Piața de consultanță pentru fonduri europene se va dubla

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset

România va obține 79,9 miliarde euro bani europeni în exercițiul financiar 2021-2027. „Vom asista la o dublare a pieței de consultanță specializată în accesarea de fonduri europene”, spune REI Finance Advisors, una dintre cele mai dinamice companii specializate în servicii de consultanță pentru atragerea de fonduri europene și ajutoare de stat.

Liderii țărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 miliarde de euro. Din valoarea totală bugetată, România a obținut aproximativ 7,5% din total, respectiv 79,9 miliarde euro, ce va fi folosită sub forma unui pachet de redresare economică, ce vizează pe de-o parte îmbunătățirea infrastructurii din țara noastră, construirea de noi spitale și școli, modernizarea sistemelor publice, cât și sume ce vor fi alocate pentru dezvoltarea mediului de afaceri din România, în domenii cheie.

Finanțări nerambursabile pentru companii: cum le accesezi

Nouă programe operaționale vor putea absorbi bugetul maxim disponibil de 79,9 miliarde de euro pentru România, în exercițiul de finanțare europeană 2021-2027, printre acestea numărându-se Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD), Programul Operațional Transport (POT), Programul Operațional Educație și Ocupare (POEO), Programul Operațional Sănătate (POS), Programul Operaţional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS), Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF), Programul Operațional Tranziție Justă (POTJ), Programului Operațional Asistență Tehnică (POAT) sau Programele Operaționale Regionale, finanțate atât cu bani europeni, cât și de la bugetul local.

„Având în vedere că România va beneficia de o alocare de circa 80 miliarde euro în perioada 2021-2027, dublu față de 2014-2020 (39,8 miliarde euro), din care – 30 miliarde euro pentru Redresare și Reziliență, 20 miliarde euro pentru Politica Agricolă Comună și 30 pentru transport, educație, incluziune, digitalizare, credem că este oportun să fim pregătiți cu echipe competitive și specializate de consultanți care să redacteze proiectele extrem de bine, pentru a obține punctajul maxim și rapid, iar, ulterior, să implementeze proiectele în mod optim, respectând termenele impuse de legislație și fără a expune beneficiarii unor corecții financiare. Ca urmare a dublării sumei fondurilor europene alocate, cu siguranță vom asista la o creștere semnificativă a pieței de consultanță din România, probabil la o dublare a cifrei de afaceri pe această activitate”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors si REI International Consulting, parte a REI Grup.

Cu rezultatele obținute în 2020, REI Finance Advisors a depășit pragul de 400 de proiecte prin fonduri europene aplicate pe piața din România și peste 250 deja implementate, având o rată de succes de peste 99% la nivel local.

REI Finance Advisors și-a triplat afacerile și echipa de consultanți, după ce în 2020 a ajuns la 8 birouri regionale în toată țara, parte a strategiei de dezvoltare la nivel național, atât în contextul măsurilor anunțate de Guvernul României pentru sprijinirea companiilor afectate de COVID-19, cât și măsurilor de relansare economică, dar mai ales a investițiilor de miliarde în sectoare cheie ale economiei pentru următorul program de finanțare europeană 2021-2027.

După București, echipa REI și-a extins activitatea în orașele Constanța, Bacău, Brașov, Craiova, Timișoara, Arad, Oradea și Baia Mare și își propune ca de la circa 50 de specialiști cât numără în prezent să își dubleze echipa în 2021 și să atingă peste 100 de consultanți, experți în atragerea de fonduri europene și ajutoare de stat pentru companiile cu activitate pe piața din România.

Evoluția echipei la nivel național, cât și măsurile anunțate de Guvernul României pentru stimularea afacerilor afectate economic de COVID-19 au crescut puternic și business-ul REI, afacerile echipei de consultanță fiind estimate să depășească pragul de 2 milioane de euro în 2020.

Fonduri nerambursabile: Perioada de aplicare, extinsă cu 3 ani

„Am demarat un plan ambițios de extindere a activității la nivel local ca urmare a numărului de clienți în creștere, a proiectelor de finanțare anunțate de Guvernul României pentru capital de lucru pe HG 332/2014, pentru companiile care creează minimum 100 de noi locuri de muncă, investiții de minimum 1 milion euro – HG 807/2014, respectiv ajutorarea companiilor afectate în perioada pandemiei, prin OUG 130/2020, cât mai ales a orizontului 2021-2027, când sunt planificate și bugetate finanțări de miliarde pentru țările membre UE, inclusiv România. Deschiderea birourilor regionale – din Brașov, Bacău, Craiova, Timișoara, Constanța, Baia Mare, Oradea și Arad – reprezintă un prim pas în demersul nostru de a avea o acoperire cât mai bună la nivelul întregii țări. În funcție de evoluția proiectelor și de amploarea numărului de solicitări din perioada următoare, analizăm și deschiderea de noi puncte de lucru în toate zonele cheie ale țării”, a mai spune Roxana Mircea.

La începutul lunii martie 2020, chiar înainte de debutul pandemiei, echipa REI număra 15 consultanți specializați atragerea de fonduri europene și ajutoare de stat pentru companii cu activitate în România, pentru ca până la finalul lunii August echipa să numere aproximativ 30 de specialiști.

Fonduri europene pentru 9 noduri rutiere pe autostrăzi

“Continuăm recrutările, iar ținta noastră pentru 2021 este să ajungem la o echipă de peste 100 specialiști, pregătiți pentru valul de cereri de finanțare ce va veni din partea companiilor afectate de criza COVID-19, de schemele de ajutor din 2021 și din anii următori cât și de oportunitățile uriașe de finanțare anunțate pentru țările membre UE, inclusiv România, în exercițiul 2021-2027. Anul 2020 a fost unul neașteptat de bun pentru piața de consultanță specializată în atragerea de fonduri europene și ajutoare de stat, un mare plus fiind și măsurile luate de Guvernul României pentru stimularea afacerilor afectate de pandemie, proiectele finanțate prin ajutoare de stat (ex: HG 807/2014, HG 332/2014), cât și fonduri europene nerambursabile pentru IMM: Programul Operational Regional 2.2, Digitalizare, Electric-up)”, a adăugat Roxana Mircea.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Știri similare