De ce inspectorii ANAF verifică școlile de șoferi

Autor: Dan Vache
anaf, masini ieftine,

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală), verifică modul în care reprezentanții legali ai școlilor de șoferi din întreaga țară au fiscalizat taxele de școlarizare încasate în perioada 2019-2021, potrivit antifrauda.ro.

În prezent sunt verificate 239 de firme cu activitate în acest domeniu și s-a constatat că în 24 de cazuri s-a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 8,53 milioane lei (1,7 milioane euro), prin sustragerea de la plata TVA, a impozitului pe venitul microîntreprinderilor și a impozitului pe dividende, situații în care sunt sesizate parchetele competente pentru recuperarea prejudiciului.

Ce nereguli au găsit inspectorii ANAF la școlile de șoferi

Inspectorii DGAF au constatat abateri pentru sancționarea cărora au dispus amenzi și confiscări în valoare de 231.792 lei și au emis decizii de impunere pentru recuperarea a 11,94 milioane lei, reprezentând obligații fiscale datorate suplimentar identificate în timpul controalelor antifraudă.

Școlile de șoferi sunt selectate pentru verificare în baza analizei de risc fiscal și sunt considerate criterii precum istoricul comportamentului fiscal, numărul cursanților înscriși sau sesizările primite.

În urma controalelor inspectorii antifraudă au constatat înregistrarea în contabilitate a unor sume mici, precum contravaloarea cursurilor teoretice, și evitarea înregistrării unor sume mai mari, precum contravaloarea cursurilor practice sau a combustibilului.

V-ar putea interesa și:

De asemenea, au constatat că unele firme dețineau prea puține autovehicule pentru a putea asigura școlarizarea corespunzătoare tuturor cursanților înscriși și evitau înregistrarea sumelor încasate când utilizau alte autovehicule.

Inspectorii antifraudă fiscală vor continua să verifice veniturile obținute din prestarea de servicii de școlarizare pentru obținerea permisului de conducere, pentru asigurarea creșterii gradului de fiscalizare și a conformării voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili.

Direcția Generală Antifraudă Fiscală recomandă tuturor celor care desfășoară această activitate, să se asigure că declară și achită toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat.

De asemenea, DGAF recomandă tuturor persoanelor care achiziționează produse sau servicii, inclusiv pregătire pentru obținerea permisului de conducere, să semnaleze refuzul emiterii bonului fiscal pentru sumele plătite în acest scop.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe FacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare