Vinieta electronică: cât costă în Bulgaria în 2024

Autor: Dan Vache
Bulgaria, vinieta, vinieta electronica,

Vinieta electronică în Bulgaria are în 2024 aceleași tarife practicate de BG Toll anul trecut. Puteți să achiziționați online vinieta electronică la un preț de 9 BGN (23 lei) pentru un weekend, cel mai mic tarif.

Daca sunteți în tranzit sau faceți o vacanță în Bulgaria atunci cred că mai bine plătiți vinieta electronică (vignetă) de 13 BGN (33 lei) pentru 7 zile. Comparativ cu taxele de drum din România, și anume rovinieta, care costă 3 euro pentru 7 zile, în Bulgaria prețurile sunt de două ori mai mari.

Vigneta Bulgaria poate fi cumpărată online și nu mai trebuie lipită pe parbriz (Vinieta-E). Pentru a evita cozile la punctele fizice sau amenzile în caz că uitați să o cumpărați ar fi bine să o achitați cât sunteți în România.

Ce taxe de drum sunt pe autostrăzile din Grecia

Puteți cumpăra vinieta electronică cu 30 de zile înainte de data inițială a valabilității (călătoriei).

Vinieta electronică pentru vehicule sub 3,5 tone

  • 1 weekend (Vinieta electronică este valabilă de vineri 12:00 până duminică 23:59)  – 9 BGN/leva (23 lei).
  • 1 săptămână 13 BGN (33 lei),
  • 1 lună 27 BGN (68 lei),
  • 3 luni 48 BGN (120 lei),
  • 1 an 87 BGN / leva (218 lei),
Cum cumperi vignetă pentru Bulgaria? Pentru plata unei viniete electronice pentru autovehicule sub 3,5 tone pentru Bulgaria intrați pe web.bgtoll.bg.

Puteți verifica valabilitatea unei viniete electronice pentru autoturisme în Bulgaria aici.

V-ar putea interesa și:

e TOLL pentru autovehicule peste 3,5 tone

În cazul autovehiculelor cu masă peste 3,5 tone, bulgarii au înlocuit vinieta de la 1 martie 2020 cu un nou sistem de taxare bazat pe satelit pentru autostrăzi și drumuri naționale. Acesta se numește e TOLL (Toll Sistem) și taxează șoferii pe baza distanţei parcurse. Poate fi plătit cu cardurile DKV.
Toll-taxa înlocuiește vinieta electronică DOAR pentru autocamioane și autobuze (vehicule cu o masă maximă tehnic admisibilă de peste 3,5 tone). Tariful il puteți găsi pe www.bgtoll.bg. Pentru a vă face o idee despre taxele datorate, puteți utiliza calculatorul de taxare pe pagina bgtoll.bg, secțiunea „Toll”.

Lungimea rețelei de drumuri publice din Bulgaria este de 44.000 km, din care 43.600 km sunt drumuri asfaltate. Lungimea autostrăzilor este de 800 km, iar a drumurilor expres este de 2.300 km. Pe acești 3.000 de km se percepe taxa de drum.

 Taxa drum Bulgaria pentru camioane:

De asemenea, puteți declara ruta (include 4 puncte intermediare) și o facturați înainte de a începe călătoria.

Biletul de calatorie poate fi activat până la ora 23:59 în ziua următoare cumpărării dacă nu sunteți înregistrat în sistem și până la 7 zile în prealabil dacă vă înregistrați cu o adresă de e-mail. Șoferul are la dispoziție 24 de ore de la activarea biletului de ocazie pentru ruta proiectată pentru a parcurge traseul stabilit urmând punctele strict selectate.

Puteți să îl cumpărați astfel:

  1.  site-ul Direcției naționale toll www.bgtoll.bg
  2. aplicație mobilă BGTOLL
  3. terminale de autodeservire cu logo-ul  BGTOLL
  4. la ghișee în 27 direcții rutiere regionale în țară
  5. la punctele de vânzare cu  logo-ul  BGTOLL  la punctele principale de trecere frontieră – Punctul de trecere frontieră ”Kalotina”, Punctul de trecere frontieră „Kapitan Andreevo”, Punctul de trecere frontieră „Kulata”, „Dunav most – Ruse”, „Dunav most – Vidin”, Punctul de trecere frontieră „Silistra”, Punctul de trecere frontieră „Stanke Lisichkovo” și Punctul de trecere frontieră „Ilinden”.
  6. rețeaua partenerilor din Agenția „Infrastructura rutieră” – furnizori naționali de servicii.
  7. fie printr-un dispozitiv GPS instalat la bord de un furnizor de servicii national

V-ar putea interesa și:

Dacă aveți un tracker GPS și doriți să îl utilizați și pentru toll-taxare, ar trebui să verificați dacă compania care vi l-a furnizat are un contract cu unul dintre furnizorii de servicii naționale. Dacă da, puteți încheia un contract de toll-taxare cu compania în cauză.

Amenzi autocamioane pentru neplată

Autoritățile de control oferă plata unei taxe compensatorii, care poate fi efectuată pe loc cu card bancar printr-un terminal POS. Plata permite contravenientului să evite sancțiunile administrative pentru încălcarea respectivă.

Valoarea taxelor compensatorii:

Autocamion peste 3,5 t până la 12 t150 BGN77 EUR
Autocamion peste 12 t cu 2-3 axe450 BGN230 EUR
Autocamion peste 12 t cu 4 și mai multe axe750 BGN383 EUR
Vehicul pentru transportare călători cu mai mult de 8 locuri până la 12 t150 BGN77 EUR
Vehicul pentru transportare călători cu mai mult de 8 locuri peste 12 t150 BGN77 EUR

În lipsa datelor declarate pentru a determina distanța parcursă, sancțiunea pentru un șofer de camion este de 1800 BGN, iar pentru datele declarate incorect – de exemplu, încercați să înșelați cu clasa de emisie, categoria sau numărul de axe de încărcare a vehiculului, amenda pentru proprietar este de 2500 BGN.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn