Codul Rutier: modificări privind obținerea permisului

Autor: Dan Vache
A+A-
Reset
sedii permise auto cetateni straini Codul rutier uk permis suspendat permise de conducere permisele de conducere

Parlamentul României a adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Codul Rutier).

Codul rutier se modifică și se completează după cum urmează:

  • vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile C și CE este de 18 ani, cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale, acordat pe baza participării la un curs și a promovării unui test.
  • vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile D și DE este de 21 de ani, cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale, acordat pe baza participării la un curs și a promovării unui test.
  • vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile D și DE este de 23 de ani, cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale accelerate, acordat pe baza participării la un curs și a promovării unui test.

Prin urmare se va permite obținerea permisului de conducere la vârsta de 18 ani în loc 21 de ani pentru autovehicule din categoria C și CE. O altă modificare este reducerea vârstei minime la 21 de ani de la 24 de ani pentru vehicule din categoria D și DE sau la 23 de ani pentru titularii unui certificat de competență profesională.

Belgia introduce coridorul de urgență în Codul rutier

În categoria D (autobuze/microbuze) intră autovehiculule destinate transportului de persoane având mai mult de 8 locuri pe scaune, în afara locului conducătorului, iar în categoria DE intră vehiculul menționat cu o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată este mai mare de 750 kg.

V-ar putea interesa și:

Din categoria C fac parte vehicule mari, cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg, iar din categoria CE fac parte vehiculele menționate cu o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg.

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Știri similare