Anvelope Runflat și Ranforsate: avantaje și dezavantaje

Autor: Andreea Gutu
nokian tyres, Noi anvelope all seasons Nokian Seasonproof

Din ce în ce mai mulți producători de mașini montează din fabrică anvelope runflat. De regulă sunt opționale sau sunt disponibile în standard pe echipări de top. Acestea sunt cauciucuri mai sigure și mai scumpe decât cele normale, permițând ca mașina să nu ruleze pe jantă.

Aceste anvelope runflat susțin întreaga greutate a mașinii, chiar și cu presiune zero, datorită flancurilor ranforsate. O întăritură specială împiedică dejantarea / demontarea anvelopei de pe jantă.

Aceste anvelope runflat sunt pe piață încă din anii 70. Prima anvelopă Run-Flat la vânzare în magazine a fost Goodyear în anul 1978. O anvelopă Run-Flat este o anvelopă pneumatică.

Ce înseamnă anvelope runflat – avantaje și dezavantaje

Chiar dacă anvelopa runflat este complet dezumflată, mașina va putea rula 100 de km cu o viteză de 80-90 km/h în deplină siguranță. Faptul că șoferii își continuă drumul și nu așteaptă după o platformă, care le-ar aduce costuri suplimentare, este unul dintre cele mai mari avantaje pentru aceste anvelope runflat.

Nokian Tyres dezvoltă anvelope destinate vehiculelor electrice

Pentru a permite rularea pe pană, aceste cauciucuri runflat sunt echipate cu pereți laterali, care împiedică tocirea anvelopelor. Bineînțeles, aceste cauciucuri runflat sunt montate pe jante special concepute ce nu permit desprinderea în momentul în care are loc dezumflarea.

Cauciucuri runflat – soluția împotriva penelor de cauciuc

Alte avantaje ale anvelopelor runflat sunt faptul că elimină necesitatea unor roți de rezervă în portbagaje. Reducerea greutății mașinilor aduce prin urmare un consum redus de carburant.

Un alt avantaj este faptul că dacă apare o dezumflare a unei anvelope runflat dispare pericolul apariției unor accidente. Mașina rămâne stabilă în urma avariei anvelopei.

VIDEO

Anvelopele runflat sunt disponibile pentru toate anotimpurile, așa că puteți avea pneuri runflat de vară și de iarnă.

Dezavantaje run flat (cauciucuri runflat vs normale):

  • Un cauciuc runflat poate costă de două ori mai mult decât unul obișnuit;
  • Aceste cauciucuri runflat sunt mai grele deoarece pereții sunt mai groși;
  • Faptul că sunt anvelope rigide / întărite, acestea nu absorb denivelările și scad confortul din autovehicul;
  • Trebuie montate pe jante speciale;
  • Nu toate vulcanizările pot înlocui cauciucuri runflat;
  • Este interzisă folosirea anvelopelor runflat pe mașini care nu vin din fabrică cu acestea

Anvelope runflat vs. anvelope ranforsate

Anvelopele runflat nu sunt anvelope ranforsate. Runflat sau ranforsat: diferența dintre cele două este că anvelopele ranforsate sunt pentru transportarea unor greutăți superioare și chiar dacă sunt întărite nu pot rula pe până precum cauciucurile runflat.

Anvelopele ranforsate (reinforced) sunt marcate pe lateral cu una dintre inscripțiile XL, REINF, EXTRALOAD, XLD, RFD, RF.

VIDEO

Anvelope auto-sigilante

Anvelopele auto-etanșante / auto-sigilante nu sunt anvelope runflat, nu pot funcționa complet dezumflate. Acestea au un strat etanșant în interior, care poate menține presiunea aerului în caz de puncție. Sigilantul din interior va umple gaura dacă este aproape de centrul benzii de rulare și nu este mare.

Anvelopa auto-sigilantă este disponibilă pentru înlocuire, nu vine din fabrică pe mașini. Găsiți astfel de cauciucuri autosigilante în gama Continental și Pirelli.

# avantaje anvelope ranforsate # ce inseamna runflat # anvelope runflat ce inseamna # ce inseamna ranforsat # ce inseamna anvelopa ranforsata # ce inseamna cauciuc ranforsat # anvelope ranforsate ce inseamna # ce inseamna anvelopa reinforced # anvelope cu flancuri ranforsate # anvelope run-flat # ce inseamna run-flat # pana anvelope # presiune anvelope