Citroen e-C4 X electric și C4 X – prețuri în România

Autor: Cristian Gubandru
Citroen e-C4 X

Citroen e-C4 X electric, considerat o alternativă la un model hatchback sau SUV, costă în România de la 43.900 euro cu TVA. Noul model electric este fabricat la uzina grupului Stellantis din Villaverde, în apropiere de Madrid, Spania.

Prețuri Citroen e-C4 X electric

  • Feel Pack Electric 100 kW / 136 CP AT – 43.900 euro cu TVA
  • Shine Electric 100 kW / 136 CP AT – 46.300 euro cu TVA

Cu o lungime de 4600 mm, noile e-C4 X și C4 X se integrează în gama de modele Citroën, între hatchback-ul C4 cu o lungime de 4360 mm și modelul C5 X, cu o lungime de 4800 mm. Ampatamentul acestora este identic cu cel oferit de C4 hatchback. Modelul dispune de un portbagaj de 510 litri.

Autonomie Citroen e-C4 X

Citroen e-C4 X are o motorizare de 100 kW cu 136 CP și un cuplu de 260 Nm și o autonomie de până la 360 km WLTP.

Accelerația de la 0 la 100 km/h (0-62 mph) se realizează în 9.5 secunde în modul Sport, cu o viteză maximă de 150 km/h (93 mph). Bateria de 50 kWh este de tip Li-ion de înaltă tensiune (400 V).

Frânarea regenerativă permite conducătorului auto să reîncarce parțial bateria și să crească autonomia pe perioada deplasărilor, amplificând decelerarea mașinii fără a apăsa pedala de frână și recuperând astfel energia care altfel s-ar pierde.

Sunt disponibile trei moduri de condus – Eco, Normal și Sport -activat cu ajutorul selectorului amplasat pe consola centrală.
Pentru un plus de relaxare, bateria are o garanție de 8 ani sau 160.000 km pentru 70% din capacitatea sa de încărcare.

Citroen C5 X – specificații și prețuri în România

La o stație publică de încărcare, cu ajutorul unui încărcător rapid cu curent continuu de 100 kW (mod 4), bateria se reîncarcă cu cea mai rapidă viteză din segment, de aproximativ 10 km/min (6.2 mile/min), 80% din procesul de încărcare realizându-se în 30 de minute.

La un wall box de 7.4 kW / 32 A (mod 3), reîncărcarea de la o sursă monofazată se realizează în 7.5 ore sau în 5 ore de la o sursă trifazată cu încărcătorul opțional de 11 kW.

La domiciliu sau pentru nevoi ocazionale, bateria poate fi reîncărcată de la o priză standard de uz domestic (mod 2).

Pentru a facilita viața utilizatorilor vehiculelor electrice, Citroën oferă o soluție “one-stop shop” pentru instalarea unui wall box la domiciliu. Gestionarea încărcării este simplă și poate fi programată în avans pentru a profita de tarifele reduse la energia electrică din afara orelor de vârf. Timpul de încărcare poate fi predefinit utilizând ecranul tactil al interfeței My Citroën Drive Plus sau aplicația My Citroën.

Galerie foto

Motorizări și prețuri C4 X

Noul model C4 X, construit pe platforma CMP, are motoare pe benzină, motorină și o versiune 100% electrică.

În funcție de piață, sunt disponibile trei combinații de motorizări și transmisii PureTech cu 3 cilindri și injecție directă:

  • PureTech 100 Start & Stop Euro 6.4, cutie de viteze manuală cu 6 trepte – 23.300 euro cu TVA
  • PureTech 130 Start & Stop Euro 6.4, cutie de viteze automată EAT8 – 27.500 euro cu TVA

Noul C4 X va fi disponibil pe piețe selectate cu motoare eficiente BlueHDi 130 Euro 6.4 Start & Stop cuplate la transmisia automată EAT8 (29.600 euro cu TVA).

V-ar putea interesa și:

Citroen C4 X și Citroen e-C4 X electric beneficiază de noua interfață de infotainment MyCitroën Drive Plus, un pachet complet dedicat conectivității și serviciilor conectate.

Un pachet complet de climatizare include un sistem de climatizare automată bi-zonă cu 2 comenzi pentru o utilizare facilitată, precum și scaune față și spate încălzite, un parbriz încălzit și un volan încălzit.

Sunt disponibile 20 de sisteme de asistență la condus, printre care:

  • Active Safety Brake: frânează automat vehiculul în cazul unui risc de coliziune, prin detectarea și analizarea obstacolelor statice sau mobile, inclusiv pietonii, bicicliștii sau vehiculele, chiar și pe timp de noapte.
  • Avertizare privind riscul de coliziune și frânare automată post-coliziune: avertizează șoferul cu privire la riscul de a intra în coliziune cu vehiculul din față, la viteze de la 30 km/h (19 mph). Sistemul se activează automat în urma unei coliziuni pentru a evita mișcarea ulterioară a vehiculului.
  • Highway Driver Assist: un sistem de condus semi-autonom de nivelul 2, care asociază Regulatorul de viteză adaptiv cu funcție Stop & Go și sistemul de avertizare la părăsirea involuntară a benzii de rulare. Șoferul poate delega parțial conducerea vehiculului, cu condiția ca acesta să rămână concentrat asupra drumului și să țină mâinile pe volan (după cum prevede legislația în vigoare). Șoferul poate relua conducerea manuală în orice moment.
  • Regulatorul de viteză adaptiv cu funcție Stop and Go: Sistemul se adaptează la viteza vehiculului din față menținând automat distanța de siguranță selectată anterior de șofer. Dacă este necesar, sistemul poate să oprească vehiculul și să-l repornească automat fără ca șoferul să fie nevoit să apese pedala de frână sau accelerație.
  • În plus față de tehnologiile de asistență la condus descrise mai sus, noile ë-C4 X și C4 X propun sistemele: Sistem de supraveghere a unghiului mort, Avertizare de părăsire involuntară a benzii de rulare, Coffee Break Alert, Alertă atenție șofer, Comutare automată a luminilor de drum și Recunoașterea semnelor de circulație și recomandări.

Suita de tehnologii concepute pentru a reduce stresul și a oferi un plus de confort include:

  • Head-up display color: Sistemul proiectează toate informațiile esențiale pentru condus pe parbrizul mașinii, în culori, direct în câmpul vizual al conducătorului auto, pentru ca acesta să rămână concentrat asupra drumului.
  • Cameră video de marșarier cu Top Rear vision: de îndată ce este selectată treapta de marșarier, o cameră video oferă o vizualizare a părții din spate a vehiculului pe ecranul tactil, cu repere de culoare care evidențiază apropierea oricăror obstacole. Este afișată o imagine la 180 de grade a zonei din spatele vehiculului, văzută de sus.
  • 360 Vision: activat în mod automat la trecerea în marșarier sau manual, sistemul redă pe ecranul tactil zona din apropierea vehiculului, pentru a reconstitui o imagine la 360° de sus, grație celor 4 camere video HD.
  • Sunt disponibile, de asemenea: Acces și pornire mâini libere Proximity, Park Assist, Asistență la pornirea în pantă, Iluminat static în intersecție, frână de parcare electrică automată, senzori de parcare laterală și controlul stabilității la remorcare (dotare indisponibilă pentru ë-C4X).