Se modifică Legea RCA în conformitate cu normele europene

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
Legea RCA asigurare auto

Ministerul de Finanțe a anunțat că va modifica Legea RCA prin ordonanță de urgență, la solicitarea Comisiei Europene. Proiectul a fost supus dezbaterii publice timp de 10 zile.

Legea RCA se modifică

Proiectul Ordonanţei de Urgenţă de modificare şi completare a Legii nr. 132/2017 care privește asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto are în vedere următoarele aspecte:

– Se propun modificări asupra modului de funcționare a „asiguratului cu risc ridicat”

Potrivit Ministerului de Finanțe, întrucât Comisia Europeană consideră că prin actualul mod de funcționare este îngrădită libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate și ofertate de către BAAR și nu de către asiguratorul RCA, propunerea de modificare a legislației are în vedere eliminarea obligației BAAR de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat”.

V-ar putea interesa și:

Totodată, se are în vedere instituirea obligațiilor BAAR de alocare a asiguratului cu risc ridicat conform politicilor și procedurilor proprii, proceduri interne care stabilesc și condițiile de încheiere a asigurării, asumate de către toți membrii BAAR, precum și de stabilire a unor reguli de conduită aplicabile membrilor săi inclusiv cu privire la încheierea asigurării RCA, în cazul asiguraților cu risc ridicat.

– Se propune abrogarea prevederilor ce limitează cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare ce pot fi incluse de către asiguratori în calculul tarifelor de primă.

– Se propune eliminarea obligației ASF de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, a criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienților de majorare și/sau corecție ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă, condiții în care calculul va avea în vedere respectarea principiilor actuariale general acceptate.

V-ar putea interesa și:

– Se propune punerea în acord a prevederilor din cuprinsul Legii nr. 132/2017 ce reglementează modul de distribuire a contractelor RCA cu prevederile Legii nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări, acestea intrând în vigoare ulterior publicării legii RCA. Astfel, se reglementează la art.6 alin. (3), asumarea răspunderii pentru emiterea tuturor contractelor RCA indiferent de canalul de distribuție utilizat, fie direct sau prin intermediarii de asigurări sau de asigurări auxiliare, definiți conform Legii 236/2018.

Foto: Tumisu from Pixabay                     Urmărește-ne pe FACEBOOK

Știri similare