CPS are un magnet care generează un semnal electric. Acest semnal este trimis la computerul de bord, care îl folosește pentru a determina poziția și viteza arborelui cotit.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn