În cazul pierderii, furtului sau distrugerii talonului auto există o procedură relativ simplă pentru eliberarea unui nou talon auto. Tariful pentru obținerea unui nou certificat de înmatriculare a vehiculului este de aproximativ 50 de lei.
Așadar, pentru eliberarea unui nou certificat de înmatriculare / talon auto, conducătorul auto trebuie să se prezinte la unul dintre birourile Direcției regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor cu o serie de acte.
Talon pierdut cât durează
Timpul de eliberarea al unui talon pierdut este în funcție de perioada din an, dacă este de aglomerație la birourile DRPCIV din orașul unde solicitați un nou talon. Poate fi gata peste 2 ore sau peste 2 -3 zile lucrătoare.
V-ar putea interesa și:
- Acte necesare înmatriculare auto: pașii și costurile
- Acte necesare înmatriculare auto. Ce conține dosarul
- Preschimbare permis auto: acte necesare la dosar
- Păstrarea și rezervarea numărului de înmatriculare auto
- Top 10 mașini de vânzare ieftine cu cutii de viteze automate
- Top 15 cele mai ieftine mașini hibrid din România
- Ce mașini ieftine puteți cumpăra prin Programul Rabla
Actele necesare pentru eliberarea unui nou certificat de înmatriculare / talon auto când a fost pierdut:
- Cerere
- Declaraţia solicitantului din care să rezulte pierderea;
- Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 lei (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife;
- Actul de identitate al solicitantului în original şi copie;
- În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu certificat înregistrare la Registrul Comerţului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora; Delegaţie;
- Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.
În situația în care ați pierdut talonul trebuie să știți că nu aveți voie să mai circulați cu mașina. La un eventual control de rutină al poliției veți fi amendat pentru lipsa acestuia.
De ce este necesar acest document? În el sunt menționate date de identificare ale mașinii, date tehnice, dar şi data la care s-a efectuat ultima inspecţie tehnică periodică. Da, ITP-ul reprezintă un amănunt foarte important care este trecut în talon și obligatoriu, conform legii.
Așa cum este specificat în Legislația Rutieră, constituie contravenție și se sancționează cu 2 puncte amendă, refuzul proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul de a înmâna actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea polițistului rutier, precum și refuzul de a permite verificarea vehiculului.
V-ar putea interesa și: talon auto
- Ce culoare are pe carte un autovehicul vopsit în două culori
- Înmatriculări auto: acte necesare transcriere 2023
- Radiere auto în 2023: când poate fi radiat un vehicul?
- TOP 5 cele mai ieftine crossovere hibride din România
- TOP 15: SUV-uri electrice la vânzare în România
Constituie contravenții și se sancționează cu 4 sau 5 puncte amendă, fapte săvârșite de către persoane fizice precum neîndeplinirea obligației de a solicita autorității competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui duplicat al permisului de conducere sau al certificatului de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei și conținutului celor în vigoare.
Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.