Baterii mașini electrice: Sfaturi pentru a mări durata de viață

Autor: EVmarket Romania
hyundai incarcare, Baterii mașini electrice,

Hyundai ne dezvăluie un set de sfaturi interesante despre cum să maximizăm durata de viață pentru baterii de mașini electrice. Este simplu – nu expuneți bateria la nicio latură extremă: încărcare completă, descărcare completă, temperaturi înalte (nu lăsați mașina in soare puternic vara).

Baterii mașini electrice litiu-ion – sfaturi

În primul rând, producătorul sud-coreean spune că bateriile litiu-ion din mașinile sale (IONIQ Electric, IONIQ Plug-In și Kona Electric) au fost concepute pentru a rezista pe toată durata de viață a vehiculului. Cam toți producătorii auto dau o garanție pentru baterii de mașini electrice de 8 ani.

Aceste baterii de mașini electrice nu se strică definitiv însă în timp nu vor mai oferi aceleași performanțe. Capacitatea bateriei și, în unele cazuri, și puterea de ieșire (ambele moduri – pentru încărcare și accelerare) pot scădea treptat în timp.

Cele mai bune sfaturi pentru baterii mașini electrice

1. Evitați descărcarea bateriei la niveluri foarte mici

Primul sfat este să nu vă descărcați frecvent bateria mașinii electrice la niveluri foarte scăzute și să nu coborați sub 20% zilnic. Cu alte cuvinte, nu folosiți întreaga autonomie a bateriei vehiculului electric dacă nu este necesar (dacă există posibilitatea de a reîncărca).

2. Încărcați mai frecvent

Al doilea sfat de la Hyundai este să încărcați frecvent, în fiecare zi după întoarcerea acasă, dacă se poate. În acest fel, bateria nu va sta prea mult cu energie puțină.

3. Evitați perioadele prelungite de accelerare puternică

Deși condusul nu a fost niciodată mai distractiv într-o mașină precum la volanul unei electrice datorită demarajului foarte rapid și lin, acest lucru, poate afecta viața bateriei.

Perioadele îndelungate de accelerare puternică duce la supratensiune și încălzește treptat celulele bateriei.

4. Dacă parcați pentru perioade îndelungate de timp, parcați la umbră

Parcați mașina electrică pentru o perioadă mai lungă de timp? Ei bine, ar fi indicat să găsiți un loc la umbră.

V-ar putea interesa și:

5. Reduceți limita maximă de încărcare

Multe mașini electrice au o opțiune de a configura starea maximă de încărcare, separat pentru încărcare DC și AC. Proprietarul poate seta maximul să zicem 80%, pentru a nu expune bateria la un nivel ridicat de încărcare, dacă nu este necesar.

În timp ce încărcarea în curent alternativ este de obicei la putere mică (11 kW), încărcarea rapidă în curent continuu ar putea fi destul de mare. În general, este bine să încărcați bateriile mașinilor electrice la 80-90% dacă nu vă este necesară întreaga autonomie în acea zi.

V-ar putea interesa și:

6. Vara nu încărcați în plin soare

Bineînțeles, când efectuați o încărcare, vara, în plin soare, căutați o stație de încărcare mașini electrice amplasată într-un loc cu umbră.

7. Iarna preîncălziți mașina de la rețea

Iarna incălziți în prealabil mașina folosind electricitate de la rețea înainte de a porni la drum, pentru a nu pierde energie din baterie în timp ce conduceți mai târziu.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn