Martor EPC aprins – TOP 10 posibile defecțiuni

Autor: EVmarket Romania
EPC Volkswagen, Skoda, Audi, Seat, martori in bord audi

Un martor EPC (Electronic Power Control) este un sistem computerizat de aprindere și management al motorului întâlnit la multe dintre vehiculele Grupului VAG (Audi, Skoda, Volkswagen, Seat).

De cele mai multe ori, un martor EPC aprins în bord aduce modificări notabile de funcționare unei mașini, precum performanță lentă și pierdere de putere (modul LIMP).

Nu întotdeauna când se aprinde un martor EPC este o problemă la motor. O varietate de defecțiuni sau probleme ar putea declanșa lampa de avertizare EPC.

Proiectat inițial pentru a gestiona funcțiile de aprindere și de accelerație, rolul EPC include acum supravegherea unui număr de sisteme electronice, cum ar fi controlul electronic al stabilității (ESP), ABS, sistemul de servodirecție și sistemul cruise control.

În funcționare normală, unitatea electronică de control (ECU) a vehiculului este „creierul” mașinii, permițând motorului, transmisiei și altor sisteme să funcționeze corect.

Ce trebuie să faci dacă se aprinde un martor EPC în bord

EPC funcționează împreună cu ECU pentru a monitoriza funcțiile. Dacă ceva nu funcționează în parametrii atunci un martor EPC rămâne aprins intermitent pe bord.

În același timp, în funcție de defecțiune, s-ar putea să se aprindă și alte lumini de avertizare, cum ar fi martorul de bord Check Engine. Sistemul cruise control s-ar putea opri singur, iar controlul electronic al stabilității (ESP) ar putea să nu mai funcționeze. Martorul se poate aprinde si din cauza unei probleme la sistemul ABS.

Pentru a încerca să protejeze motorul, sistemul EPC ar putea activa un mod de avarie. Acest lucru va reduce drastic puterea motorului. Nu intrați în panică, continuați să conduceți până la destinație și mergeți la un service auto pentru diagnosticare și reparații.

Chiar dacă mașina pare să funcționeze normal, nu continuați să conduceți mai mult decât este necesar.

Puteți folosi o diagnoză OBDII pentru a afla ce erori sunt înregistrate de către mașină. De cele mai multe ori, o mașină va arăta mai multe erori, iar prima dintre ele uneori le generează și pe restul.

Pe ce site-uri sunt vânzări mașini rulate în Germania

După ce va fi efectuată reparația și codul de eroare va fi șters, indicatorul luminos de bord EPC va dispărea.

10 Posibile defecțiuni care aprind martorul de avertizare EPC

Cele mai frecvente cauze ale unei lumini EPC sunt:

  1. clapeta de accelerație defectă,
  2. un senzor ABS defect, un inel ABS crăpat,
  3. un senzor de presiune de frână defect
  4. un comutator defect al pedalei de frână
  5. probleme de cablare sau alte probleme electrice.
  6. senzorul de turație al motorului,
  7. ESP defect,
  8. sistemul Cruise control defect,
  9. comutatorul luminii de frână defect,
  10. probleme la sistemul de măsurare emisii.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn

# epc golf 4 # epc golf 6 # epc skoda # ce inseamna epc # ce este epc # epc audi # martor epc