Ce este servodirecția și cum funcționează

Autor: EVmarket Romania
Bulgaria vama, SafeFleet, e toll, sofer, Kulata Promachonas Grecia, Bulgaria, aglomeratie, sofer sibian, servodirectia

Servodirecția este sistemul care le face viața ușoară șoferilor când parchează. Până în anii 2000, în România, opțiunea lipsea din echiparea standard pe multe mașini străine și pe Dacia. La Daewoo Matiz era opțională și costa câteva sute de euro.

Dacă servodirecția lipsea de pe mașina ta, atunci aveai o mașină de buget și te cam chinuiai când o parcai în spații înguste unde trebuia să faci mai multe manevre. Volanul se învârtea destul de greu. Pentru bărbați nu era chiar așa o problemă. Poate de aceea, nu erau prea multe șoferițe în România, pentru că mașinile nu aveau servodirecție și se manevrau destul de greu. Astfel, deveneau neatractive pentru doamne.

Pe mașinile americane, servodirecția era disponibilă încă din anii „50. De fapt, multe din dotările care sunt acum disponibile pe mașinile electrice erau disponibile în trecut pe mașinile americanilor: scaune încălzite, geamuri electrice, închidere centralizată, etc.

Ce este servodirecția, ce rol are și ce preț

Servodirecția este un sistem format din câteva componente prin care șoferul transmite mișcarea volanului spre roțile mașinii pentru a vira spre dreapta sau spre stânga. Așadar, este un sistem suplimentar direcției. La mașinile cu servodirecție poți roti volanul cu o mână, la cele fără nu reușești.

La mașini scumpe, precum VW Touareg, când servodirecția cedează, costă 1.500-2.000 de euro.

Cum îți dai seama că s-a stricat servodirecția? Este foarte simplu. Pornești motorul și volanul se învârte greu ca atunci când motorul mașinii este oprit. Trebuie să depui un efort foarte mare pentru a trage de volan. Unele modele sunt imposibil de condus fără servodirecție, întrucât nu reușești să tragi destul de mult de volan în viraje, deci nu poți controla direcția mașinii. Spre exemplu: Porsche Panamera.

Cum se face recuperarea energiei la frânare

Cum funcționează servodirecția

Pentru a reduce efortul fizic al șoferilor în manevrarea volanului pe loc sau la viteze mici, inginerii auto au introdus un lichid în caseta de direcție, care este sub presiune. Atunci când volanul este rotit într-o direcție, un senzor va deschide o valvă pe partea opusă pentru ca lichidul să împingă axul casetei de direcție în sensul respectiv.

Ulterior, inginerii au dezvoltat și direcția asistată pentru ca la viteze mari volanul să se întărească și mașina să își păstreze traiectoria.

Servodirecția este de trei feluri:

  • servodirecție hidraulică: un lichid hidraulic sub presiune este prezent în interiorul casetei de direcție;
  • servodirecție electro-hidraulică: un motor electric asigură presiunea lichidului de servodirecție;
  • servodirecție electrică / electronică: aceasta nu mai are lichid hidraulic ci dispune de un senzor și un motor electric, care rotește axul coloanei de direcție.

Sistemul de servodirecție hidraulică este alcătuit din:

  • casetă de direcție;
  • pompă de înaltă presiune;
  • rezervor de ulei;
  • furtune / conducte;
  • bielete de direcție;
  • capete de bară;
  • axul volanului.

Printre producătorii de servodirecție sunt: ZF, TRW, Koyo, Delphi, Showa, Toyoda, Mando, SMI, Saginaw, etc.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn