Mașini chinezești: avantaje și dezavantaje

Autor: Cristian Gubandru
xpeng g9, mașini chinezești,

Industria auto chineză a cunoscut o creștere rapidă în ultimele decenii, devenind unul dintre cei mai mari producători de vehicule din întreaga lume. Oferta de mașini chinezești noi în Europa este în creștere. 2025 va fi anul în care Europa va avea un număr record de branduri auto chinezești pe piață pentru că fiecare grup auto aduce câte 3-4 mărci auto.

Anul 2025 va fi un an istoric și pentru numărul mare de fabrici europene unde vor fi asamblate mașini chinezești. Mai nou sunt zvonuri că aceștia vor o fabrică în România. Deocamdată, chinezii au reușit să obțină 50% din uzinele de motoare și cutii de viteze Dacia de la Mioveni și centrul de inginerie Renault Technologie Roumanie (RTR) de la Titu, prin compania Horse, la care sunt acționari Geely și Renault.

Noul anunț al Comisiei Europene de a taxa aceste mașini cu tarife mai mari le pune din nou în lumina reflectoarelor. Confruntată cu „invazia” de mașini chinezești, în mare parte electrice, pe care o are Europa, Comisia Europeană a decis să ia măsuri în acest sens și să suprataxeze importul acestor vehicule.

Prețurile la care se vând aceste mașini chinezești sunt un mare avantaj competitiv. Dar, pe lângă prețuri, mai au câteva avantaje în fața mașinilor europene și bineînțeles dezavantaje.

Ce avantaje au noile mașini electrice chinezești

  • Prețul accesibil: este unul dintre principalele atuuri. Producătorii chinezi au reușit să reducă mult costurile de producție datorită tehnologiilor, forței de muncă mult mai ieftine și a subvențiilor guvernamentale.
  • Varietate de modele: deși mai multe mărci de mașini chinezești oferă și vehicule cu motoare cu combustie sau hibride, majoritatea gamei se concentrează pe vehicule 100% electrice. Pentru acest tip de energie, au totul, de la vehicule economice și compacte până la SUV-uri de lux și sedanuri de înaltă performanță.
  • Tehnologie: după mulți ani de cercetare – dezvoltare și investiții mari, mașinile chinezești au cele mai bune baterii, sisteme de încărcare sau de înlocuire a bateriilor. Mărci precum BYD, NIO și Xpeng au dezvoltat baterii cu densitate mare de energie și sisteme de încărcare rapidă.
  • Eficiență energetică mare: Chinezii oferă clienților modele extrem de eficiente în ceea ce privește consumul de energie.
  • Garanție: unele modele ale brandurilor chinezești oferă garanție de 7 ani.
  • Actualizarea continuă a modelelor: companiile chineze sunt mai agile în a-și actualiza modelele, introducând în același timp noi tehnologii.
  • Siguranță: Ultimele modele electrice chinezești testate de Euro NCAP au primit 5 stele.

Ce dezavantaje au mașinile chinezești

  • Valoarea de revânzare: prezența mai scurtă a acestor mărci în Europa influențează fără îndoială valoarea vehiculelor. Este încă devreme pentru a stabili ce valori de revânzare vor avea mașinile electrice chinezești, dar această lipsă de calitate percepută de utilizatori poate face această valoare considerabil mai mică decât cea a mașinilor europene.
  • Disponibilitatea pieselor de schimb și a serviciului post-vânzare: unele mărci au avut un succes atât de neprevăzut încât disponibilitatea pieselor de schimb și accesul la servicii de întreținere adecvate au fost serios afectate, cu timpi de așteptare mult peste cei ai mărcilor europene.
  • Percepția calității: în ciuda îmbunătățirilor semnificative din ultimii ani, percepția asupra calității mașinilor chinezești încă nu ajunge la nivelul mărcilor europene. Acesta este motivul pentru care unii consumatori pot avea îndoieli cu privire la durabilitatea și fiabilitatea pe termen lung a acestor vehicule.
  • Siguranță: Unii consumatori ar putea fi sceptici că mașinile chinezești îndeplinesc standardele și reglementările europene stricte de siguranță.

China a devenit un lider incontestabil în producția de vehicule electrice (EV) datorită guvernul chinez, care a implementat politici semnificative de subvenții și a dezvoltat infrastructura necesară pentru a încuraja adoptarea în masă a vehiculelor electrice.

De asemenea, companiile europene dezvoltă tehnologii avansate în baterii și sisteme de propulsie electrică și promovează crearea unei rețele vaste de infrastructură de încărcare.

În plus, politicile europene, cum ar fi interzicerea vânzării de mașini cu ardere internă în următorii ani, accelerează adoptarea vehiculelor electrice.