Test de consum pe un drum montan cu Dacia Spring, Tesla Model Y și BMW i7

Autor: EVmarket Romania
transfagarasan dn 7c, consum, drum montan, munte

Germanii de la ADAC au efectuat un test pe un drum montan cu trei modele de mașini electrice Dacia Spring, Tesla Model Y și BMW i7 pentru a afla gradul de recuperare a energiei la frânare versus consum de energie la urcare.

Dacia Spring 65 CP (în versiunea de top Extreme 65), Tesla Model Y 526 CP (Long Range Performance) și BMW i7 544 CP (xDrive 60) sunt trei mașini electrice total diferite ca putere și greutate. Acestea au fost alese pentru a afla câtă energie consumă versus câtă energie recuperează pe un drum montan.

În ceea ce privește greutatea, Dacia Spring are 1180 kg, Tesla Model Y are 2186 kg, iar BMW i7 are 2830 kg.

Testul germanilor a inclus urcarea și coborârea unui drum montan de 5,5 kilometri.

Consum de energie la urcare

  1. Dacia Spring a consumat 26,35 kWh / 100 km la urcare,
  2. Tesla Model Y a consumat 48,74 kWh / 100 km,
  3. BMW i7 a consumat 59,34 kWh / 100 km.

Recuperare energie la frânare

  1. BMW i7 a recuperat 50% (26,27 kWh/100 km) din energia consumată.
  2. Tesla Model Y a recuperat 40% (17,6 kWh/100 km) din energia consumată,
  3. Dacia Spring a recuperat 35% (7,05 kWh/100 km) din energia pe care a consumat-o la urcare.

Dacia Spring și-a încărcat bateria cu mai mult de 15,9 kW, în timp ce Tesla Model Y a ajuns la 52,7 kW și BMW i7 la 55,1 kW.

Consum mediu pentru urcare și coborâre

Evident, datorită greutății reduse, Dacia Spring a avut cel mai bun consum mediu pe traseul de urcare și coborâre, de 9,65 kWh/100 km.

Tesla Model Y a avut un consum mediu de 15,57 kWh/100 km, iar BMW i7 a avut un consum mediu de 16,54 kWh/100 km.

În aces test, BMW ne-a demonstrat că are un sistem de recuperare a energie la frânare foarte bun pentru o mașină electrică, întrucât a reușit să recupereze la coborâre 50% din energia consumată la urcare.

Chiar dacă recuperarea de energie la frânare a fost cea mai mică, Dacia Spring este în cele din urmă cel mai eficient vehicul în ansamblu atunci când conduceți la munte.

V-ar putea interesa și:

Mașinile electrice ușoare consumă mai puțină energie, dar recuperează și mai puțin. În schimb, vehiculele electrice grele consumă mai mult, dar recuperează mai bine. În ciuda recuperării mai bune, vehiculele electrice grele au încă dezavantaje în ceea ce privește eficiența energetică.

Ce este recuperarea energiei la frânare

Oricine începe să urce pe un drum de munte cu o mașină electrică vede cum consumul de energie crește rapid. Însă, când va începe coborârea va vedea avantajul frânării regenerative, care va deveni vizibil pentru șofer. În unele situații, va recupera mai multă energie decât a consumat.

Recuperarea energiei la frânare nu se limitează la condusul pe drumuri în coborâre. Funcționează întotdeauna când mașina încetinește: la o intersecție, la un semafor sau la trecerea peste un limitator de viteză. Motorul electric devine un generator care este antrenat de roțile în mișcare – la fel ca un dinam folosit pentru a genera electricitate pentru luminile unei biciclete.

Sursa: ADAC

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn