Cât costă să faci școala de șoferi în 2024 – acte necesare

Autor: EVmarket Romania
scoala de soferi reprogramare sala, instructor auto, permis categoria B, Teleorman

Școala de șoferi prețuri în 2024: costă de la 1.700 lei cu mașini Dacia, Renault, VW, Skoda și urcă la 2.700 lei cu mașini premium cu transmisie manuală. Pentru școala de șoferi pe mașină cu cutie automată prețurile încep de la 2.500 de lei și pot ajunge la 3.300 lei.

Școala de șoferi

Atenție: Tarifele la școala de șoferi s-ar putea să nu includă închirierea mașinii pentru examen, astfel că mai plătiți 200 de lei în plus în ziua examenului. De asemenea, întrebați dacă la acest preț puteți face ore de condus în weekend sau seara.

Tarifele școlilor de șoferi variază în funcție de mașini și de notorietatea pe care o are firma. Unele școli de șoferi fac reduceri de preț la înscrierea a doi cursanți.

Ochelari pentru șoferi: 10 modele recomandate

Pe lângă tarifele școlilor de șoferi mai aveți de plătit analizele medicale și testul psihologic (300 lei), taxa pentru eliberarea cazierului, taxa de examinare și taxa de eliberare permis.

Acte necesare la înscrierea în școala de șoferi 

  • buletin, carte de identitate
  • fișa medicală
  • aviz psihologic
  • certificat de cazier judiciar cu mențiunea pentru examen auto (are valabilitate 6 luni)
  • taxă eliberare permis
  • 2 poze tip permis/buletin

Dosarul pentru școala de șoferi trebuie să conțină o cerere tip completată cu informații personale, avizul medical din care reiese că sunteți apt pentru a conduce autovehicule din categoria pentru care solicitați permisul și cazierul.

V-ar putea interesa și:

Durata cursurilor pentru obținerea permisului de conducere categoria B este de 30 de zile, însă sunt cazuri în care elevii termină cursurile după 6 luni, întrucât nu au timp să se prezinte la ore.

Cât durează școala de șoferi: Pentru a putea da examenul la școala de șoferi, trebuie să aveți 24 de ore de teorie și 30 de ore de condus în trafic (15 ședințe). O oră de condus are 50 de minute, iar dacă instructorul este fumător și face opriri pentru asta, poate avea și mai puțin. Dacă vreți să faceți ore suplimentare de condus, mai plătiți 100 de lei pentru o ședință.

Acte necesare la examenul pentru obținerea permisului de conducere

  1. fișa medicală (eliberată de una dintre cabinetele medicale agreate de Poliția Municipiului de care aparțineți) și chitanța
  2. fișa de școlarizare (se completează prin dactilografiere)
  3. avizul psihologic
  4. certificatul de cazier judiciar
  5. două fotografii tip permis de conducere
  6. copie după BI sau CI pe format A4, diploma studii
  7. chitanța pentru achitarea taxei de examen auto (68 lei)
  8. fișă evidență ore conducere (original și copie)

După terminarea orelor la școala de șoferi, candidatul trebuie să meargă la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în Pipera, pentru a face o fotografie pentru permis și a da o semnătură electronică. În acel moment, candidatul va plăti taxa de examen auto.

Examenul auto constă în două probe: o probă teoretică – teste grilă în format electronic și o probă practică în care conduceți pe un traseu ales de polițist.

Proba teoretică va fi susținută în ziua înscrierii la examenul pentru permisul de conducere și constă într-un chestionar cu 26 de întrebări, care trebuie completat în 30 de minute. Pentru a promova examenul scris aveți nevoie de răspunsuri corecte la 22 de întrebări din 26.

Candidatul va putea susține și proba practică doar dacă trece proba teoretică. Dacă nu va fi admis la proba teoretică are dreptul peste 30 de zile să dea din nou examenul. Dacă un candidat admis la proba teoretică o pică pe cea practică, nu va trebui să susțină din nou proba teoretică. Va putea da din nou proba practică peste 30 de zile.

V-ar putea interesa și:

În timpul examenului de condus, polițistul stă în dreapta și punctează greșelile făcute de candidat. De regulă, candidatul este pus să întoarcă din trei mișcări, să parcheze lateral, etc.

Școala de șoferi este valabilă un an de zile. Dacă în acest termen candidatul nu a luat permisul va trebui să plătească din nou școala.

Lecții de condus în oraș, sfaturi pentru șoferi

  • În timp ce conduceți fiți calmi, ignorați șicanările din trafic și concentrați-vă pe marcajele rutiere și semnele de circulație. Nu forțați niciodată semaforul galben. Conduceți intuitiv. Dacă vă apropiați de un semafor care se face roșu, nu mai accelerați. Lăsați mașina să încetinească din inerție pe măsură ce vă apropiați de semafor.
  • Încetiniți când vă apropiați de o trecere de pietoni, nu opriți acolo unde este semn că oprirea este interzisă sau staționarea este interzisă. Evitați să întoarceți acolo unde întoarcerea este interzisă sau să intrați pe o stradă unde accesul este interzis.
  • Mare atenție la semnalele polițistului. Pot fi intersecții unde acesta dirijează traficul chiar dacă sunt semafoare în funcțiune. Nu uitați că în această situație trebuie să țineți cont de semnalele polițistului.
  • Șoferii începători sau cei care sunt cursanți la una din școlile de șoferi din București ar trebui să aleagă ore de condus cu trafic redus pentru a putea fi atenți în același timp și la semnele de circulație.
  • Înainte de a merge la mașină, încercați să vă stabiliți un traseu pe o rută cu trafic mai puțin aglomerat. Dacă nu știți bine Bucureștiul, folosiți aplicațiile Google Maps și Waze pentru a vă face o idee pe ce rută să porniți.

Unde se pun semnele de începător pe parbrizul unei mașini și cât timp trebuie folosite

Iată ce spune legislația rutieră despre poziția corectă pentru semne începători: conform Art. 149 din Regulamentul de aplicare OUG 195/2002, semnele de începător / bulinele galbene se aplică pe parbriz în partea dreaptă jos, iar pe lunetă în partea stângă jos.

Aplicarea corectă a unor semne începători / buline galbene pe geamurile mașinii îi scapă pe șoferii începători de amenzi in România. Semnele de începători trebuie folosite timp de 1 an de la data obținerii permisului auto. Poziționarea incorectă pe parbriz sau lipsa unor buline începători conduce la o amendă între 330 lei și 495 lei.

Permisul de conducere pentru categoriile C și CE, la vârsta de 18 ani

România transpune prevederile DIRECTIVEI nr. 645/2018 prin care tinerii pot obține permisul de conducere pentru categoriile C și CE la vârsta de 18 ani.

Tinerii cu vârsta de 18 ani posesori ai permisului de conducere categoria B se pot înscrie la școala de șoferi și pot obține categoria C, CE însă nu vor putea să conducă vehicule din această categorie decât după ce vor obține și certificatul de calificare profesională inițială – CPI, prin susținerea unui examen de cunoștințe teoretice şi practice, după ce au urmat cursurile unui centru de pregătire şi perfecționare profesională autorizat de Ministerul Transporturilor.

Până la vârsta de 21 de ani, tinerii angajați vor putea conduce vehicule din categoria C, CE numai pe teritoriul României.

În perspectiva adoptării generale la nivel european a vârstei de 18 ani pentru obținerea permisului de conducere categoria C și CE care le va permite tinerilor să conducă camioane și în trafic internațional, România va avea deja pregătită industria și forță de muncă calificată pentru această activitate.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn