Suzuki Across plug-in hybrid 2.5 PHEV 306 CP – Review

Autor: EVmarket Romania
suzuki across plug-in hybrid

Suzuki Across plug-in hybrid este răspunsul japonezilor la necesitatea unei mașini de familie spațioasă cu autonomie mare (833 km pe benzină și 75 km pur electric WLTP) și cu emisii mici (22 g/km de CO2) sau cu emisii ZERO pentru cei care vor să încarce SUV-ul pentru a rula 100% electric zilnic în oraș.

Noul SUV Suzuki Across este vândut exclusiv ca vehicul plug-in hybrid și nu are cum să nu îți placă. Are 3 motoare, care împreună oferă 306 CP și o accelerație până la 100 km/h în 6 secunde. Acum suntem siguri că mașina de familie ți-a atras atenția.

Motorizări Suzuki Across plug-in hybrid

În funcție de situație, mașina folosește separat sau împreună cele 3 propulsoare. Surpriza pe care ne-a făcut-o Across a fost că poate rula 100% electric până la 135 km/h. Are câte un motor electric pe fiecare punte. În total sunt 238 CP.

Cel mai activ este motorul electric amplasat în partea din față.

Propulsorul 1: Motorizarea principală pe Suzuki Across plug-in hybrid este un motor electric de 183 CP (270 Nm). Este montat în partea din față, mai spre mijlocul mașinii. Motorul acesta electric merge și singur și împreună cu celelalte. Dacă vă întrebați câți cai putere are mașina când merge cu un singur motor, răspunsul este peste 180 CP.

Propulsorul 2: Sub capotă se află un motor pe benzină de 2,5 litri 185 CP (227 Nm). Acesta merge din când în când, în oraș mai mult este oprit decât pornit pentru că Suzuki Across plug-in hybrid recuperează multă energie la frânare. Chiar și cu bateria complet descărcată mașina de familie tot poate rula electric. Mixul de rulare electric – combustie îi oferă SUV-ului un consum de 6,5 litri la 100 de km în oraș. Motorul termic A25A-FXS Dynamic Force funcționează și ca un generator pentru a încărca bateria.

Propuslorul 3: Bineînțeles, pe puntea spate este un motor electric de 55 CP (121 Nm). Toate SUV-urile hibride au un propulsor electric pentru roțile din spate care le transformă într-un veritabil 4X4. Pe acesta, mașina japoneză îl folosește cel mai rar. Are rolul de a interveni înaintea ESP-ului să asigure stabilitate SUV-ului: în viraje, pe zăpadă, la o accelerație mai puternică, în situații în care mașina pierde din aderență. Pe lângă acestea, contribuie la vârful de putere de 306 CP.

suzuki across plug-in hybrid

Situații în care Across plug-in hybrid rulează electric

Un așa exemplar ne-a trezit interesul pentru o plimbare la Poiana Brașov pentru a afla cum se comportă pe zăpadă și cât consumă în afara orașului.

Am pornit la drum cu bateria electrică descărcată și cu întrebarea dacă se poate încărca în mers. Da, bateria cu capacitate brută de 18,1 kWh, amplasată sub podea, se încarcă și în mers apăsând pe butonul Charge. Dacă nu optați pentru folosirea motorului pe benzină ca generator de curent electric și rulați în modul Auto, mașina recuperează energie la frânare și folosește curentul pentru motorul electric față, astfel scade media de consum.

La coborârea din Poiana Brașov, SUV-ul a recuperat energie pentru a rula peste 5 km în modul electric. Astfel, Suzuki Across plug-in hybrid a traversat orașul Brașov 100% electric fără să îl polueze.

Tot electric a rulat Suzuki Across plug-in hybrid și prin centrul orașului Sinaia și a altor localități unde viteza de deplasare a scăzut la 30-40 km/h.

Autonomie electrică și timp de încărcare

Autonomia electrică este de până la 75 de km WLTP. În condiții reale de trafic și în funcție de temperatura exterioară, autonomia electrică poate fi în jur de 60 de km.

Am încărcat gratuit SUV-ul hibrid la o stație de 22 kW. După aproximativ o oră, Suzuki Across plug-in hybrid avea o autonomie în modul electric de peste 20 de km. La fiecare 3-4 minute, Across plug-in hybrid mai câștigă 1 km de autonomie pentru a rula electric.

suv-uri plug in hybrid

Moduri de rulare Suzuki Across plug-in hybrid

Modul EV: SUV-ul Suzuki Across este propulsat doar electric, chiar și atunci când pedala de accelerație este apăsată ferm.

Am apăsat la podea accelerația cu plecare de pe loc până la 100 de km/h și a rulat exclusiv electric cu ambele motoare electrice. Este un mare plus pentru că nu pornește și motorul pe benzină, poți să te bucuri de experiența unui posesor de mașină electrică. Poate rula electric până la o viteză de 135 km/h.

Auto EV/HV și HV: Motorul termic intervine și asistă motorul electric cu un plus de resurse în momentele în care accelerația este apăsată mai ferm sau complet.

Battery Charge: Modul asigură stocarea energiei electrice în baterie atunci când aceasta este aproape de punctul descărcării, folosind motorul termic pe post de generator pentru a reîncărca bateria.

Experiența pe zăpadă și consum

La Poiana Brașov, prin zăpadă, Suzuki Across plug-in hybrid și-a prezentat calitățile de SUV 4×4 prin distribuția cuplului între cele două punți. Sistemul de pe acest model se numește E-Four și folosește cele două motoare electrice pentru a distribui puterea – până la 20% pe puntea față și 80% pe puntea spate.

 

SUV-ul japonez s-a descurcat exemplar după ce am apăsat butonul Trail. Activarea acestuia nu presupune dezactivarea ESP-ului, care poate fi făcută manual de către șofer.

Nu am întâmpinat dificultăți, garda la sol de 190 mm și anvelopele de iarnă Pirelli Scorpion au fost avantajele SUV-ului prin zăpadă.

La drum lung mașina este foarte silențioasă și consumă foarte puțin pentru cele două tone pe care le are. Pe autostradă, la o viteză de 130 km/h consumul a fost de 7,5 litri la sută, iar la o viteză de 100 de km/h a coborât la 5,5 litri la sută.

Transmisia este E-CVT cu variație continuă, una dintre cele mai folosite pentru modelele hibride. Dacă pentru unele SUV-uri se optează pentru funcția coasting când iei piciorul de pe accelerație pentru ca mașina să meargă din inerție cât mai mult, pentru acest plug-in a fost preferat sistemul de recuperare a energiei la frânare. La ridicarea piciorului de pe accelerație, mașina face un fel de frână de motor, iar acul „turometrului” coboară în zona de încărcare (CHG). Hibridul nu are un turometru clasic, ci un cadran pe care apare PWR (power), ECO și CHG. La viteze sub 90 de km/h, acul stă în zona ECO.

Preț și dotări

SUV-ul japonez costă 57.900 euro cu TVA. Prin Rabla Plus, prețul scade la 47.000 euro cu TVA. Dacă vi se pare mare prețul pentru acest SUV de dimensiuni mari cu noua tehnologie care îl face mai puțin poluant, trebuie să vedeți și pachetul bogat de dotări care îl echipează.

SUV-ul dispune în standard de: faruri LED, cruise control adaptiv, volan încălzit, padele pe volan, keyless entry & start, hayon cu deschidere electrică, climatizare automată, Android Auto/Apple CarPlay, scaune încălzite față / spate, cameră marșarier, scaun șofer electric pe 8 direcții, tapițerie piele ecologică, Pre-Collision System, Blind Spot Monitor, Lane Tracing Assist, cabluri de încărcare Schuko și Type 2.

Specificații tehnice Suzuki Across plug-in hybrid:

  • Putere: 306 CP
  • motor termic: 2.5 litri 185 CP / 6.000 rpm / cuplu 227 Nm
  • motor electric față 183 CP / 270 Nm
  • motor electric spate 55 CP / 121 Nm
  • tracțiune 4×4 E-Four
  • cutie E-CVT
  • Viteza maximă: 180 km/h,
  • Accelerație: 0-100 km/h 6 s,
  • Lungime: 4.635 mm,
  • Lățime: 1.855 mm,
  • Înălțime: 1.690 mm,
  • Ampatament: 2.690 mm,
  • Volum rezervor: 55 litri,
  • Capacitate brută baterie 18,1 kWh
  • Volum portbagaj: 490 litri / 1.604 litri
  • Masă proprie 1940 kg
  • Gardă la sol 190 mm

V-ar putea interesa și:

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn