Legea RCA din România considerată inechitabilă îi determină pe mulți șoferi din București și Ilfov să își mute fictiv domiciliul în alte județe, pentru a beneficia de tarife RCA mai mici cu aproximativ 1.000 de lei, deși folosesc mașinile în continuare în Capitală.
Tarifele RCA pot varia considerabil în funcție de localitatea de domiciliu a proprietarului mașinii. În general, tarifele sunt mai mari în orașele mari, cum este Bucureștiul, din cauza riscului mai ridicat de accidente. Astfel, în unele județe tarifele RCA pot fi la jumătate.
Prin urmare, un șofer cu RCA de provincie poate plăti o primă de asigurare mai mică decât un șofer cu domiciliul în București.
În cazul unui accident, polița RCA de provincie este valabilă și în București, acoperind daunele produse terților.
RCA de provincie vs. RCA de București
Un șofer care are 40 de ani, este clasa de Bonus Malus B8, și conduce o mașină de 100 de cai putere plătește 2600 de lei dacă mașina este înmatriculată în București. Dacă mașina este înmatriculată în Brașov, asigurarea RCA va fi de 1500 de lei, iar daca autoturismul are numere de Cluj, RCA-ul va fi de 1460 de lei, potrivit Observator.
O altă soluție pentru a plăti un RCA mai mic este ca mașina sa fie înmatriculată pe numele unei persoane care are până în 60 de ani.
La stabilirea tarifelor RCA în 2025, autoritățile au adoptat o nouă metodologie
În locul capacității cilindrice, acum se ia în considerare puterea motorului vehiculului. În plus, România a fost împărțită în două zone tarifare: București-Ilfov, cu tarife specifice, și restul județelor, unde se aplică alte grile de preț.
Pentru a calcula tariful de referință al asigurării în 2025 pentru mașinile deținute de persoane juridice, se iau în considerare puterea motorului vehiculului și zona geografică în care acesta este înmatriculat.
Tarifele RCA în 2025 pentru persoane fizice sunt calculate astfel:
- Pentru autoturisme, SUV-uri și autoutilitare ușoare: puterea motorului și vârsta conducătorului auto.
- Pentru autovehicule de marfă: masa vehiculului.
- Pentru toate categoriile de vehicule: zona geografică de înmatriculare (București-Ilfov sau restul țării).
Bonus-malus poate reduce sau majora tariful cu până la 50%, respectiv 80%.
Cum pot afla clasa de bonus malus la polița RCA
Șoferii pot afla în ce clasă bonus malus se încadrează dacă verifică în baza de date AIDA, aplicație online pusă la dispoziția asiguraților de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Ce înseamnă asigurat cu risc ridicat
Pentru a obține informații despre încadrarea în clasa bonus malus (B/M) accesați aida.info.ro. Aplicația va cere numărul de înmatriculare al vehiculului sau seria de șasiu (numărul de identificare a autovehiculului). Baza de date AIDA afișează informații din ultimii 5 ani calculați de la data curentă.
Cu toate acestea, este important ca șoferii să fie conștienți de faptul că, în cazul unor daune semnificative, pot apărea diferențe între tarifele de reparație practicate în București și cele din alte localități. Prin urmare, este mai bine să își repare mașinile in provincie.