Reprogramare sală la DGPCI: iată la câte zile te poți programa din nou

Autor: EVmarket Romania
scoala de soferi reprogramare sala, instructor auto, permis categoria B, Teleorman

Pentru reprogramare sală la DGPCI (DRPCIV) în vederea obținerii permisului de conducere, candidaţii declaraţi respinşi se pot prezenta pentru o nouă examinare după o perioadă de cel puţin 15 zile de la data declarării ca respinşi, dar nu mai târziu de un an de la absolvirea cursurilor.

Din păcate, numărul insuficient de examinatori poate mări acest număr de zile pentru o reprogramare sală examen auto în vederea obținerii permisului. Anul trecut au fost județe unde elevii au reușit să susțină examenul doar de 2 ori în intervalul de 12 luni cât este valabilă școala de șoferi.

Sunt timpi foarte mari de așteptare în județe:

  • Botoșani – 4-5 luni pentru proba practică
  • Covasna – 4-5 luni pentru proba practică
  • Cluj – 2 săptămâni pentru proba teoretică, 3 luni pentru proba practică
  • Galați – 1 lună pentru proba teoretică, 2-3 luni pentru proba practică
  • Hunedoara – 6 săptămâni pentru proba teoretică, 4 luni proba practică
  • Neamț – 6 săptămâni pentru proba teoretică, 4 luni pentru proba practică
  • Suceava – 6 luni pentru proba practică

Reguli pentru examenul auto la sală

Este interzisă desfăşurarea probei teoretice atunci când în sala de examinare nu sunt prezenți cel puţin 2 candidaţi, cu excepţia situaţiei în care singurul candidat prezent este programat să susţină proba practică în ziua următoare. În această situaţie, examenul se desfăşoară în prezenţa a 2 lucrători desemnaţi de şeful serviciului, făcându-se menţiuni în acest sens într-un registru special constituit.

Preschimbare permis auto: acte necesare

În timpul desfăşurării probei teoretice sistemul informatic preia 3 imagini faciale ale candidatului, care se tipăresc pe anexa la testul de examen.

Testul este generat de sistemul informatic, fiecare întrebare putând conţine unul sau mai multe răspunsuri corecte. Candidatul poate răspunde la fiecare întrebare afişată, în ordinea apariţiei acestor întrebări, sau poate amâna răspunsurile, revenind ulterior asupra lor.

Testul de examen este precedat de 3 întrebări de acomodare. Indiferent de corectitudinea răspunsurilor la cele 3 întrebări de acomodare, candidatul va trece la soluţionarea testului propriu-zis.

Proba teoretică şi proba practică se susţin în zile diferite. Examinarea se efectuează numai după programarea candidaţilor în acest scop. Programarea se realizează pentru susţinerea probei practice a examenului, în limita locurilor disponibile.

În ce situații te poți reprograma rapid să dai sala

Candidaţii neprezentaţi la examen se pot prezenta în vederea programării oricând, dar nu mai târziu de un an de la absolvirea cursurilor.

Totodată, candidaţii declaraţi admişi la proba teoretică, care nu se prezintă la proba practică într-un termen de cel mult un an de la data absolvirii şcolii de pregătire a conducătorilor de autovehicule, sunt declaraţi respinşi.

V-ar putea interesa și:

În cazul depăşirii termenului de un an de la data absolvirii şcolii de pregătire a conducătorilor de autovehicule, examinarea pentru obţinerea permisului de conducere este condiţionată de efectuarea unui nou curs de pregătire.

Școala de șoferi pentru permis categoria B trebuie să pregătească elevul timp de 24 de ore pentru cunoașterea Codului Rutier și timp de încă 30 de ore pentru condusul propriu-zis. După ce elevul termină școala, se poate înscrie la proba teoretică – sala și, dacă o trece, se poate programa la proba practică (traseul).

Proba teoretică cuprinde un număr diferenţiat de întrebări particularizate pentru fiecare categorie/subcategorie, criteriile de promovabilitate fiind următoarele:

  • a) pentru categoriile A şi A1, testul cuprinde 20 de întrebări, timpul de soluţionare fiind de 20 de minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie să răspundă corect la cel puţin 17 întrebări;
    Modificări (1)
  • b) pentru categoriile B, B1, C, C1, Tr, D, D1, Tb şi Tv, testul cuprinde 26 de întrebări, timpul de soluţionare fiind de 30 de minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie să răspundă corect la cel puţin 22 de întrebări;
  • c) pentru categoriile BE, C1E, CE, D1E şi DE, testul cuprinde 11 întrebări, timpul de soluţionare fiind de 15 minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie să răspundă corect la cel puţin 9 întrebări.

Reprogramare sală DGPCI: Programarea candidaților la primul examen

Programarea candidaţilor la primul examen se efectuează de către unităţile autorizate în care aceştia au urmat cursurile de pregătire teoretică şi practică, prin utilizarea unei aplicaţii informatice puse la dispoziţie gratuit de către D.R.P.C.I.V., în baza unui protocol.

Programarea la primul examen realizată de unitatea autorizată trebuie efectuată cu cel puţin 7 zile calendaristice înainte de data susţinerii probei practice. Programarea se poate face şi personal de către candidat, la sediul serviciului public comunitar.

Pentru finalizarea programării realizate potrivit alin. (3) sau (5), candidaţii trebuie să prezinte personal dosarul de examinare constituit potrivit art. 6 alin. (2) sau, după caz, art. 6 alin. (6), precum şi actul de identitate valabil în original şi să parcurgă procedurile de preluare a semnăturii şi a imaginii faciale. După verificare, dosarul se restituie candidatului.

Informații importante referitoare la programarea online

Programarea online pe site-ul dgpci.mai.gov.ro se face, de regulă, personal, folosind o adresă de e-mail validă, care poate fi accesată ulterior în vederea recuperării datelor de programare sau după caz, anulare.

Înregistrare dosar examinare

Proba teoretică se poate susţine începând din ziua în care s-a efectuat programarea prevăzută la alin. (2) şi până în ziua anterioară susţinerii probei practice.

Programarea la proba practică se anulează, din oficiu, în situaţia în care candidatul nu promovează proba teoretică.

Reprogramarea pentru susținerea examenului se solicită personal de către candidați, la sediul serviciului public comunitar. Reprogramare sală.

În cazul în care ai rămas fără permis de conducere pentru o perioada de 60 sau 90 de zile, există posibilitatea de a-l recupera mai repede. Dacă promovezi examenul, perioada de suspendare se reduce cu o treime (conform ORDONANȚEI nr. 1 din 27 ianuarie 2022). Până acum, perioada se reducea la 30 de zile.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn