Titluri de stat Fidelis și Tezaur: deschidere cont

Autor: EVmarket Romania
titluri de stat

Românii pot cumpăra lunar titluri de stat Tezaur la dobânzi de până la 8% pe an. Sunt trei emisiuni pe 1, 2 și 3 ani la dobânzi anuale de 7,35%, 7,60%, respectiv 8%, conform Ministerului Finanțelor, scrie TheDaily.ro.

Valoare titluri de stat Tezaur

Titlurile de stat sunt emise în forma dematerializată, au valoare nominală de 1 leu, iar dobânda anuală este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.

Titlurile de stat pot fi cumpărate astfel:

  • de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV (spațiu privat virtual). Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont Trezorerie de subscriere pe numele investitorului, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.
  • de la unitățile Trezoreriei Statului;
  • prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Potrivit Ministerului Finanțelor, un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.

Acte necesare deschidere cont de subscriere / documente deschidere cont trezorerie:

  • cartea de identitate în original

Investitorii au dreptul la:

  • Rambursarea valorii nominale a titlurilor de stat la data scadenței corespunzătoare numărului de titluri de stat deținute;
  • Plata dobânzii aferente titlurilor de stat la fiecare dată de plată a dobânzii corespunzătoare numărului de titluri de stat deținute.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Cum se obține cazierul fiscal online de la ANAF prin SPV

Titlurile de stat sunt purtătoare de dobândă la rata dobânzii, care curge de la data de emisiune, inclusiv. Titlurile de stat încetează să mai fie purtătoare de dobândă la data scadenței lor, inclusiv.

Ministerul Finanțelor calculează dobânda datorată pentru fiecare titlu de stat și dobânda datorată fiecărui investitor pentru perioada de dobândă relevantă.

Fiecare Investitor primește dobânda determinată conform formulei de mai sus înmulțită cu numărul de titluri de stat deținute de respectiva persoană.

Cum este calculată dobânda la titlurile de stat pentru populație

Dobânda este calculată pe baza numărului efectiv de zile din perioada de dobândă relevantă și pe baza numărului de zile din anul respectiv utilizând următoarea formulă:

D = (Valoarea nominala x Rata dobanzii (%) x Numar zile acumulate) / Numar zile an curent;

Unde:

  • D = valoarea Dobânzii pentru fiecare dată de plată a dobânzii pentru un titlu de stat;
  • Valoare nominală = valoarea nominală a unui titlu de stat, respectiv 1 leu
  • Rata Dobânzii = rata dobânzii precizată în tabelul de la art. 2
  • Număr zile acumulate = numărul efectiv de zile din perioada de dobândă;
  • Număr zile an curent = numărul efectiv de zile din perioada de dobândă;
  • An curent = perioada de dobândă curentă.

Dobânda totală plătită de emitent unui investitor la fiecare dată de plată a dobânzii este calculată conform formulei: Dobânda totală = D x numărul Total de Titluri de stat deținute de un investitor. Valoarea rezultată a dobânzii totale calculate în baza formulei este rotunjită în minus până la cea mai apropiată valoare de ban (respectiv 0,01 lei), valoarea egală sau mai mare decât 0,005 lei rotunjindu-se crescător până la 0,01 lei.

În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moștenitori.

Titluri de stat FIDELIS

Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank, pentru titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, listate la Bursa de Valori București.

Titlurile de stat în lei au scadența de 3 ani cu dobânda anuală de 8% pe an, iar cele în euro au scadențe de 1 an și 2 ani și dobândă anuală de 1,85%, respectiv 2,65%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital, sunt neimpozabile.

Deținătorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare și care au ajuns la maturitate pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență prin subscrierea în cadrul emisiunilor de titluri de stat lansate lunar.

Sursa: TheDaily.ro

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn