Kia EV6: prețuri, autonomie, timp de încărcare

Autor: Cosmin Lixandru
kia ev6 electric, kia electric cars recall

Kia Corporation a lansat crossoverul electric EV6, primul automobil BEV construit pe noua platformă EV dedicată. Modelul EV6 este produs în Coreea de Sud. 

EV6 este rezultatul colaborării dintre toate cele trei studiouri de design din rețeaua globală Kia din Namyang (Coreea de Sud), Frankfurt (Germania), și Irvine (California, SUA).

Caracteristici tehnice Kia EV6:

  • Încărcare ultra-rapidă la 800V de la 10 la 80% în doar 18 minute;
  • încărcare pentru 100 kilometri în mai puțin de 4.5 minute
  • EV6 GT accelerează de la 0 la 100 km/h în 3.5 secunde, cu o viteză de top de 260 km/h

Modelul EV6 GT-line este disponibil atât cu pachetul de baterii de 77.4 kWh (72.5 kWh capacitate netă) pentru autonomie extinsă 506 km WLTP cât și pentru autonomie standard 394 km (58.0 kWh / 54.0 kWh capacitate netă), în timp ce modelul EV6 GT dispune doar de pachetul de baterii de 77.4 kWh pentru autonomie extinsă.

EV6 este primul model electric Kia disponibil cu tracțiune pentru roțile din spate (2WD) sau tracțiune integrală (AWD) .

Modelul EV6 cu tracțiune spate (2WD), echipat cu pachetul de baterii de 77.4 kWh poate parcurge peste 510 kilometri WLTP. Cu un cuplu maxim de 605 Nm disponibil pentru versiunea cu tracțiune integrală, modelul EV6 poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 5,2 secunde. Pachetul de baterii de 77.4 kWh este cuplat la un motor electric de 168 kW (229 CP) ce trimite putere către roțile din spate, iar pentru modelele cu tracțiune integrală configurația este cu două motoare, câte unul pe fiecare punte, având puterea combinată de 239 kW (325 CP).

Kia Sorento PHEV informații noi și data de lansare

Modelul EV6 echipat cu baterie de 58.0 kWh poate accelera de la 0 la 100 km/h în 6.2 secunde, oferind un cuplu maxim de 605 Nm, disponibil pentru versiunile cu tracțiune integrală. Pachetul de baterii de 58.0 kWh este cuplat cu un motor electric de 125 kW (170 CP) ce transmite putere roților din spate și, pentru modelele cu tracțiune integrală, configurația este cu două motoare, câte unul pe fiecare punte, având puterea combinată de 173 kW (235 CP).

Modelul EV6 GT are 585 CP și un cuplu maxim de 740 Nm. Versiunea cu tracțiune integrală AWD GT accelerează de la 0 la 100 km/h, în 3.5 secunde și poate atinge o viteză maximă de 260 km/h.

Încărcare ultra-rapidă de 800V

Modelul EV6 oferă capacități de încărcare de 800V și 400V. Mașina este capabilă de o încărcare de mare viteză de la 10 la 80 la sută în doar 18 minute pentru toate variantele și de o încărcare pentru 100 km în mai puțin de patru minute și jumătate atunci când varianta 2WD este cuplată la bateria de 77.4 kWh.

Sistemul de încărcare al mașinii este mai flexibil decât cel al modelelor BEV din generația anterioară, datorită unei unități integrate de control a încărcării (ICCU – Integrated Charging Control Unit). Unitatea ICCU permite o nouă funcție de încărcare a vehiculului (V2L), care este capabilă să descarce energie din bateria automobilului. Funcția V2L poate furniza o putere de până la 3.6 kW și este capabilă, de exemplu, să permită funcționarea simultană a unui televizor cu diagonala de 55 inch și a unui aparat de aer condiționat mai mult de 24 de ore. De asemenea, sistemul poate încărca un alt automobil EV, dacă este necesar.

Cu un nivel de încărcare a bateriei mai mare de 35%, modelul EV6 poate tracta încărcături cu o greutate de până la 1.600 kg.

Prețuri Kia EV6 în România

  • EV6 (58 kWh RWD AIR) – 54.600 euro,
  • EV6 (77 kWh Long Range RWD AIR) – 59.100 euro,
  • EV6 (77 kWh Long Range RWD GT Line) – 62.600 euro.

Modelul are un portbagaj de 520 de litri sau 1.300 de litri cu bancheta din spate rabatată. Mai există un spațiu de depozitare în față cu o capacitate de 52 de litri. Automobilul electric are 4.695 mm lungime, 1.880 mm lățime, 1.550 mm înălțime, 2.900 mm ampatament.

Noul model electric EV6 a fost conceput sub noua filosofie de design a mărcii „Opposites United” – Unirea Opuselor, care se inspiră din contrastele regăsite în natură și umanitate. În centrul filosofiei designului se află o nouă identitate vizuală care evocă forțe pozitive și energie naturală, cu combinații contrastante de elemente stilistice ascuțite și forme sculpturale.

V-ar putea interesa și:

În partea frontală, luminile de zi caracteristice afișează un aspect elegant și modern. Acestea fac parte din conceptul „Digital Tiger Face” al mașinii, o evoluție de design care evocă spiritul grilei de tip „Tiger Nose” pentru epoca electrificată.

Designul blocurilor optice include, de asemenea, un model de lumină dinamică „secvențială”. Sub aceasta, gurile de admisie a aerului lărgesc vizual partea din față a mașinii, accentuând imaginea sa high-tech. Ca parte a optimizării fluxului de aer din față, aerul este dirijat prin și pe sub podeaua plană a mașinii pentru optimizarea aerodinamicii.

Profilul lateral afișează o estetică de design inspirată tip crossover, modernă, elegantă și aerodinamică. Acesta contrastează cu liniile ascuțite și detaliile high-tech pentru a crea un sentiment de tensiune în design.

Încărcarea bateriei mașinii electrice: completă sau parțială

Un parbriz care coboară spre partea din spate oferă dinamism și intenție, în timp ce aripile spate îndrăznețe adaugă volum. O linie ce accentuează caracterul rulează de-a lungul părții inferioare a ușilor, curbându-se în sus spre arcurile roților din spate, alungind vizual profilul mașinii.

Proiectată pentru a obține performanțe aerodinamice maxime, partea posterioară afișează un stâlp C spate înclinat, cu o inserție de culoare negru lucios integrată, care lărgește vizual geamul din spate.

Deasupra acestuia, pe plafon, se află un eleron proeminent care dirijează aerul în jos către un eleron inferior ridicat, care se află deasupra blocului unic de lumini din spatele mașinii.

Interiorul Kia EV6

Unul dintre cele mai frapante elemente ale noului interior este un ecran cursiv, curbat, care oferă un sistem audio vizual și de navigație (AVN) de înaltă definiție. Limbajul formelor simple ale ecranului larg curbat și ale panoului de bord îngust oferă habitaclului o senzație de deschidere.

Galerie foto

Extinzându-se de la volan până în centrul mașinii, ecranul afișează un grup de instrumente în fața șoferului și sistemul de infotainment și navigație deasupra consolei centrale. Lățimea ecranului creează o experiență captivantă pentru șofer, în timp ce un număr minim de butoane fizice oferă o experiență de condus simplă, liberă și liniștitoare.

Sub ecranul AVN se află „butoane” haptice care controlează setările sistemului de ventilație (HVAC – încălzire, ventilație și aer condiționat), în timp ce sub acest panou tabloul de bord se înclină spre partea din față a mașinii, creând un sentiment de spațiu și deschidere pentru pasagerii locurilor din față.

Scaunele sunt subțiri, ușoare și cu un stil contemporan, fiind îmbrăcate în țesături moderne, interesante din punct de vedere vizual și robuste, create cu materiale plastice reciclate, care amplifică sentimentul de spațiu deschis în habitaclu.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn