Deși pare greu de crezut, orașele din Olanda arătau în trecut precum Bucureștiul. Mașinile erau peste tot: în scuaruri, parcate jumătate pe trotuare, circulau pe străzile din centru, care astăzi sunt pietonale și deschise doar bicicliștilor. Cum s-a ajuns la ceea ce este acum Olanda? Oamenii au decis împreună cu autoritățile cum vor să arate orașul lor. Ar trebui aplicate aceste soluții pentru București. Nu avem nevoie de parcări în spic, care iau din parcuri sau trotuare.
Soluții pentru București
Într-un interviu acordat wall-street.ro, Robert van Asten, viceprimarul orașului olandez Haga, spune că oamenii au nevoie de alternative pentru a renunța la mașini.
„În Olanda, străzile sunt făcute pentru copii, pentru oameni, nu pentru mașini. În Haga avem multe parcuri și scuaruri unde în trecut erau doar mașini. Am făcut schimbări pentru că ne-am zis: nu așa vrem să arate orașul nostru. În centru, străzi pe care circulau în trecut mașini acum sunt pietonale. Dacă interzici mașinile, oamenii vor merge pe jos sau cu bicicleta. În timp, oamenii au renunțat la mașini și au început să folosească mijloace alternative de transport. Când dezvolți străzi noi trebuie să te gândești în primul rând la cei care merg pe jos sau cu biciclete”, a declarat Robert van Asten.
V-ar putea interesa și:
- Lime se retrage de pe 10% din piețe. România nu e pe listă
- Ce amenzi primesc posesorii de trotinete electrice în Franța
- Seat eXS, trotinetă electrică pentru fanii Seat
- Trotinetele electrice sunt din nou în dezbatere publică
Iată un exemplu din Olanda. Pe o stradă intens circulată s-a renunțat la masini pentru a reveni pietonilor și bicicliștilor. Și în București ar fi nevoie de mai multe străzi pietonale.
Pentru a decongestiona șoselele, trebuie făcute investiții în transportul public și în piste de biciclete, fiind alternative la mersul cu mașinile personale. Și în Haga sunt ambuteiaje, astfel că bicicleta este de 3 ori mai rapidă decât mașina. Prezența pistelor de biciclete și prioritatea de trecere le face mai rapide decât o mașină.
V-ar putea interesa și:
- Manta5 Hydrofoiler XE-1, bicicleta electrică care merge pe apă
- Camere noi pentru trafic: semafoarele vor sta mai mult pe verde
- Cele mai vândute mașini electrice noi în România vs. Europa
- Mașina electrică – cum funcționează, cât consumă?
Cati locuitori din Haga merg zilnic cu biciclete
Aproximativ un sfert dintre cetatenii orasului folosesc bicicleta ca mijloc de transport. Viceprimarul spune ca se fac in continuare investitii in piste de biciclete pentru a creste numarul acestora la 30-40%. Orasul are 150 de km de piste de biciclete, comparativ cu Bucurestiul care nu a trecut nici macar de 10 km.