Aglomerație la punctele de trecere a frontierelor din Bulgaria

Autor: Cosmin Lixandru
A+A-
Reset
Kulata Promachonas Grecia, Bulgaria, aglomeratie

În fiecare an, în perioada 28 aprilie – 1 mai, este aglomerație la punctele de trecere a frontierelor din Bulgaria. Prin urmare, mai bine evitați să călătoriți în această perioadă.

Vor fi timpi de așteptare ridicați la punctele de trecere a frontierelor (PTF) rutiere bulgare întrucât mai mulți turiști vor tranzita Bulgaria pentru a ajunge în Grecia şi Turcia.

Cetățenilor români ce revin în România în data de 1 mai li se recomandă să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de așteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, atunci când turiștii români revin în România și aleg să intre în țară prin PTF de la podul Giurgiu-Ruse.

Turiștii români care aleg să revină în țară prin PTF Ruse trebuie să pregătească suma exactă pentru taxa de pod de 2 euro sau 4 leva.

De asemenea, este importantă achiziționarea din timp a vinietelor electronice și achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL, pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria.

Puncte de trecere a frontierei (PTF) între România și Bulgaria:

  • PCTF Vidin – Calafat,
  • PCTF Kardam – Negru Vodă,
  • PCTF Oryahovo – Bechet (feribot),
  • PCTF Dobromir – Krushari (maxim 3,5 tone), program de funcționare 8,00 – 20,00
  • PCTF Kainardzha – Lipniţa (maxim 3,5 tone), program de funcționare 8,00 – 20,00
  • PCTF Nikopol – Turnu Măgurele (feribot), program de funcționare 8,00 – 20,00
  • PCTF Svishtov – Zimnicea (feribot), program de funcționare 8,00 – 20,00

Vignetă Bulgaria

În Bulgaria, funcționează sistemul de emitere a vinietelor electronice pentru folosirea contra cost a infrastructurii publice rutiere de autovehicule sub 3,5 tone, iar pentru celelalte categorii (microbuze, automarfare, autocare) funcționează sistemul electronic de taxare rutieră bazată pe distanța parcursă (tip e-Toll).

Vinieta electronică trebuie achiziționată cel târziu la intrarea pe teritoriul Bulgariei; în caz contrar, vă expuneți riscului de a fi sancționat prin aplicarea unei taxe compensatorii pentru parcurgerea fără vinietă a unui segment de drum național supus taxării, chiar dacă, ulterior, ați achiziționat vinieta electronică corespunzătoare.

Vinietele electronice pot fi eliberate pe o durată de 1 an, 3 luni, 1 lună, 1 săptămână sau doar pentru zilele de sâmbătă și duminică (vinieta de sfârșit de săptămână) numai pentru autoturisme și mijloacele de transport cu masă totală admisibilă de până la 3,5 tone (inclusiv). Acestea se emit pentru fiecare mijloc de transport, în funcție de categoria din care face parte, în baza numărului de înmatriculare. Vinieta electronică este valabilă numai pentru mijlocul de transport al cărui număr de înmatriculare a fost înregistrat, indiferent dacă se schimbă proprietarii sau utilizatorii acestuia.

Autoritățile de control BGTOLL efectuează controale regulate, în special în imediata apropiere a punctelor de trecere a frontierei bulgare, iar în cazul în care se constată lipsa achitării taxei vinietei electronice, atunci utilizatorul va trebui să achite pe loc o taxă compensatorie.

Prețul vinietei electronice în Bulgaria pentru autovehicule sub 3,5 tone (inclusiv):

  • 1 săptămână – 13 leva / BGN;
  • 1 lună – 27 leva;
  • 3 luni – 48 leva;
  • 1 an – 87 leva;
  • 1 week-end – 9 leva (e-vinieta de sfârșit de săptămână este valabilă începând cu ziua de vineri, ora 12:00 până în ziua de duminică, ora 23:59).

Taxa compensatorie (amenda) se achită la fața locului în momentul controlului, numai cu card bancar de debit sau credit:

  • Autoturisme – 70 leva / BGN (aprox. 36 EUR);
  • Autocamion cu greutate de 3,5 t – 12 t – 150 leva (77 EUR);
  • Autocamion cu greutate de peste 12 t cu 2-3 axe – 450 leva (230 EUR);
  • Autocamion cu greutate de peste 12 t cu 4 sau mai multe axe – 750 leva (383 EUR);
  • Autovehicule de transport pasageri cu mai mult de 8 persoane – 150 leva (77 EUR).

Cetățenii români care își petrec vacanțele în stațiunile litorale din Bulgaria (Sunny Beach, Nessebar, Sveti Vlas, Albena și, mai ales, Nisipurile de Aur) trebuie să cunoască faptul că, autoritățile locale recomandă ca parcarea autoturismelor românești să fie făcută numai în locurile special amenajate contra cost.

Condiții de intrare şi regim de ședere în Bulgaria

Cetățenii români pot călători pe teritoriul Bulgariei în baza pașaportului simplu, a pașaportului simplu electronic, a pașaportului temporar sau a cărții de identitate, toate aceste documente aflate în termen de valabilitate. Cetățenii români minori nu pot intra în Bulgaria în baza certificatului de naștere.

Când călătoriți în Bulgaria este necesar să vă asigurați că:

  • dețineți documentul de identitate (pașaportul sau cartea de identitate), permisul de conducere corespondent categoriei de autoturism pe care îl conduceți, certificatul de înmatriculare al acestuia și asigurarea internațională tip Carte Verde, precum și chitanța privind achitarea taxei de drum în Bulgaria (vinieta electronică), toate aceste documente aflate în perioada de valabilitate;
  • dețineți fonduri suficiente pentru acoperirea costurilor perioadei de ședere/cazare;
  • dețineți card european de sănătate sau asigurare medicală corespunzătoare (în anumite situații de urgență, cardul european de sănătate/asigurarea medicală facultativă poate acoperi costurile aferente; în stațiunile turistice funcționează cabinete medicale private, modern dotate, dar care practică prețuri ridicate),
  • dețineți documente pentru animalele de companie care vă însoțesc.

V-ar putea interesa și:

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare