Ce taxe de drum sunt pe autostrăzile din Grecia în 2024. NU există vignetă

Autor: EVmarket Romania
taxe drum autostrada Grecia Bulgaria

Românii care pleacă în vacanță în Grecia în 2024 trebuie să fie pregătiți pentru plata unor taxe de drum pe teritoriul Greciei. Aici nu există vignetă (vinieta grecia), doar taxe autostradă.

Rețeaua de autostrăzi din Grecia este cea mai mare din sud-estul Europei și una dintre cele mai dezvoltate de pe vechiul continent. Taxele pentru autostrăzi în Republica Elenă pentru autoturisme variază în funcţie de lungimea tronsonului utilizat. Între oraşele Salonic şi Atena, pe o distanţă de aproximativ 520-570 de km, taxele de autostradă sunt cuprinse între 30 şi 58 de euro.

Taxele de autostradă se plătesc pentru trecerea majorității autostrăzilor din Grecia și sunt colectate la porțile de taxare. Obligația de a plăti taxe pentru autostrăzi se aplică tuturor autovehiculelor de la motociclete la vehiculele cu o greutate mai mare de 3,5 t.

Plata pe autostrăzi în Grecia se poate face cu numerar în euro, card de credit sau prin aparat electronic (GRITS – Greek Interoperable Tolling Systems). Drumurile cu taxă includ Podul Rio-Antirrio și tunelul Aktio-Preveza.

Taxe orientative pentru autostrăzile din Grecia în 2024

taxe autostrada grecia 2022

via tolls.eu/greece

Prețul taxelor pentru călătorie in Grecia poate fi determinat numai manual în funcție de listele de prețuri de taxare ale autostrăzilor. Nu există un calculator al tuturor taxelor.

Cât valorează mașina ta second-hand la un dealer Dacia – Renault

Unele autostrăzi au categorii de prețuri diferite pentru vehicule, dar categoria 1 și 2 se aplică întotdeauna motocicletelor și autoturismelor. Pentru alte tipuri de vehicule, categoriile sunt determinate în funcție de numărul de osii și de înălțimea vehiculului.

Aparatele de taxare la bord sunt complet transferabile între operatorii de taxare din Grecia și pot fi utilizate pentru a plăti taxe pe toate autostrăzile Greciei.

Rețeaua rutieră greacă, administrată de 8 companii private și o companie de stat, are o lungime de peste 2.200 km. Are 122 de tuneluri, peste 130 de puncte de încărcare si peste 630 de linii de plată.

Companiile formează o asociație cu numele HELLASTRON: ​​AtticaTollway, Podul Rion-Antirrion, Autostrada Egnatia, Autostrada Nea Odos, Autostrada Moreas, Autostrada Egee, Autostrada Olympia Odos și Autostrada Grecia Centrală (Kentriki Odos).

Taxe Autostrada Aegean în 2024

Lista de prețuri include 24% TVA și se aplică tuturor utilizatorilor de autostrăzi în 2024.Taxe Autostrada Aegean în 2022

via aegeanmotorway.gr

Tesla Roadster: Prețuri, autonomie, dată de lansare

Taxe autostrada Attiki Odos în 2023

via aodos.gr

Taxe Autostrada Egnatia Odos (A2) în 2024

Autostrada de 670 km Egnatia Odos – care se traduce prin Drumul Roman – traversează Grecia de Nord de la punctul său de plecare la Igoumenitsa, peste Prefecturile Thesprotia, Ioannina, Grevena, Kozani, Imathia, Salonic, Kavala, Xanthi, Rodopi și Evros, până în satul Kipi de la granița cu Turcia. Drumul este un traseu cheie în dezvoltarea rețelei rutiere transeuropene și face parte integrantă din ruta europeană E90.

Stații de taxare de-a lungul autostrăzii Egnatia

1. Tyria (Ioannina)
2. Pamvotida (Ioannina)
3. Malakasi (Trikala)
4. Siatista (Grevena)
5. Polymylos (Kozani)
6. Malgara (Thessaloniki)
7. Thessaloniki (Thessaloniki)
8. Analipsi (Thessaloniki)
9. Asprovalta (Thessaloniki)
10. Moustheni (Kavala)
11. Iasmos (Rodopi)
12. Mesti (Evros)
13. Ardanio (Evros)

Taxe Autostrada Egnatia Odos (A2) grecia

via egnatia.eu

V-ar putea interesa și:

Taxe de autostradă în Grecia – Autostrada Moreas (A7)

taxe toll autostrada moreas odos grecia

via moreas.com.gr

Utilizarea sau deţinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de către conducătorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisă prin lege. Fapta constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier elen prevede şi reţinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioadă de 30 zile, precum şi reţinerea actelor maşinii şi a plăcuţelor de înmatriculare auto pentru 60 zile).

  • Parcarea

Aveţi grijă unde parcaţi! Parcarea ilegală se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

Poliţia elenă aplică amenzi şi poate reţine permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare pentru:

  • Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
  • Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
  • Depăşirea şi încălcarea liniei continue;
  • Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
  • Nerespectarea semnalelor semaforului;
  • Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
  • Condusul pe contrasens.

Vinieta electronică: cât costă în Bulgaria

  • Limitele de vitezã admise

Pe autostradă, limita maximă de viteză admisă este de 130 km/h. Acordaţi maximă atenţie indicatoarelor rutiere de limitare a vitezei.

Sunt prevăzute limitări de până la 80 km/h în funcţie de condiţiile de drum, trafic, meteo, lucrări pe carosabil.

Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile ).

Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare