România are 9 locații cu stații de încărcare Tesla Supercharger în orașele: București, Buzău, Constanta, Timișoara, Pitești, Sibiu, Cluj și Craiova.
Posesorii de mașini electrice, care nu plătesc un abonament lunar, vor plăti 2.61 lei/kWh. Tariful este de 2.02 lei / kWh pentru cei care au abonament. Taxa de inactivitate este de 5 lei/minut.
Unde sunt stații Tesla Supercharger în România
- stații de încărcare Tesla în București: Calea Floreasca nr 246 B, Mall Promenada, în parcarea subterană de la -2, sector 2 si la MegaMall – parcarea de la ultimul etaj.
- stații de încărcare Tesla Supercharger în Timișoara: Bulevardul Revoluției din 1989, nr 2A, în Timișoara
- stații de încărcare Tesla Supercharger în Constanța: Bulevardul Alexandru Lăpușneanu nr 116C
- stații de încărcare Tesla Supercharger în Sibiu: Strada Sibiului 5, 557260 Șelimbăr, Sibiu
- stații de încărcare Tesla Supercharger în Craiova: Calea Severinului 61 (Promenada Mall), Craiova, Dolj 200769
- stații de încărcare Tesla în Pitești: Strada Negru-Vodă, Geamăna, în incinta Pitești Retail Park Shopping Centre, F4 DN65B
- stații de încărcare Tesla Supercharger în Cluj Napoca: Strada Avram Iancu 492-500, Florești
- stații de încărcare Tesla Supercharger în Buzău: Bulevardul Unirii 301A, la Galeria Mall Buzău, foarte aproape de Judecătoria Buzău.
Ce autonomie reală au cele mai ieftine mașini electrice
Taxa de inactivitate este de 5 lei/minut și are scopul de a încuraja eliberarea stațiilor pentru alți utilizatori. Taxa de inactivitate se aplică atunci când o mașină ocupă o stație Supercharger după ce încărcarea a fost finalizată și stația este aglomerată (cel puțin 50% ocupată).
Superchargerele V4 au în continuare aceeași putere ca și superchargerele V3, adică 250 kW. Cu toate acestea, eticheta de pe noile stații Tesla Supercharger V4 anunță o tensiune nominală de 1.000 V. Acest lucru însemnă o putere totală maximă de 600 kW. Stațiile au un amperaj de 615 A, cu 30% mai mare față de Supercharger V3, care au un curent nominal de 425 A.
Un alt avantaj al acestor stații este că au cabluri de aproape 3 metri lungime.
Primele stații Tesla Superchargers din România au fost deschise în anul 2021. Toate stațiile au superchargere (CCS) de până la 250 kW.
În regiune, Tesla a instalat stații de încărcare rapidă în Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația și Bulgaria. Pe harta Tesla pentru rețeaua de stații mai sunt locații din Serbia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Grecia și România.
TOP 10 mașini electrice accesibile
Încărcările rapide vin însă cu un risc, bateriile pot suferi o degradare mai rapidă. Degradarea bateriei unei mașini electrice este, în medie, de 12% după 6 ani, dacă în tot acest timp nu am exagerat cu încărcările rapide.
Degradarea bateriei este un proces natural care reduce permanent cantitatea de energie pe care o poate stoca o baterie, astfel încât, după câțiva ani, autonomia mașinii electrice se va reduce. Degradarea bateriei apare o dată cu vârsta vehiculului, dar poate fi dată și de faptul că mașina a fost frecvent încărcată în stații rapide. De asemenea, numărul de cicluri de încărcare – descărcare contribuie la degradarea bateriei.