Înmatricularea unei mașini costă anul acesta aproximativ 100 de lei (taxa talon și numere) pentru transcrierea mașinilor înmatriculate în România (Schimbare proprietar auto / reînmatriculare / transcriere vehicul). Dacă mașina este adusă din străinătate, este necesară în plus autenticitatea RAR, iar prețul pentru înmatriculare va depăși 600 lei.
Atunci când se face o schimbare proprietar auto este necesară și o poliță de asigurare auto obligatorie RCA. Aceasta are un preț diferit de la un șofer la altul. Pentru prețul unei polițe RCA se ține cont de vârsta șoferului, motorizarea mașinii și Clasa Bonus Malus (B0-B8). În cazul mașinilor electrice se ține cont de puterea motorului electric și de greutatea mașinii.
Calculator asigurare auto RCA
Înmatricularea se face pe baza datelor de identificare a proprietarului. Acesta va primi un certificat de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare ale mașinii. De asemenea, se vor face transcrierile necesare în certificatul de înmatriculare și în cartea de identitate a vehiculului.
Cum se procedează la schimbarea proprietarului la mașină
Schimbare proprietar auto (înmatriculări auto)
- CERERE de înmatriculare: tipizatul este gratuit și îl puteți descărca de aici. Poate fi completat pe loc la DRPCIV;
- fișa de înmatriculare a vehiculului NU SE MAI SOLICITĂ în București nici pentru persoane fizice, nici pentru persoane juridice;
- CONTRACTUL (Contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport) sau FACTURA – OBLIGATORIU ștampilate de Direcția Impozite și Taxe Locale (Administrația Locală) de sectorul de care aparține vânzătorul și cumpărătorul;
- Dovada înregistrării în evidențele organului fiscal al autorității publice locale în a cărui rază de competență proprietarul își are domiciliul;
V-ar putea interesa și:
- Talon auto pierdut: ce acte sunt necesare și cât te costă
- Acte necesare înmatriculare auto: pașii și costurile
- Fișa medicală permis auto: acte necesare, cabinet medical
- Înmatriculări auto: acte necesare transcriere
- cartea de identitate a vehicului (original și copie);
- certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate (talonul auto – original). ITP-ul trebuie să fie valabil (inspecția tehnică periodică);
- actul de identitate al solicitantului (original și copie);
- asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) cu numele noului proprietar (copie);
- dovada de plată a contravalorii certificatului de înmatriculare (talon auto – original – 49 lei); NU se mai poate plăti pe loc când depuneți actele. Plata se face prin internet banking (pentru confirmarea tranzacției este necesară o perioadă mai mare de 24 ore), virament, ghiseul.ro, aparate SelfPay (comision 6 lei), mandat poștal către contul unic deschis de către fiecare Instituție a Prefectului;
- plăcuțele cu numărul de înmatriculare vechi, dacă vreți/trebuie să le schimbați (40 lei) sau dovada că fostul proprietar le-a rezervat. Numerele preferențiale costă 85 lei; Dacă le schimbați trebuie să le predați polițistului, odată cu dosarul. Aflați aici dacă este disponibil numărul de înmatriculare preferențial.
- copie certificat de înregistrare a societății – pentru persoane juridice;
- împuternicire/delegație – chiar dacă actele sunt depuse de acționarul unic al societății (O puteți face singuri, printa și ștampila).
O programare online vă scapă de aglomerația de la DRPCIV
Programare online pentru înmatricularea unui vehicul la DRPCIV pentru schimbare proprietar auto se va face pe site. În cazul în care nu aveți programare online, veți depune dosarul de înmatriculare auto după numărul de ordine obținut în incinta DRPCIV.
Pentru schimbarea proprietarului auto în România, nu mai este necesar certificatul de autenticitate RAR.
Transcrierea (înstrăinare auto) se face pentru un vehicul achiziționat din România înmatriculat în București sau alt județ. În prezent se face schimbare proprietar auto fără radiere.
V-ar putea interesa și:
- Preschimbare permis auto: acte necesare la dosar
- Acte necesare numere rosii. Cât te costă
- Top 10 mașini de vânzare ieftine cu cutii de viteze automate
Mașina cumpărată second-hand se va înscrie în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.
Ce se întâmplă dacă nu înmatriculezi mașina second-hand cumpărată
Noul proprietar este obligat să notifice autorităților tranzacția într-un anumit timp. În caz contrar, înmatricularea automobilului este suspendată automat. Dacă sunteți oprit de poliție, riscați o amendă de până la 2.900 de lei, reținerea certificatului de înmatriculare al vehiculului și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.
Legea spune ca „este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru pagube produse terților prin accidente de circulație, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum și a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat ori este anulată”.
„În situația în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin. (4) (90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului – n. red.), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietare. În cazul în care până la transcriere intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul (…) curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate”, este explicat în OG nr. 14/2017.