Tesla a montat în 2020 primele stații de încărcare rapidă Supercharger V2 de 120 kW în Bulgaria, care pot alimenta o mașină electrică în 20 de minute pentru a rula 240 de km.
Stații de încărcare Supercharger în Bulgaria
În Bulgaria, stațiile de încărcare rapidă Tesla Supercharger au fost montate în parcarea Hotelului Imperial din Plovdiv, al doilea oraș ca mărime din țară.
Tesla a ales orașul bulgar Plovdiv întrucât se află la jumătatea distanței dintre frontierele Serbiei și Turciei. Plovdiv face parte din coridorul dintre Europa de Vest și Turcia. Coridorul Supercharger trece prin Zagreb, Belgrad (unde există deja 3 stații), Nis, Plovdiv și ajunge la Edirne.
V-ar putea interesa și:
- Cum să prelungești viața bateriei unei mașini electrice
- Degradarea bateriei unei mașini electrice: 12% după 6 ani
- Mașinile electrice ar putea fi încărcate în 10 minute peste 2 ani
- Mașina electrică – cum funcționează, cât consumă?
Deși au fost instalate, stațiile Tesla nu au fost puse în funcțiune. Se dorește ca acestea să fie disponibile în același timp cu cele din Serbia (Belgrad si Jalovik Izvor), în luna februarie. Strada din jurul hotelului este încă dezgropată, ceea ce înseamnă că în zilele următoare este posibilă o creștere a capacității încărcătoarelor, spun jurnaliștii bulgari.
Rețeaua de superchargere permite șoferilor Tesla să își reîncarce mașinile în doar o oră. Această infrastructură de încărcare în creștere este privită că un avantaj competitiv pentru Tesla. Serviciul este oferit gratuit posesorilor de Model S și Model X, în schimb proprietarii Model 3 trebuie să plătească.
Stații Tesla
În regiune, Tesla a instalat stații de încărcare rapidă în Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația și Bulgaria. Pe harta Tesla pentru rețeaua de stații Supercharger mai sunt locații din Serbia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Grecia și România.
Anul trecut, Tesla a lansat o versiune îmbunătățită a sistemului său de încărcare, numit V3 Supercharger, care poate oferi autonomie până la 120 km după o încărcare de 5 minute.
V-ar putea interesa și:
- Mașini plug in hybrid: 10 motive să iți cumperi una
- Dacia electrică ajunge pe piață peste 2 ani
- Ion Tiriac vrea un SUV electric Skoda
Încărcările rapide vin însă cu un risc, bateriile pot suferi o degradare mai rapidă. Degradarea bateriei unei mașini electrice este, în medie, de 12% după 6 ani, dacă în tot acest timp nu am exagerat cu încărcările rapide.
Degradarea bateriei este un proces natural care reduce permanent cantitatea de energie pe care o poate stoca o baterie, astfel încât, după câțiva ani, autonomia mașinii electrice se va reduce. Degradarea bateriei apare o dată cu vârsta vehiculului, dar poate fi dată și de faptul că mașina a fost frecvent încărcată în stații rapide. De asemenea, numărul de cicluri de încărcare – descărcare contribuie la degradarea bateriei.
Piața de mașini electrice din Bulgaria este estimată la sub 1.000 de unități.