TOP 10 cele mai spectaculoase șosele montane din România

Autor: Cristian Gubandru
transfagarasan dn 7c, consum, drum montan, munte

România are unele dintre cele mai frumoase și spectaculoase șosele montane din Europa. Dacă vă place să conduceți, ar trebui în vacanță să treceți măcar o dată pe aceste drumuri montane.

Majoritatea dintre aceste șosele montane sunt solicitante pentru mașini și sunt recomandate șoferilor cu experiență, însă fiecare kilometru parcurs merită văzut.

TOP 10 cele mai spectaculoase șosele montane din România

Transrarău

Transrarăul este unul dintre cele mai spectaculoase șosele montane din România. Cunoscut sub numele de Drumul Comorilor, este unul dintre cele mai frumoase drumuri alpine din România. Traversează masivul Rarău și oferă o priveliște spectaculoasă.

Cu o lungime de 28 km, Drumul (DJ175B) leagă satele Chiril (sud) și Pojorâta (nord), care traversează Munții Rarău și urcă până la o altitudine de 1.400 m deasupra nivelului mării. Transrarăul poate fi traversat cu bicicleta sau chiar pe jos.

sosele romania - transrarau

Transalpina

Transalpina este cel mai înalt drum rutier din România, dar și din întregul lanț al Munților Carpați. Astfel, ajunge la altitudinea maximă de 2145 de metri în Pasul Urdele.

Transalpina traversează Munții Parâng de la nord la sud, paralel cu Valea Oltului și Valea Jiului. Drumul leagă localitatea sibiană Săliște de localitatea gorjeană Novaci. Este numit și „Drumul Regelui”, pentru că Regele Carol al II-lea, după l-a construit, în anul 1935, l-a inaugurat mergând alături de familia regală.

transalpina

Transfăgărășan

Una dintre cele mai spectaculoase șosele montane la nivel mondial este Transfăgărășanul. Drumul apare des în topul celor mai frumoase șosele din lume de parcurs cu mașina.

Transfăgărașanul începe în comuna Bascov, județul Argeș de lângă orașul Pitești, și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea Comunei Cârțișoara. Acesta are o lungime de 151 de kilometri și traversează Munții Făgăraș. Ajunge la altitudinea de 2042 de metri.

transfagarasan dn7c

Foto: CNAIR

Transbucegi

Transbucegi a fost construit între 2010 și 2014. Drumul străbate o zonă pitorească din platoul Bucegi, la 1925 metri altitudine.

Șoseaua Transbucegi cunoscută și ca Drumul Babelor, face legătura între Sinaia și Târgoviște. Trece pe lângă Cabana Cuibul Dorului, șaua Dichiu, Cabana Diciu și Platoul Bucegi în zona Cabana Piatra Arsă.

transbucegi

Trans Semenic

TransSemenic traversează masivul Semenic, o zonă interesantă din vestul țării. Frumusețile Banatului montan pot fi admirate de pe șoseaua modernizată care leagă localitățile Văliug și Slatina-Timiș, ambele din Caraș Severin.

Pe Trans Semenic se poate merge fie de la Reşiţa la Văliug, fie pe varianta nouă, pornind de la drumul naţional 6. Venind dinspre Caransebeș, în localitatea Slatina Timiş viraţi la dreapta către centrul localităţii şi de acolo continuaţi drept înainte, pe lângă căminul cultural.

Trans Semenic

TransMurgești

TransMurgești, drumul spectaculos peste Valea Câlnăului este defapt drumul județean 203A. Acesta are aproximativ 15 kilometri lungime și leagă municipiul Râmnicu Sărat de comuna Murgești.

Localitățile Batogu, Murgești și Livada reprezintă una dintre cele mai pitorești zone ale județului Buzău. De aici, turiștii pot admira Valea Câlnăului. Şoseaua ajunge la peste 600 de metri altitudine.

sosele TransMurgesti

Transluncani

Transluncani este un drum mai nou, dar la fel de spectaculos ca și celelalte șosele care ocolesc printre munți. Transluncani este un fost drum agricol, asfaltat cu ajutorul Uniunii Europene. Peisajul este unul spectaculos deoarece urcă până la 700 de metri altitudine.

Acest drum este o alternativă la drumul județean 684, care leagă județul Timiș de județul Caraș-Severin. Lucrările au avut o complexitate ridicată, fiind zonă montană, s-a săpat și în stâncă. Pe un segment de doi kilometri din noul drum era doar o potecă înainte de lucrări, astfel că pe acea porțiune s-a săpat doar în stâncă.

sosele transluncani

Transvâlcan

Transvâlcan (DJ 664) sau “Drumul lui Mihai Viteazul”, face legătura între Oltenia și Transilvania. Traversează Munții Vâlcan pe direcția S-N între localitățile Schela din Județul Gorj și Vulcan din Județul Hunedoara. Traseul său este paralel cu Defileul Jiului și are o lungime de 28 km. Atinge altitudinea maximă de 1621 m în Pasul Vâlcan. Are o vechime de peste 2000 de ani, fiind cunoscut și ca “drumul roman”.

Transvilcanul este asfaltat doar pe teritoriul Județului Hunedoara între Localitatea Vulcan și Pasul Vâlcan, punctul cel mai înalt al drumului. Drumul mai este cunoscut si sub numele de “Drumul neamțului”. Porțiunea de drum de la Pasul Vâlcan până la Schela este neasfaltată și poate fi parcursă doar cu mașini 4×4.

sosele transvilcan

Transapuseni

Transapuseni este un drum din Munții Apuseni, în mare parte de pământ, ce leagă Aiudul de Abrud. Nu impresionează prin altitudine ci prin peisaje verzi, văi adânci, sate rispite printre căpițe de fân și oameni plăcuți.

V-ar putea interesa și:

Pornind din Aiud, jud. Alba spre DJ 107I, prin Pădurea Sloboda spre Brădești, iar mai apoi spre Mogoș și Bucium – Sat se ajunge la DN 74, în zona Abrud. Practic drumul traversează o mare parte din Munții Apuseni prin niște peisaje foarte spectaculoase. Pe această porțiune drumul poate fi parcurs cu orice mașină.

transapuseni

Transursoaia

Transursoaia (DN1R) porneşte din localitatea Albac (Alba) şi urcă la o altitudine de 1.300 de metri, ajungând apoi până în Huedin (Cluj). Pe 80 de kilometri, şoseaua îngustă, dar suficient de lată pentru două benzi de maşină. Tot aici este şi Beliș-Fântânele, un lac artificial de acumulare din Munții Gilăului.

V-ar putea interesa și:

Inaugurat în 20 august 2016, Transursoaia poate fi parcurs în aproximativ o oră şi 30 de minute. Este un traseu turistic care oferă celor care doresc să străbată zona, peisaje de neuitat, adrenalină celor pasionaţi de atv-uri și motoare.

Transursoaia

Sursa: TheDaily.ro

Foto: CNAIR

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn