UPDATE 2024: În ce orașe mai găsești un poligon auto

Autor: EVmarket Romania
poligon auto, poligoane auto bucuresti, poligonul ilioara

UPDATE 2024: Numărul de poligoane auto scade de la un an la altul, iar instructorii auto ai școlilor de șoferi sunt nevoiți să predea primele ore de condus direct pe străzi în lipsa unui poligon auto. 

Motivul pentru care numărul de poligoane auto a scăzut în România este faptul ca proba din poligon a fost eliminată de la examenul auto în 1995.

În 2016, un deputat a propus reintroducerea probei poligonului și a conducerii pe timp de noapte la școala de șoferi. Însă, instructorii auto nu au fost de acord, spunând că pot exersa manevre și în spatele unui bloc, într-o parcare, nu trebuie să meargă în poligoane, în timp ce condusul noaptea ar duce la scumpirea școlilor de șoferi.

Este valabilă asigurarea auto RCA în poligoane auto

Asigurarea pentru răspundere civilă auto (RCA) nu este valabilă când conduceți într-un poligon auto.

Poligonul auto este considerat a fi o proprietate privată și nu face parte din drumurile publice. RCA-ul este gândit să ofere asigurare în caz de accidente pe drumurile publice.

Ce este poligonul

Poligonul auto este locul privat în care pot exersa cei care vor să aibă permis de conducere. Aceștia se pot acomoda cu poziția la volan fără să încalce legea. Este singurul loc acceptat de legislația rutieră în vigoare unde puteți conduce fără permis. Un poligon auto nu este considerat un drum public.

Șoferii începători pot exersa manevre precum plecarea de pe loc, plecarea din rampă, parcarea, mersul cu spatele.

Unde găsești un poligon auto

Locuri unde se poate circula fără permis.

Poligon București

Bucureștenii sunt cei mai norocoși din țară, au trei poligoane auto: ACR, Ilioara și poligonul școlii de șoferi Teo.

Poligonul Ilioara este amplasat pe strada Ilioara Nr.16B, în Sectorul 3, din București. Poligonul Ilioara din Capitală este deschis zilnic și în zilele de weekend. Poligon ilioara program: 7:00 – 19:00.

Poligon auto Cluj

Din păcate în orașul Cluj-Napoca nu mai exista niciun poligon auto. Însă, clujenii pot merge la Poligon Moto – Auto Toni, situat pe strada Dâmboviței 71, Cluj-Napoca, zona Între lacuri.

Au fost două poligoane auto în Cluj până în anul 2015. Însă, pe poligonul auto din cartierul Grigorescu a fost amenajată o parcare, iar în cartierul Gheorgheni s-a decis ca terenul să aibă altă destinație.

Codul Rutier: modificări privind obținerea permisului

Poligon auto Ploiești

În Ploiești există un poligon auto pe Strada Sondelor nr 2, în locația fostei școli de șoferi Astra.

Poligon auto Timișoara

În Timișoara, există poligoane moto.

Poligon auto Sibiu

În Sibiu, există două poligoane auto. Unul este pe Calea Șurii Mici, iar altul pe strada Oborul de Vite.

Ce autovehicule pot conduce cu permis Categoria B1

Atenție: șoferii începători sunt obligați să conducă, în primul an, cu o viteză mai mică de 20 de km/h față de limita prevăzută pe porțiunea respectivă de drum. Excepție fac localitățile.

Limitele maxime de viteză stabilite pentru circularea în afara localităților cu un autoturism sunt: pe autostrăzi 110 km/h, pe drumurile expres sau pe cele naționale europene 80 km/h, pe celelalte categorii de drumuri: 70 km/h.

Aplicarea corectă a unor semne începători / buline galbene pe geamurile mașinii îi scapă pe șoferii începători de amenzi. Semnele de începători trebuie folosite timp de 1 an de la data obținerii permisului auto. Poziționarea incorectă pe parbriz sau lipsa unor buline începători conduce la o amendă între 290 de lei și 435 de lei.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn