TOP 3 moduri de regenerare filtru particule și costuri

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
Catalizatoare vw skoda audi seat, regenerare filtru particule

Dacă aveți o mașină cu DPF (Diesel Particulate Filter sau FAP Filtere à Particules) care nu mai trece de 3000 de ture (modul „protecție – limp mode”) sau care are aprins pe ceasurile de bord martorul pentru regenerare filtru particule atunci ar trebui să faceți o curățare filtru de particule și să schimbați bujiile.

Poate că nu este neapărat nevoie să faceți o regenerare filtru particule, dar nu puteți ști până nu verificați mai întâi bujiile. Dacă nu aveți cel puțin două bujii bune, puteți avea problemele de mai sus.

Procesul de curățare al unui DPF se mai numește regenerare filtru de particule. Există două tipuri de filtre de particule: filtre de particule uscate sau filtre de particule pe bază de aditiv AdBlue sau Eolys.

Moduri de regenerare filtru particule și costuri

  1. regenerarea filtrului de particule în mers: pentru ca mașina să pornească singură regenerarea filtrului de particule, trebuie să conduceți în afara orașului cu o turație constantă de peste 2800 de ture cel puțin 10 minute. Indicat 30 de minute. Dacă aveți o mașină cu transmisie automată, va trebui să o treceți pe modul manual. Puteți face procedura rulând în treapta a-3-a sau a-4-a. În acel moment, se produce arderea particulelor din filtru, la o temperatură de peste 800 de grade.
  2. regenerarea filtrului de particule din soft poate fi făcută de orice laptop care au softul de diagnoză al mașinii. Se pornește motorul, se conectează laptopul la mufa OBD și se dă start la regenerare din program. Timp de 10 minute, mașina va sta pe loc turată la 2800 de ture din soft. Astfel, se topește funinginea acumulată. Dacă filtrul este prea plin, se dă o a doua regenerare din soft. O regenerare din soft costă între 50 de euro și 100 de euro, în funcție de brand.
  3. regenerarea filtrului de particule prin curățare: filtrul de particule poate fi demontat de pe mașină și spălat cu o soluție specială cu jet de apă la un service. Puteți face asta și acasă folosind detartrant și jet de apă.

Ce rol are filtrul de particule

Filtrul de particule are rolul de a topi particulele care apar în urma arderii motorinei și care au un diametru mai mare de 2 micron.

Modelele mai noi de mașini intră în regenerare și în oraș când mergeți normal. Trebuie să fiți atenți la turometrul mașinii și să nu opriți motorul cât timp este în regenerare. Când are loc regenerarea, majoritatea mașinilor diesel nu vă avertizează printr-un bec aprins în bord.

Vă puteți da seama că este în proces de regenerare atunci când stați pe loc și vedeți că acul turometului nu mai sta la 900 și este la 1.100 de ture. De obicei, regenerarea are loc cam la 1.000 de kilometri.

De la ce mașini hoții nu fură catalizatoare

Ce preț are filtrul de particule

Filtrul de particule este destul de scump, în funcție de modelul pe care îl conduceți, acesta poate conține mai multe metale rare și de aici are un preț mai mare, uneori de 1.000-2.000 de euro. De aici și numărul mare de furturi de filtre de particule în cazul unor modele de mașini. Pentru că hoții știu valoarea unui filtru de particule pe piața neagră.

De regulă, un filtru de particule are o durată de viață de 200.000 – 350.000 de kilometri.

RAR atrage atenția că eliminarea sistemelor de reducere a emisiilor poluante este ilegală. „Atragem atenția asupra ilegalității anulării (atât din soft cât și faptic) sistemelor de reducere a emisiilor poluante (Filtru Particule, EGR, Adblue)”.

V-ar putea interesa și:

La motoarele pe benzină Euro 6, filtrul de particule se mai numește GPF (gasoline particulate filter).

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare