Ce simptome are solenoidul defect și ce rol are pentru electromotor

Autor: EVmarket Romania
A starter motor, electromotor, demaror, solenoidul defect

Electromotorul auto este compus din două elemente principale: un solenoid și un motor electric. Solenoidul este denumit și bobina de cuplare sau releul electromotorului și este atașat de acesta. Iată mai jos ce simptome are solenoidul defect.

Definiție solenoid

Solenoidul este cel care cuplează circuitul electromagnetic, fiind componenta ce pune în funcțiune întregul ansamblu al electromotorului (demarorului/starterului), din momentul în care cheia se învârte în contact pentru a porni motorul mașinii. Acesta cuplează pinionul electromotorului cu coroana dințată a volantei, care împinge in exterior pinionul electromotorului in vederea cuplării cu volanta pentru a se porni motorul unui autovehicul.

Electromotorul: Ce rol are și cum funcționează

Când curentul continuu de la bateria de pornire este dus către solenoid, în momentul rotirii cheii în contact, solenoidul cuplează electro-mecanic demarorul. Solenoidul are rolul de a asigura contactul dintre pinionul electromotorului și volanta ce urmează a fi angrenată.

Solenoid vs electromagnet

Un solenoid este un tip de electromagnet format dintr-o bobină elicoidală de sârmă a cărei lungime este substanțial mai mare decât diametrul său, care generează un câmp magnetic controlat, acționează ca un magnet atunci când transportă un curent electric

Un electromagnet este un magnet indus electric, în mare parte fier moale (material magnetic) înconjurat de o bobină de sârmă prin care trece un curent electric pentru a magnetiza miezul.

Bobina poate produce un câmp magnetic uniform într-un volum de spațiu atunci când trece un curent electric prin ea. Termenul de solenoid a fost inventat în 1823 de André-Marie Ampère.

Ce simptome are solenoidul defect

Când solenoidul este defect, electromotorul învârte în gol, iar motorul nu pornește. Acest lucru semnalează că solenoidul este defect și nu mai acționează furca ce trage Bendixul. Prin urmare, mașina nu va porni cu un solenoid defect.

Alte semne că solenoidul este defect:

  • la rotirea cheii în contact nu se întâmplă nimic. Evident, poate fi o problemă și de la baterie, alternator sau electromotor
  • zgomote la pornirea mașinii
  • în cazuri rare, motorul pornește singur fără să rotiți cheia

Ce poate strica un solenoid

  • cablurile corodate ale bateriei
  • o baterie descărcată sau prea mică

 Cum se verifică solenoidul electromotorului

  • ascultați în dreptul electromotorului/solenoidului dacă se aude un click – este semn că primește curent
  •  conectați un voltmetru la bornele bateriei și porniți mașina, astfel verificați rezistența solenoidului
  • verificați dacă solenoidul primește curent: cu un voltmetru, conectați firul negru la corpul solenoidului.

Cât costă înlocuirea solenoidului electromotorului

Nu prea se înlocuiește solenoidul, de regulă se schimbă electromotorul cu totul. Solenoidul costă în jur de 50 de euro, însă înlocuirea electromotorului poate costa între 100 de euro și 200 de euro.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn