Schimbare volan de pe dreapta pe stânga – costuri

Autor: EVmarket Romania
martori bord BMW, mașini cu volanul pe dreapta,

Schimbare volan de pe dreapta pe stânga: Românii care aduc mașini din Marea Britanie cu volan pe dreapta și vor să mute postul de conducere pe partea stângă trebuie să scoată din buzunar câteva mii de euro. 

Operațiunea de conversie a mașinii cu volan pe dreapta poate fi făcută în cel mult 7 zile. Cu cât mașina este mai întâlnită pe drumurile europene cu atât va fi mai simplu de modificat și cu costuri mai mici.

Schimbare volan de pe dreapta pe stânga – costuri

Manopera, de regulă, costă de la 300- 500 de euro. Prețul pieselor depinde de brand și de vechimea mașinii. La mașinile mai vechi de zece ani piesele din dezmembrări sunt mai ieftine.

Indiferent ce mașină aveți nu puteți face conversia până nu cumpărați alte piese din dezmembrări sau noi de la magazin. Pentru piese ar trebui să aveți un buget de circa 1.000 de euro, depinde de model. Primele diferențe sunt la faruri, care bat altfel, la oglinzile laterale, care nu pot fi reglate cum trebuie sau la ștergătoare, cel de la șofer fiind mai lung.

V-ar putea interesa și:

Piese ce trebuiesc înlocuite la o mașină cu volanul pe dreapta

  • planșa de bord
  • pedalele
  • oglinzile laterale
  • fețele de ușă cu comenzile pentru geamuri și oglinzi
  • instalația electrică
  • farurile
  • ștergătoarele
  • caseta de direcție
  • conductele de frană
  • blocul de lumini
  • stopul de ceață

În funcție de model și de decizia service-ului, motorul ar putea fi dat jos pentru a se lucra mai eficient. După ce este gata mașina trebuie să faceți o vizită la RAR, unde mai plătiți încă 200 – 250 de euro.

Conversia mașinilor – doar într-un service autorizat de RAR

Dacă tragem linie, operațiunea de conversie a unei mașini cu volanul pe dreapta în una cu volanul pe stânga sare de 1.500 de euro. Un cost de 2.000 euro este mai aproape de adevăr. Operațiunea nu poate fi făcută decât într-un service autorizat de RAR.

Dacă un autovehicul înmatriculat în România cu volanul pe partea dreaptă se prezintă la inspecţie după ce i-au fost aduse modificări constructive, acesta va putea fi reomologat doar dacă şi postul de conducere a fost mutat pe partea stângă.

Dacă perioada de tranziţie dintre UK şi Uniunea Europeană nu va fi prelungită, omologarea emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România, iar vehiculele cu volan pe dreapta provenite din UK vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terţ din afara UE şi nu vor mai primi CIV, deci nu vor mai putea fi înmatriculate în România.

Autovehiculele echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă şi care sunt deja înmatriculate în România, menţionăm că nu există nicio altă prevedere legislativă care să oblige la modificarea poziţiei postului de conducere pe partea stângă, au afirmat reprezentanții RAR anul acesta.