Cum va proteja bicliștii și pietonii modelul electric Cupra Born

Autor: Cosmin Lixandru
Cupra Born, Cupra Garage Bucuresti

Cupra Born dispune de o tehnologie care reduce accidentele cu bicliști și pietoni. Modelul complet electric Cupra Born este echipat cu un sistem de sunet AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System) special dezvoltat pentru a avertiza utilizatorii vulnerabili ai drumului asupra prezenței mașinii.

Cum funcționează sistemul AVAS pe Cupra Born

Toate vehiculele electrice trebuie echipate cu sistemul AVAS care emite sunete atunci când acestea rulează cu mai puțin de 20 km/h, cu toate acestea, la Born, sistemul este clar perceptibil la viteze care depășesc 40 km/h.

Born este echipat cu o suită de sisteme avansate de asistență a șoferului (ADAS) concepute pentru a proteja utilizatorii vulnerabili ai drumurilor. De exemplu, sistemul Front Assist cu frânare de urgență este capabil să detecteze atât pietonii, cât și bicicliștii, precum și alte vehicule.

Dacă sistemul detectează o coliziune iminentă cu un biciclist sau un pieton, acesta va furniza mai întâi avertismente vizuale și sonore șoferului și, dacă șoferul nu reușește să frâneze la timp sau efortul de frânare este insuficient, frânarea maximă este aplicată automat.

Sistemul este capabil să detecteze utilizatorii vulnerabili ai drumului care traversează drumul, care călătoresc pe marginea drumului și pe cei care traversează ieșind după o mașină parcată. Sistemul funcționează și pe timp de noapte.

V-ar putea interesa și:

Tehnologia Exit Warning funcționează oferind alerte vizuale și sonore pasagerilor care urmează să părăsească vehiculul. Sistemul detectează dacă un alt utilizator al drumului trece pe lângă vehicul în timp ce un pasager vrea să deschidă o ușă. Această tehnologie are potențialul de a reduce în mod semnificativ numărul de bicicliști loviți de „ușile mașiniilor”.

Modele noi Cupra

Din 2016, Cupra a lansat mai multe modele printre care și mașina electrică Cupra Born. Spaniolii au redenumit modelul Seat el Born în Cupra Born în februarie 2021. Strategia „Cupra X 2” prevede inclusiv lansarea a două modele complet noi până la sfârșitul lui 2022.

În 2024, Cupra va lansa noul model electric Tavascan, iar anul următor își va face debutul un alt vehicul cu emisii zero, care se va baza pe conceptul UrbanRebel, prezentat în toamna lui 2021.

V-ar putea interesa și:

Cupra a început producția de serie a primei sale mașini 100% electrice, Cupra Born, la uzina Zwickau din Germania. Fabrica Zwickau este prima fabrică a grupului Volkswagen pentru vehicule 100% electrice și este considerată cea mai mare și mai eficientă din Europa.

Cu o producție zilnică de până la 1.400 de vehicule, fabrica germană are o capacitate anuală de producție de aproximativ 330.000 de mașini electrice. În plus față de Cupra Born, alte patru modele, Volkswagen ID3, Volkswagen ID4, Audi Q4 e-tron și Audi Q4 Sportback e-tron, sunt produse la această uzină.

Urmărește-ne pe FacebookTwitter și LinkedIn