Cele mai mari cazinouri din România: unde au fost construite edificiile pentru jocuri de noroc

Autor: Dan Vache
Cazinouri Romania

România este una dintre țările europene cu o istorie bogată în industria cazinourilor. Primele cazinouri din România au fost construite în timpul domniei Regelui Carol I (1881-1914) și au făcut parte din strategia de dezvoltare a stațiunilor balneare.

Astfel au fost înființate o serie de cazinouri în stațiuni importate ale țării în Slănic Moldova (1894), Vatra Dornei (1898), Constanța (1910) și Sinaia (1912). Tot din acele vremuri datează și Cazinoul Palace din București, un alt edificiu monumental din universul jocurilor de noroc de la noi din țară.

Cazinou Slănic Moldova

Foto: Bogdan29roman from Wikipedia

Cazinoul din Slănic Moldova

Este primul și cel mai vechi cazinou din România, situat pe teritoriul orașului Slănic Moldova. Monumentul istoric inclus în grupa, are valoare națională și universală.

Edificiul a fost construit de către meșteri italieni și de pe Valea Slănicului în perioada 1892-1894, în stilul Art Nouveau după planurile arhitectului George Sterian, împreună cu H. Rick, din inițiativa arhitectului Nicolae Ghica-Budești. Clădirea cu o suprafață construită de 1.847 mp. a fost reabilitată total în anii 1994 -1995.

Din 1948 în imobil a funcționat Casa de Cultură, dar mai târziu a primit funcționalitate de Cazinou, care beneficiat și de o sală de spectacole. În anul 1960 clădirii i s-au adăugat două terase destinate amenajării unui bufet, braserie și pensiune.

Clădirea Cazinou a fost restaurată în perioada 1986 – 1989 pentru a i se reda forma inițială, când a fost amenajată în totalitate a ca edificiu cultural-educativ.

Cazinou Vatra Dornei

Foto: Cezar Suceveanu from Wikipedia

Cazinoul din Vatra Dornei

Este o clădire construită în perioada 1896-1898 în orașul Vatra Dornei, jud. Suceava. Se află pe str. Republicii nr. 5, între Parcul balnear și râul Dorna.

Cazinoul Băilor sau Pavilionul Central al Băilor cum i se mai spune, a îndeplinit de-a lungul timpului mai multe funcțiuni. Prima dată a fost sală de jocuri de noroc, apoi a funcționat ca sală de concerte și spectacole, și mai târziu club muncitoresc.

În prezent clădirea este în paragină. Cazinoul Băilor din Vatra Dornei a fost inclus în Lista monumentelor istorice din jud. Suceava, elaborată în anul 2004.

Cazinoul din Constanța - Cazinouri

Foto: Diego Delso from Wikipedia

Cazinouri emblematice: Cazinoul din Constanța

Reprezintă o clădire istorică din Constanța, unul dintre simbolurile reprezentative ale orașului. Monumentul se află în centrul istoric al orașului, pe faleza din peninsulă, în vecinătatea bulevardului Regina Elisabeta.

În aprilie 1902, primarul Alexandru Belcic a decis organizarea șantierului în regim propriu pentru demolarea „cazinei” construite inițial și realizarea unui edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene.

În anul 1904 au fost întocmite planurile de către arhitectul Petre Antonescu. Acesta a proiectat o clădire în stil arhitectonic, inspirat din tradițiile artei românești.

După terminarea fundațiilor însă, s-au schimbat planurile iar Primăria a încredințat modificarea lor arhitectului Daniel Renard, care a renunțat la specificul stilului românesc, în favoarea unui stil Art Nouveau.

Așadar, edificiul constănțean în formă de scoică a fost realizat în perioada 1908 – 1910, iar în 1912 s-au fac ultimele retușuri când a fost și inaugurat.

Cazinoul Sinaia

Este situat în parcul „Dimitrie Ghica” și a fost realizat la ordinul lui Carol I. Construcția clădirii a început în anul 1911 și a fost terminată în aproximativ 7 luni.

Cazinoul construit pe o suprafață de 650 mp. și cu o capacitate de 400 de locuri, a avut mereu un aspect elegant și solemn, marcând dorința familiei regale.

Inaugurarea a avut loc în data de 5 iulie 1912. În timpul celui de-al Doilea Război Balcanic a fost închis temporar dar s-a reinaugurat în 1913, printr-un concert al tânărului, pe atunci, violonist român George Enescu.

Lucrările au fost supravegheate de arhitectul Petre Antonescu, care a fost și autorul planurilor. Cazinoul a funcționat de la inaugurare până în 1947, când sistemul comunism din România a interzis jocurile de noroc.

V-ar putea interesa și:

Primul acționar a fost baronul Edgar de Marçay care deținea și un cazinou în Monte Carlo, după arhitectura căruia a fost construit și cel din Sinaia. Alți acționari au fost Eforia Spitalelor Civile, Primăria Sinaia, baronii francezi, frații De Marcay: Iv De Marcay și Edmond De Marcay, Edgar De Marcay, acționari și la cazinourile din Nisa și Monte Carlo, și politicienii Gheorghe Grigore Cantacuzino – Nababul și Nicolae Lahovary.

Cazinouri emblematice: Casino Palace București

Este găzduit de una dintre cele mai frumoase clădiri din România și anume, Casa Lenș – Vernescu situată pe Calea Victoriei. Și acesta reprezintă un monument istoric construit în anul 1821, în stil eclectic. Această construcție a fost una dintre cele mai arătoase din Bucureștiul de la începutul secolului al XIX-lea.

Prima dată clădirea i-a aparținut boierului Filip Lenș, vornic, mare vistiernic și logofăt al dreptății. După moartea acestuia aici a funcționat o unitate militară, apoi Ministerul de război.

În anul 1886 edificiul a devenit proprietatea unui politician al vremii, Guță Vernescu, la solicitarea căruia arhitectul Ion Mincu a efectuat o restaurare (1887 -1889) iar pictorul George Demetrescu Mirea i-a decorat interioarele. Edificiul este dispus pe două nivele, parter și etaj iar centrul său este ocupat de un vast hol de formă eliptică.

Aceste cazinouri reflectă cel mai bine istoria zbuciumată a României și atmosfera fiecărei guvernări. Fie că sunteți un împătimit al jocurilor de noroc, fie că doriți să le admirați arhitectura, nu ezitați să vizitați edificii de acest fel, clădiri care pe vremuri adăposteau cazinouri de top din Europa.

Via TheDaily.ro