Test cu anvelopele de iarnă Nokian Tyres Snowproof 2 SUV, flagship-ul finlandez

Autor: Cristian Gubandru
Nokian Tyres Snowproof 2 SUV, anvelope iarna, anvelopele de iarnă, vremea,

Temperaturile au coborât sub 7 grade în România, așadar, mașinile ar trebui echipate cu anvelope de iarnă întrucât pneurile de vară sau anvelopele all season nu mai oferă performanțe bune la frânare în condiții de iarnă.

Dacă nu ați ales încă anvelopele de iarnă, trebuie să fiți atenți la etichetele cu calificative privind frânarea pe carosabil ud. Calificativele diferă pentru aceeași anvelopă în funcție de dimensiuni pentru că pot fi mai multe sau mai puține striații.

Între o anvelopă cu marcajul A și una cu marcajul F, distanța de frânare pe ud și pe zăpadă la o viteză de 80 de km/h poate fi cu peste 20 de metri mai mică (deci o distanță de 4 mașini). Aderența pe carosabil umed este clasificată de la A la F: A = clasa maximă; F = clasa minimă.

Dacă vreți anvelope bune pentru condiții de iarnă severe, atunci ar trebui să alegeți între modelele Nokian: Hakkapellitta 9, Hakkapellitta 10, Hakkapellitta R5 sau Nokian Tyres Snowproof 2, considerată flagship-ul finlandez datorită tehnologiilor folosite și performanțelor sale deosebite.

Nokian are unele dintre cele mai bune anvelope de iarnă având avantajul celui mai nordic centru de testare situat în Laponia finlandeză, la nord de Cercul Polar, dar și al experienței îndelungate, pentru că a produs prima anvelopă de iarnă în 1932.

Nokian Tyres dezvoltă anvelope destinate vehiculelor electrice

Din gama de anvelope de iarnă Nokian, am ales Nokian Tyres Snowproof 2 SUV cu dimensiunile 225/55R19 103V XL, o anvelopă recomandată mașinilor electrice și hibride datorită rezistenței la sarcini mult mai mari decât anvelopele obișnuite și a tehnologiei SilentDrive, care le transformă în unele dintre cele mai silențioase pneuri de iarnă.

Folosită cu succes în anvelopele de iarnă Nokian Tyres pentru piața nordică, tehnologia SilentDrive este disponibilă la anumite dimensiuni SUV Snowproof 2. Nivelurile de zgomot scăzute sunt obținute prin adăugarea unui strat ușor de spumă acustică pe căptușeala interioară a anvelopei.

Pentru a reduce situațiile în care anvelopele se pot tăia și pentru a rezista la sarcini grele, Nokian a ranforsat pereții laterali ai Snowproof 2 SUV folosind tehnologia Aramid Sidewall. Aceasta oferă rezistență la deformare și la impacturi, și în același timp îmbunătățește stabilitatea și confortul la rulare.

Ce performanțe au anvelopele de iarnă Nokian Tyres Snowproof 2 SUV

Anvelopele de iarnă Nokian Tyres Snowproof 2 SUV cu dimensiunea de 225/55R19 103V XL sunt potrivite pentru SUV-uri  și crossovere electrice (Ford Mustang Mach-e), hibride (Ford Kuga, Mazda CX-30) sau cu motoare pe combustie (Mazda CX-5, Nissan X-Trail, Renault Koleos, Subaru Outback, Jeep Cherokee). Pneurile oferă performanțe bune pe zăpadă, gheață, asfalt uscat și umed, primind etichetarea Clasa B pentru aderența pe carosabil umed la frânare.

Comparativ cu pneurile de iarnă Nokian Hakkapellitta 9, 10 sau R5 de 225/55R19, anvelopele Nokian Tyres Snowproof 2 SUV permit mașinilor să ruleze cu o viteză mult mai mare, de până la 240 de km/h în condiții de siguranță.

Și pentru că au indicele de încărcare 103, care reprezintă încărcarea maximă admisă de 875 kg pe roată, pot fi montate pe autoturisme care pot ajunge la 3,5 tone cu tot cu pasageri și bagaje. Este o performanță foarte bună întrucât mașinile electrice pe care pot fi montate, spre exemplu Ford Mustang Mach-e care are 2,3 tone, nu vor atinge această greutate nici încărcate. Indicele XL ne spune că acest model de anvelopă suportă greutate suplimentară (+70kg/anvelopă) față de modelul standard.

V-ar putea interesa și:

Snowproof 2 SUV oferă o tracțiune excelentă pe drumurile înzăpezite chiar și atunci când temperaturile scad. Compusul Alpine Grip 2.0 rămâne flexibil și aderent chiar și pe vreme foarte rece. Aderența pe teren umed este optimizată de conținutul ridicat de siliciu. Acest nou compus, împreună cu modelul benzii de rulare, asigură, de asemenea, o rezistență scăzută la rulare, ceea ce înseamnă mai puține cheltuieli cu energia.

Pentru această dimensiune eficiența consumului de combustibil a primit clasificarea C pe etichetă. Cu aceste pneuri de iarnă, SUV-urile pot economisi până la 0.35 litri de carburant pentru fiecare 100 km/parcurși (comparativ cu o anvelopă clasa F). Dacă luăm în calcul o durată medie de viață a unei anvelope de 50.000 km, economia de carburant poate ajunge la 175 de litri.

Așadar, pentru că tehnologia îmbunătățește anvelopele de la o generație la alta este bine să schimbați anvelopele de iarnă cât mai des, la 3-4 ani, nu să așteptați 5-6 ani.

Anvelopele reprezintă contactul cu șoseaua, degeaba investiți mult într-o mașină dacă anvelopele sunt uzate. La 80 km/h, anvelopele au mai puțin de o milisecundă pentru a da o traiectorie mașinii, a accelera sau a frâna.

Cum se comportă anvelopele de iarnă Nokian Tyres Snowproof 2 SUV

Anvelopele de iarnă de 225/55R19 care au echipat SUV-ul condus de noi au fost foarte plăcute pe șosele uscate, fiind asemănătoare cu pneurile all season în ceea ce privește zgomotul. Sunt anvelope de iarnă confortabile, cu un indice de zgomot B, având 70 db.

Față de anvelopele premium mai vechi, acestea sunt mai ușoare și mai aderente, iar acest lucru se simte în manevrabilitate.

Pe șosele de munte, anvelopele au oferit o stabilitate bună chiar și unui SUV cu o gardă înaltă la sol (20 cm) și au transmis șoferului siguranță și control asupra mașinii. Anvelopele au oferit o senzație de rulare controlată atât pe asfalt uscat, cât și pe drumuri dificile.

Anvelopele Nokian Tyres Snowproof 2 SUV au un design al benzii de rulare care oferă o aderență excelentă pe zăpadă și gheață datorită faptului că banda de rulare are mai multe lamele și caneluri care ajută la captarea zăpezii și a gheții.

Designul benzii de rulare îndepărtează eficient zăpada și zloata dintre anvelopă și drum, în timp ce lamelele 3D adaptate asigură o aderență laterală și longitudinală excelentă chiar și în zăpadă adâncă.

Nokian Tyres Snowproof 2 SUV, anvelope iarna,

Pentru a oferi un confort maxim și siguranță de primă clasă, zona benzii de rulare a anvelopei este împărțită în două zone funcționale. Conceptul de siguranță cu două zone constă din zona de aderență, care asigură o aderență impresionantă pe timp de iarnă, în timp ce zona de manevrabilitate oferă control și stabilitate.

Zona de aderență de lângă zona centrală a benzii de rulare este prevăzută cu blocuri mici și cu o lamelare agresivă. Acest design îmbunătățește tracțiunea pe zăpadă și proprietățile de frânare. Zona de manevrabilitate este formată din blocuri cu umăr rigid cu o zonă centrală conectată, care contribuie la proprietățile excelente de manevrabilitate pe drumuri uscate și la viteze mari.

V-ar putea interesa și:

Proiectate pentru a preveni planarea periculoasă pe zloată, canelurile Hydroflow de pe banda de rulare vor îndepărta eficient apa și zloata dintre anvelopă și drum. Aceste caneluri au fost proiectate pentru a deschide o cale liberă anvelopei pentru ca aceasta să pompeze apa de pe suprafața drumului. Acest lucru are ca rezultat o aderență stabilă și fiabilă pe drumuri umede și cu zloată.

Pentru o frânare sigură pe toate suprafețele, inclusiv pe zăpadă, gheață, asfalt uscat și umed, Nokian a folosit un compus de cauciuc special care rămâne moale la temperaturi scăzute.

anvelopele de iarnă

Anvelopa a fost dezvoltată în conformitate cu conceptul Alpine Sense Grip prin care compusul de cauciuc, modelul benzii de rulare și lamele de prindere colaborează pentru a garanta o aderență ridicată în toate situațiile.

Modelul direcțional al benzii de rulare a fost împărțit în două zone folosind tehnologia Dual Safety Zone. Prima zonă este responsabilă pentru siguranța pe drumurile înzăpezite, iar a doua pentru rigiditatea și stabilitatea sporită a anvelopelor la viteze mari. Modelul ascuțit, asemănător unui fierăstrău, îmbunătățește aderența longitudinală necesară pentru frânare și accelerare.

Manevrarea pe zăpadă

Cu anvelope de iarnă premium vei avea suficientă aderență să urci o pantă sau să treci prin zăpada din parcare fără să dai la lopată. Compusul din care este fabricată anvelopa și profilul benzii de rulare pot să facă treabă bună în aceste situații. Benzile de rulare moi și flexibile au fost gândite pentru ploaie sau zăpadă.

Noua gamă de pneuri Snowproof 2 vine cu peste 150 de anvelope care acoperă dimensiuni cuprinse între 15 și 21 inch. Cauciucurile sunt disponibile în categoriile de viteză T (190 km/h), H (210 km/h), V (240 km/h) și W (270 km/h). Cele mai multe dintre produse sunt marcate XL pentru cea mai mare capacitate de încărcare posibilă în mărimea lor.

Specificații anvelope Nokian Tyres Snowproof 2 SUV:

  • Dimensiunile anvelopei sunt 225/55R19;
  • Anvelopă de iarnă destinată autoturismelor;
  • Indice de viteză V pentru a putea rula cu 240 km/h în condiții de siguranță;
  • Încărcare maximă de 875 kg pe roată, conform indicelui de sarcină 103;
  • Se încadrează în clasa de eficiență consum C;
  • Clasa de aderență pe suprafețe umede a anvelopei este B;
  • Indicele de zgomot al anvelopei este B.
  • Marcaje 3PMSF, M+S.

Simbolul 3PMSF indică faptul că anvelopele au fost testate pe zăpadă conform unei metode standardizate și controlate de UE – controlul tracțiunii în accelerare pe zăpadă compactă – în comparație cu marcajul M+S, care poate fi aplicat de producător și înseamnă că anvelopa se comportă mai bine în noroi și zăpadă, în comparație cu o anvelopă de vară.

Marcajul M+S înseamnă Mud & Snow și se referă la faptul că anvelopele au fost verificate în condiții de iarnă. Prezența acestui simbol este obligatorie pe anvelopele de iarnă.

Când trebuie schimbate anvelopele de iarnă?

  • atunci când adâncimea benzii de rulare scade de la 8 mm la sub 4. Adâncimea benzii de rulare mărește aderența pe zăpadă și elimină foarte bine apa.
  • trebuie să ai pneuri de iarnă acolo unde este zăpadă, indiferent de luna anului. Conform legii, nu există niciun termen calendaristic în care șoferii sunt obligați să aibă autoturismul dotat cu anvelope de iarnă.
  • anvelopele de vară pot fi schimbate cu pneuri de iarnă atunci când avem primele temperaturi constante mai mici de 7 grade

Pentru a afla vârsta anvelopelor, pe laterala anvelopei aveți inscripționat un DOT (4020 – săptămâna 40 din 2020. Un an are 52 de săptămâni).

Nokian Tyres va angaja 350 de persoane la Oradea

Dacă doriți să montați alte tipuri de anvelope pe automobil ar trebui să aflați care sunt prevederile legale care reglementează montarea diferitelor tipuri de anvelope sau înscrierea acestora în CIV.

Nokian a fabricat primele anvelope pentru masini în 1932, acestea fiind anvelope de iarnă intrucat aveau o cerere mai mare în Finlanda la acea vreme. Anvelopele de iarna Hakkapeliitta au fost produse pentru prima data in 1936. În 1986, a fost înființat faimosul centru de testare din Ivalo, situat în Laponia finlandeză, la nord de Cercul Polar, care se mândrește cu titlul de cel mai nordic centru de testare deținut de un producător de anvelope.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn