Cum pot afla clasa de bonus malus la polița RCA

Autor: EVmarket Romania
clasa bonus malus accident RCA asigurare asigurari

Șoferii pot afla în ce clasă bonus malus se încadrează dacă verifică în baza de date AIDA, aplicație online pusă la dispoziția asiguraților de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Pentru a obţine informaţii despre încadrarea în clasa bonus malus (B/M) accesați acest link aida.info.ro. Aplicația va cere numărul de înmatriculare al vehiculului sau seria de șasiu (numărul de identificare a autovehiculului). Baza de date AIDA afișează informații din ultimii 5 ani calculați de la data curentă.

De asemenea, puteți verifica valabilitatea poliței RCA aici.

Verificare asigurat RCA: iată cum poți afla online

Anul acesta, șoferii care nu au produs accidente, în urmă cu un an, avansează cu o clasă către B8, iar cei care au făcut accidente mai coboară două clase către M8.

Cea mai mare reducere la o poliță RCA este la Clasa B8, care reprezintă un discount de 50% din valoarea asigurării auto obligatorii. La polul opus, cea mai scumpă asigurare auto RCA o primesc șoferii ajunși la Clasa M8 pentru care prețul de bază al RCA crește cu 80%.

Categoria B0 este valoarea de bază a asigurării RCA pe care o primește un șofer la prima mașină pe care a cumpărat-o. De la B1 la B8 sunt reducerile aplicate poliței RCA (bonus), iar de la M1 la M8 este penalizarea aplicată peste prețul de bază al asigurării auto (malus).

Bonus Malus

Clasa Bonus MalusCoeficient aplicat politei RCA %
B850
B760
B670
B575
B480
B385
B290
B195
B0100
M1110
M2120
M3130
M4140
M5150
M6165
M7170
M8180

Conform noii legislaţii din domeniul asigurărilor (art. 32 din Norma ASF nr. 20/2017), în situaţia în care un asigurat persoană fizică deţine mai multe vehicule, acesta beneficiază de aceeaşi clasă a sistemului B/M pentru toate vehiculele, respectiv cea mai favorabilă asiguratului. În cazul persoanelor juridice, sistemul B/M se aplică pentru fiecare vehicul în parte.

Acordarea celei mai favorabile clase de B/M pentru toate autoturismele deţinute de o persoană fizică se face în contextul mai larg creat de noua legislaţie aplicabilă contractelor RCA (Legea nr. 132/2017, Norma nr. 20/2017) care, prin introducerea unor noi mecanisme – printre care tariful de referinţă, noul sistem bonus-malus, decontarea directă, noţiunea de asigurat cu risc ridicat etc. – a creat premisele necesare echilibrării şi bunei funcţionări a pieţei asigurărilor auto obligatorii.

V-ar putea interesa și:

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn