Chinezii cer taxe vamale suplimentare pentru mașinile europene

Autor: Dan Vache
china masini chinezesti, taxe vamale

China a anunțat că va impune taxe vamale suplimentare pentru mașinile importate din Uniunea Europeană. Această măsură vine ca un răspuns la taxele vamale crescute impuse de UE pentru mașinile electrice din China.

Taxa vamală de 15%, din prezent, ar urma să crească la 25% pentru vehiculele cu motoare mari care ajung în China din Europa. Cei mai afectați producători auto europeni vor fi cei premium: Mercedes-Benz, BMW, Porsche.

Anul trecut, au fost exportate în China 196.000 de vehicule cu motoare mai mari de 2,5 litri fabricate în Europa.

Chinezii cer taxe vamale pentru mașinile europene

Producătorii auto chinezi consideră că taxele vamale impuse de UE sunt neloiale și dăunătoare industriei auto chineze. China dorește să protejeze producătorii auto autohtoni și să echilibreze piața.

Se așteaptă ca prețurile mașinilor europene importate în China să crească semnificativ. Această măsură ar putea duce la o scădere a vânzărilor de mașini europene în China. Este posibil ca UE să ia măsuri de retorsiune împotriva importurilor din China.

UE vrea să majoreze taxele pentru mașinile electrice chinezești

Uniunea Europeană a decis să majoreze, pe 4 iulie 2024, taxele de import pentru mașinile electrice fabricate în China, de la 10% în prezent. Taxele vor crește cu încă 17,4% (BYD, Denza), 20% (Geely, Zeekr, LYNK & CO, Volvo), 21% (Chery, Great Wall, NIO, Xpeng, Dongfeng) până la 38,1% (SAIC, MG, Maxus), în funcție de producător. Dacă chinezii nu ajung la un acord cu europenii, aceste taxe vor intra în vigoare pe 4 noiembrie 2024, iar mașinile vor deveni mai scumpe.

Comisia Europeană justifică această decizie prin concluziile provizorii ale unei anchete care indică faptul că producătorii chinezi de vehicule electrice beneficiază de subvenții neloiale, oferindu-le un avantaj competitiv nejustificat pe piața europeană.

Chinezii vor începe producția de mașini electrice și termice în Europa, în 2025, în mai multe țări. Prin urmare, vor evita aceste taxe vamale.

Peste 60% din mașinile electrice din România provin din China: Dacia Spring, Tesla Model 3, MG4, Volvo EX30, etc.