Planurile Mercedes-Benz pentru a deveni complet electric

Autor: Cosmin Lixandru
Ola Kallenius Strategy Update Mercedes-Benz

Brandul Mercedes-Benz se pregătește să devină complet electric până la sfârșitul deceniului, acolo unde condițiile de piață permit acest lucru. 

Până în 2022, Mercedes-Benz va oferi vehicule electrice cu baterii (BEV) în toate segmentele pe care compania le deservește. Începând cu 2025, toate arhitecturile de vehicule nou lansate vor fi numai electrice, iar clienții vor putea alege o alternativă complet electrică pentru fiecare model pe care compania îl produce.

„Transformarea electrică prinde viteză – în special pe segmentul de lux, în care aparține Mercedes-Benz. Punctul critic se apropie și vom fi pregătiți până la sfârșitul acestui deceniu, pe măsură ce piețele trec numai la electrice. Acest pas marchează o realocare semnificativă a capitalului,” a declarat Ola Källenius, CEO al Daimler AG și Mercedes-Benz AG.

Investițiile în BEV-uri între 2022 și 2030 se vor ridica la peste 40 de miliarde de euro. Avansarea planului portofoliului EV va accelera venirea punctului critic pentru adoptarea vehiculelor electrice.

În 2025, Mercedes-Benz va lansa trei arhitecturi complet electrice:

  • MB.EA va acoperi toate autoturismele de dimensiuni medii și mari, stabilind un sistem modular scalabil ca fundament pentru viitorul portofoliu EV.
  • AMG.EA va fi o platformă dedicată vehiculelor electrice de performanță, care se adresează clienților Mercedes-AMG orientați spre tehnologie și performanță.
  • VAN.EA inaugurează o nouă eră pentru furgonete electrice și autovehicule comerciale ușoare, care va contribui la orașe și transport fără emisii în viitor.

După reorganizarea activităților sale pentru sistemele de propulsie, punând planificarea, dezvoltarea, achiziționarea și producția sub un singur acoperiș, Mercedes-Benz va aprofunda nivelul de integrare verticală în producție, dezvoltare și tehnologie electrică produsă intern. Acest pas include achiziționarea companiei britanice de motoare electrice YASA. Prin aceasta, Mercedes-Benz obține acces la tehnologia unică a motorului cu flux axial și la expertiză pentru a dezvolta motoare ultra-performante de ultimă generație.

Motoarele electrice produse intern, cum ar fi eATS 2.0, sunt o parte esențială a strategiei, cu un accent clar pus pe eficiență și pe costul total al întregului sistem, inclusiv invertoare și software. China, cea mai mare piață de vehicule bazate pe energie nouă (NEV) din lume, care găzduiește sute de companii și furnizori specializați în componente EV și tehnologii software, este de așteptată să joace un rol cheie în accelerarea strategiei de electrificare Mercedes-Benz.

Baterii Mercedes-Benz

Mercedes-Benz va avea nevoie de o capacitate a bateriilor de peste 200 GWh și intenționează să deschidă opt giga-fabrici pentru producerea de celule, împreună cu partenerii săi din întreaga lume. Acest lucru se adaugă rețelei deja planificate de nouă fabrici dedicate construirii sistemelor de baterii.

Bateriile de ultimă generație vor fi standardizate și potrivite pentru utilizare în peste 90% din toate automobilele și autovehicuele comerciale ușoare Mercedes-Benz, fiind în același timp suficient de flexibile pentru a oferi soluții individuale tuturor clienților.

Mercedes EQS

Mercedes-Benz EQS

În ceea ce privește producția de celule, Mercedes-Benz intenționează să stabilească noi parteneriate în Europa pentru a dezvolta și a produce eficient în viitor celule și module, ceea ce va menține Europa în centrul industriei auto chiar și într-o eră electrică.

Producția de celule va oferi Mercedes-Benz posibilitatea de a-și transforma rețeaua de producție de propulsoare stabilită. Prin integrarea continuă a celei mai avansate tehnologii de celule de baterii în gama de autoturisme și autovehicule comerciale ușoare, Mercedes-Benz își propune să crească autonomia în timpul ciclului de viață al producției unui model.

Mercedes-Benz face un nou recall pentru 1.500 de vehicule

La următoarea generație de baterii, Mercedes-Benz va colabora cu parteneri precum SilaNano pentru a crește și mai mult densitatea energetică prin utilizarea compozitului silicon-carbon în anod. Acest lucru va permite o autonomie fără precedent și timpi de încărcare și mai mici. În ceea ce privește tehnologia solid-state, Mercedes-Benz se află în discuții cu parteneri pentru a dezvolta baterii cu o densitate și mai mare de energie și siguranță.

Mercedes-Benz lucrează la stabilirea unor noi standarde de încărcare: „Plug & Charge” va permite clienților să se conecteze, să încarce și să se deconecteze fără pași suplimentari necesari pentru autentificare și procesarea plăților.

Mercedes-Benz EQT, noul concept care prefigurează Clasa T

Plug & Charge va fi disponibil odată cu lansarea pe piață a EQS mai târziu în acest an. Mercedes me Charge este deja una dintre cele mai mari rețele de încărcare din lume și cuprinde în prezent peste 530.000 de puncte de încărcare AC și DC la nivel mondial. În plus, Mercedes-Benz lucrează alături de Shell la extinderea rețelei de încărcare.

Clienții vor avea un acces îmbunătățit la rețeaua de reîncărcare Shell, care va fi formată din peste 30.000 de puncte de încărcare până în 2025 în Europa, China și America de Nord și va include peste 10.000 de încărcătoare de mare putere la nivel global. Mercedes-Benz intenționează, de asemenea, să lanseze mai multe locații de încărcare premium în Europa, care vor oferi o experiență de încărcare personalizată cu facilități de top.

VISION EQXX

Mercedes-Benz dezvoltă în prezent Vision EQXX, o mașină electrică cu o autonomie reală de peste 1.000 de kilometri, care țintește un număr format dintr-o singură cifră pentru consumul de kWh la suta de kilometri (peste 6 mile pe kWh) la viteze normale de conducere pe autostradă.  Premiera mondială va avea loc în 2022. Progresele tehnologice realizate în cazul Vision EQXX vor fi adaptate și aplicate pentru utilizarea potențială în noile arhitecturi electrice.

V-ar putea interesa și:

Planul de producție

Mercedes-Benz își pregătește în prezent rețeaua globală de producție pentru un viitor complet electric, iar ritmul schimbării este proiectat să urmeze cererea pieței. Datorită investițiilor timpurii în producția flexibilă și a sistemului de producție MO360 de ultimă generație, Mercedes-Benz poate produce în masă BEV-uri încă de astăzi. Anul viitor, opt vehicule electrice Mercedes-Benz vor fi produse în șapte fabrici de pe trei continente.

Pentru a spori eficiența producției, Mercedes-Benz își unește forțele cu GROB, lider global german în sisteme inovatoare de producție și automatizare a bateriilor, consolidându-și capacitatea de producție a bateriilor și cunoștințele în domeniu. Mercedes-Benz intenționează, de asemenea, să deschidă o nouă fabrică de reciclare a bateriilor în Kuppenheim, Germania, pentru a-și dezvolta capacitatea și cunoștințele în materie de reciclare. Operațiunile vor începe în 2023, în funcție de rezultatul discuțiilor cu autoritățile publice.

Foto: Mercedes

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Știri similare