Când trebuie să aveți pe mașină cauciucuri de iarnă

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
cauciucuri de iarna anvelope

În România, legislația nu impune o dată anume pentru a avea cauciucuri de iarnă pe mașină, precum în Norvegia, Finlanda, Rusia, Belarus, Croația, Bosnia și Herțegovina, Macedonia și Slovenia. În aceste țări, indiferent de condițiile meteo, în sezonul de iarnă, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii pentru toate vehiculele.

Când se montează cauciucuri de iarnă

În România, obligativitatea dotării vehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011. Trebuie să aveți pe autoturism cauciucuri de iarnă când circulați pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului.

Autovehiculele de transport de marfă (masă totală mai mare de 3,5 tone) și autovehiculele de transport de persoane (cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al șoferului) trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Noi anvelope all seasons: Nokian Seasonproof

Potrivit Codul Rutier este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Așadar, atâta timp cât nu circulați pe un astfel de drum nu sunteți obligați să aveți roți de iarnă. Frânarea este marele avantaj al pneurilor de iarnă pentru că în comparație cu cele de vară vor reduce cu 50% distanța de frânare.

V-ar putea interesa și:

Ordonanța de urgență nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede reținerea certificatului de înmatriculare de către poliția rutieră, dacă șoferii sunt depistați cu vehicule cu anvelope de vară pe drumuri acoperite de zăpadă.

Anvelopele de iarnă sunt diferite față de cele de vară fiind create cu ajutorul unui compus mai moale pentru a rămâne flexibile la temperaturi scăzute. În plus, profilul special al benzii de rulare asigură o aderență mult mai bună pe drumuri înghețate sau acoperite de zăpadă oferind un control mai bun asupra direcției.

Valoarea amenzilor pentru lipsa cauciucurilor de iarnă

Șoferii care nu au mașinile echipate cu roți de iarnă și circulă pe drumuri acoperite de zăpadă riscă sancțiuni din clasa IV-a de amenzi. Contravențiile din această clasă sunt penalizate cu 9-20 de puncte de amendă, adică între 1.305 și 2.900 de lei.

Topul celor mai bune anvelope de iarnă

În România, legea prevede o adâncime minimă de 1,6 mm pentru cele de vară și de 4 mm de iarnă.

Pneurile de vară pot fi schimbate cu anvelope de iarnă atunci când avem primele temperaturi constante mai mici de 7 grade.

Cum să îți alegi anvelopele?

În cartea mașinii gășiți ce anvelope puteți monta pe mașină. După ce am văzut ce dimensiuni sunt corecte pentru anvelopele mașinii, lățimea (215 mm), înălțimea (65) și diametrul (16 inch), ar trebui să fim atenți și la caracteristicile tehnice: indicele de sarcină, nivelul de zgomot, performanțele.

Când trebuie înlocuite anvelopele? Cum verific uzura lor

Indice sarcină anvelope

Indicele de sarcină este foarte important pentru că ne scapă de apariția galmelor în anvelope, codul pe anvelope este în cifre și variază între 60 (250 kg) și 125 (1.650 kg) în funcție de greutatea mașinii. Dacă un autoturism are o greutate de 1.500 kg, de regulă greutatea pe care ar trebui să o suporte o singură anvelopă este de 750 de kg, deci indicele ar fi 98 (750 kg).

Cod anvelopeGreutate anvelope
91615 kg
92630 kg
93650 kg
94670 kg
95690 kg
96710 kg
97730 kg
98750 kg
99775 kg

Indice viteză anvelope

Indicele de viteză la anvelope este în litere și variază de la A1 (5 km/h) la Y (300km/h). Majoritatea mașinilor au anvelope care pot rula cu 210 km/h (indice viteză H) sau 240 km/h (indice viteză V), chiar dacă viteza maximă a autoturismului este de 170-180 km/h.

Cod anvelopeViteza maxima
Q160 KM/H
R170 KM/H
S180 KM/H
T190 KM/H
U200 KM/H
H210 KM/H
V240 KM/H
ZPESTE 240 KM/H
W270 KM/H

Nivel zgomot cauciucuri

Nivelul de zgomot contribuie mult la atmosfera din mașină, un nivel bun pentru anvelope este sub 70 dB (decibeli). Deși cifrele nu diferă mult pe hârtie, între 67 și 73 de decibeli, diferența este mare în realitate, 3dB este de fapt un nivel de zgomot dublu. Zgomotul făcut de anvelope îl percepem la drum lung și pentru foarte multe persoane este destul de obositor. Dacă anvelopele sunt vechi de peste 4 ani, acestea vor face și mai mult zgomot la rulare. Anvelopele premium sunt mai silențioase.

Frânare pe suprafețe umede

Frânarea pe suprafețe umede este testată de toți producătorii de anvelope și este marcată pe etichetă cu litere de la A la G. Anvelopele premium vor avea cele mai bune performanțe, notate cu A, B sau C. În condiții de ploaie, distanța de frânare de la 80 km/h la 0 poate fi cu 18 metri mai scurtă (30%) pentru anvelopele de clasa A față de cele de clasa G. Etichetarea anvelopelor a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2012.

Franare cauciucuri etichete

Anvelopele – Economie de carburant

Anvelopele contribuie la consumul de carburant reiese din testele făcute de producători, care au notat cu o litera de la A la G performanțele. Și în acest caz, anvelopele premium vor avea cele mai bune performanțe, notate cu A, B sau C. Diferența de consum între o anvelopă clasa A și una clasa G este de 7,5%.

Anvelope economie carburant

Presiunea în anvelope

Presiunea corectă în anvelope este foarte importantă pentru uzura pneurilor și ar trebui verificată lunar. Presiunea pentru dimensiunea pneurilor este înscrisă pe stâlpul autoturismului și o vedeți când deschideți ușa. Pentru fiecare modificare a temperaturii exterioare cu 5 grade anvelopa pierde 7 kPa (1 lb / pO2).

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare