Recuperarea energiei la frânare este o tehnologie pe care o găsim menționată în cartea mașinii la multe automobile hibride și electrice din ziua de astăzi. Primele mașini care au recuperat energia cinetică au fost cele folosite la Formula 1.
Sistemele de frânare regenerativă (RBS) mai sunt numite și sisteme de recuperare a energiei cinetice KERS (kinetic energy recovery system). Sistemul pentru recuperarea energiei la frânare este folosit de autovehicule pentru recuperarea energiei lor cinetice în timpul frânării.
Energia recuperată poate fi stocată și sub formă de energie chimică într-un acumulator sau supercondensator, dar de obicei este înmagazinată tot sub formă de energie cinetică.
Mecanismul pentru recuperarea energiei la frânare convertește energia cinetică a unui vehicul într-o formă imediat utilizabilă sau stocată în baterie.
Cum se face recuperarea energiei la frânare
Atunci când autovehiculele frânează, sistemul de frânare regenerativă captează energia care altfel s-ar pierde în aer și apoi o utilizează pentru a reîncărca bateria automobilului sau a o utiliza imediat.
La apăsarea pedalei de frână, discurile și plăcuțele de frână creează frecare pe măsură ce se ating, care creează energie cinetică. Această energie la mașinile clasice se disipează sub formă de căldură, iar la cele electrice și hibride se recuperează.
Există două situații când are loc regenerarea și se creează energie electrică: când șoferul apasă pedala de frână și când șoferul eliberează pedala de accelerație, iar vehiculul rulează din inerție.
La majoritatea mașinilor eco există un display care le arată energia de la roți care ajunge în baterie. Noile sisteme de frânare regenerativă pot recupera până la 70% din energia cinetică pierdută altfel în timpul frânării.
De cele mai multe ori, sistemele de frânare regenerativă se bazează mai mult pe motor, care are rol de generator când șoferul nu accelerează. Prin urmare, șoferii nu mai trebuie să folosească frânele clasice prelungind durata de utilizare a plăcuțelor de frână.
Dezavantajele frânării regenerative
- Frânarea regenerativă nu este eficace la viteze mici, în oraș;
- Unii șoferi pot considera că nu oferă confort întrucât fanarea nu este așa de lină ca la o mașină normală. Frânele regenerative nu au aceeași putere de oprire ca frânele convenționale și îi determină pe șoferi să aplice frânele mai cu putere;
- În condiții de zăpadă sau gheață, unele mașini electrice pot avea pierderi de tracțiune în timpul frânării regenerative;
- Frânarea regenerativă poate fi limitată dacă bateria este prea rece. Pe măsură ce conduceți, bateria se încălzește și puterea regenerativă crește.
Cât de multă energie recuperează frânarea regenerativă?
Pentru vehiculele electrice, frânarea regenerativă poate economisi până la 75% din energia care ar fi risipită prin frânarea convențională. Pentru mașinile hibride sau clasice, poate reduce consumul de combustibil cu 10 până la 20%.
Frânarea regenerativă poate extinde autonomia vehiculelor electrice, îmbunătățind eficiența bateriei cu 16-25%, în funcție de viteză.
Ce este frânarea regenerativă? Ce este o mașină BEV, PHEV sau ICE?
În plus, frânarea regenerativă poate opri complet un vehicul, dacă are funcția One pedal driving. Evident, față de frânele clasice, distanța de oprire completă va fi mai mare.
La unele modele de mașini, sistemul de regenerare a energiei de frânare încarcă bateria numai atunci când mașina se deplasează, frânează sau decelerează. În timpul accelerării, alternatorul este decuplat de transmisie, ceea ce duce la o mai bună economie de combustibil și o performanță îmbunătățită.
VIDEO: Moduri cum să folosești frânarea regenerativă
Când a fost descoperită prima dată frânarea regenerativă
În 1886 Sprague Electric Railway & Motor Company, fondată de Frank J. Sprague, a prezentat două invențîi: un motor cu viteză constantă, fără scântei, cu perii fixe și frânarea regenerativă.
V-ar putea interesa și:
- Cum funcționează regula fermoarului în traficul rutier – VIDEO
- Electromotorul: Ce rol are și cum funcționează
- VIDEO: Cum se face ușor parcarea laterală
- Cicluri de testare pentru mașini electrice: WLTP, CLTC, NEDC, EPA
- Ce rol are o bobină de inducție. Simptome când este defectă
- Martor EPC aprins – TOP 10 posibile defecțiuni