RO e-Factura: A fost introdusă autofacturarea

Autor: EVmarket Romania
acte, buget, acte auto, autofacturarea, vehicul transcriere rca Anaf Declarația unică SRL cazierul fiscal stergere din biroul de credit city insurance, Contract vânzare cumpărare auto, valabilitate polite euroins, refinantare credit, stare D 112 ANAF, mediul de afaceri

Ministerul Finanțelor a introdus autofacturarea în sistemul RO e-Factura, începând cu data de 30 ianuarie 2024, care oferă posibilitatea de a trimite facturi în numele furnizorului.

Autofacturarea permite cumpărătorului să emită factura în numele furnizorului, fără a mai fi nevoie de acordul acestuia, chiar și în perioadele în care sunt în desfășurare lucrările de mentenanță la nivelul Spaţiului Privat Virtual (SPV). Dincolo de acestea, furnizorii de servicii de contabilitate pot să filtreze facturile în baza anumitor criterii specifice.

Pentru a utiliza autofacturarea, cumpărătorul trebuie să completeze un parametru suplimentar la trimiterea automată a facturii, respectiv AUTOFACTURA=DA. Alternativ, poate bifa câmpul de autofactură dacă folosește interfața din Spațiul Privat Virtual (SPV).

În acest caz, verificarea dreptului de transmisie se va face între cui emitent și cui cumpărător.

Autofacturarea este utilă în următoarele situații:

  • Când furnizorul nu are capacitatea tehnică de a emite facturi electronice;
  • Când furnizorul este o persoană fizică neautorizată să emită facturi electronice;
  • Când furnizorul este o entitate străină care nu are sediul în România.

Autofacturarea este o funcționalitate solicitată de antreprenori în cadrul discuțiilor cu experții MF/ANAF. Prin introducerea acesteia, Ministerul Finanțelor răspunde nevoilor mediului de afaceri și contribuie la simplificarea procesului de facturare electronică.

V-ar putea interesa și:

Autofacturarea este o nouă facilitate care poate aduce beneficii atât cumpărătorilor, cât și furnizorilor. Prin utilizarea acesteia, ambele părți pot simplifica procesul de facturare electronică și pot economisi timp și resurse.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

Citiți și:

În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului-limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu se sancţionează.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn