România are 1.100 de km de autostradă și de drum expres

Autor: EVmarket Romania
Autostrada, Autostrada Lugoj Deva

În România se circulă, în prezent, pe mai mult de 1.100 de km de autostradă și de drum expres. Aproape 800 de km de drum de mare viteză sunt în proiectare și în execuție. Pentru construcția altor 200 de km sunt lansate licitații, a declarat Sorin Grindeanu pe pagina de Facebook.

Au fost inaugurați 120,7 de kilometri de autostradă și drum expres reprezentând jumătate din cei 250 de kilometri planificați pentru perioada 2023 – 2024.

Autostrada de Centură a Capitalei A0 Sud

Se circulă pe încă 13 km din Autostrada de Centură a Capitalei A0 Sud, între intersecțiile cu DN4 și DN5. Constructorul a terminat lucrările pe încă 7 km, ceea ce face posibilă deschiderea circulației și pe cei 6 km din totalul de 16,3 km ai Lotului 2 (Vidra- Bragadiru) finalizat anul trecut.

Practic, acum se circulă pe aproximativ jumătate (23,3 km) din cei 52 de km ai semi-inelului sudic al A0, ceea ce permite legături la profil de autostradă între intersecțiile cu DN6, DN5 și DN4.

Noi tarife pentru rovinietă începând cu 11 Martie 2024

În luna iulie (cel mai târziu) lucrările se vor finaliza și pe ceilalți aproximativ 10 km ai Lotului 1 (Glina- Vidra), ceea ce va permite asigurarea conexiunii cu Autostrada Soarelui (A2).

Bihor

Anul acesta a fost inaugurat DEx16 (Centura Oradea-A3), județul Bihor. Acest drum în lungime de 19 km asigură practic legătura între Municipiul Oradea și Autostrada Transilvania (Biharia). Contractul în valoare de 546 de milioane de lei (fără TVA) a fost finanțat prin POIM.

Drumul Expres Oradea-A3 se va adăuga în următorii ani conexiunii rutiere de mare viteză Via Carpatia, care va face legătura între nordul și sudul Europei.

La ora actuală contractul pentru construcția unei noi secțiuni de 121 de km care va tranzita România (drumul expres Arad – Oradea) este în procedură de licitație.

Varianta de ocolire Gura Humorului, construită la profil de autostradă

Construcția primei secțiuni de pe traseul Autostrăzii Nordului (A14) are finanțare asigurată. Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru Varianta de ocolire Gura Humorului (județul Suceava), care va fi construită la profil de autostradă. Valoarea totală estimată a investiției, finanțată prin PT se ridică la 2,31 miliarde de lei (inclusiv TVA).

Cum va arăta sensul giratoriu suspendat din Predeal

Această variantă ocolitoare (10,14 km) va face parte integrantă din proiectul drumului de mare viteză Baia Mare- Suceava și va asigura conexiunea între loturile Bistrița-Vatra Dornei și Vatra Dornei-Suceava.

Varianta Ocolitoare Gura Humorului va fi construită în baza unui parteneriat încheiat între CNAIR și Consiliul Județean Suceava.

Caraș-Severin

Localitatea Slatina-Timiș (județul Caraș-Severin) va avea acces la Drumul Expres Filiași-Lugoj. În zona localității Slatina-Timiș va fi analizată realizarea unui nod rutier pentru asigurarea conexiunii cu DN6.

Contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate necesar construcției sectorului de drum expres Domașnea- Caransebeș parte a DEx Filiași-Lugoj a ajuns în momentul de față în faza de finalizare a Analizei Multicriteriale de Traseu Etapa 1 (stabilirea variantelor de traseu).

Traseu Autostrada Litoralului, alternativă la aglomerația din Eforie

Studiul de Fezabilitate trebuie finalizat în luna august 2025 iar ulterior se va intra în faza contractării construcției acestui sector de drum de mare viteză.

Filiași-Lugoj

Pentru proiectarea ultimului lot al drumului de mare viteză Filiași-Lugoj au fost depuse 7 oferte.

Studiul de Fezabilitate pentru sectorul Caransebeș-Lugoj (50 km) trebuie să fie finalizat in maximum 20 de luni, după semnarea contractului. Suma estimată pentru derularea acestui contract este de 18,56 milioane de lei (fără TVA) sumă asigurată prin Fonduri Europene Nerambursabile.

Întregul proiect al drumului de mare viteză Filiași-Lugoj (aproximativ 230 km) are un rol important în asigurarea unor conexiuni moderne atât între regiunile istorice ale Romăniei cât și între estul și vestul Uniunii Europene.

Sursa: Sorin Grindeanu/facebook

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter și LinkedIn

Știri similare