Programul privind casarea autovehiculelor uzate, cunoscut și ca programul Rabla Local (Rabla 2), este un program complementar programelor Rabla Clasic/Rabla Plus și are ca scop eliminarea rapidă a mașinilor foarte vechi în 2023. La acest program pot participa persoanele fizice, nu si persoanele juridice.
Anul acesta, Ministerul Mediului va modifica Programul Rabla Local, după ce primarii au refuzat să participe anul trecut pe motiv că ar risca un blocaj financiar și au cerut fonduri în avans. AFM ar putea modifica ghidul de finanțare pentru a micșora finanțarea pe care trebuie s-o asigure primăriile.
Primăriile se pregătesc de programul Rabla Local 2023
Rabla Local Sector 2
Primăria Sectorului 2 din București anunță că a alocat deja 3 milioane de lei pentru casarea mașinilor uzate.
„Am decis să participăm la programul privind casarea autovehiculelor uzate, cunoscut și sub denumirea de ”Programul Rabla local”, iar până la publicarea normelor am acționat proactiv și am alocat suma de 3 milioane de lei din bugetul local, pentru desfășurarea sa.
Obiectivul acestui program este finanțarea nerambursabilă din Fondul pentru Mediu și bugetul autorităților locale, prin acordarea unui voucher în valoare de 3000 de lei pentru fiecare autovehicul uzat cu o vechime egală sau mai mare de 15 ani, în schimbul predării acestuia spre casare. Putem retrage din circulație mașinile cu norma de poluare 3 și/sau inferioare și să regenerăm parcul auto pe parcursul următorilor ani”, au spus reprezentanții Primăriei Sectorului 2.
Condițiile Programului privind casarea autovehiculelor uzate pentru 3.000 lei
Programul Rabla Local se adresează românilor care vor să caseze mașini mai vechi de 15 ani fără a fi obligați să cumpere o mașină nouă. Mașinile trebuie să fie cel mult Euro 3.
La casat vor putea fi aduse mașini mici, microbuze, autoutilitare sau autospeciale ușoare.
Prin acest program, primăriile din fiecare oraș vor oferi cetățenilor suma de 3000 de lei în schimbul predării unui autovehicul vechi, însă în anumite condiții.
Rabla Local condiții persoane fizice:
- Persoanele fizice nu vor putea cumpăra timp de 3 ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.
- Persoanele fizice trebuie să verifice dacă UAT-urile pe raza cărora domiciliază participă în program și să nu caseze autovehiculul înainte, deoarece în program se încadrează doar autovehiculele casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere.
- să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
- să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
- să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuțiilor către bugetul de stat și cel local;
- să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
- să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului.
Rabla Local condiții mașină:
- să fie înregistrată în evidențele primăriei;
- să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
- să aibă o normă de poluare Euro 3 și/ sau inferioară;
- conține componente esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).
Acte necesare Rabla Local 2023
- cerere de finanțare tipizat, completată prin tehnoredactare,
- actul de identitate,
- documentul doveditor al deschiderii de către solicitant, la Trezorerie, a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu.
- împuternicire notarială, prin care persoana care va semna cererea de finanțare este mandatată de către reprezentantul legal.
V-ar putea interesa și:
- Top 10 mașini de vânzare ieftine cu cutii de viteze automate
- Top 15 cele mai ieftine mașini hibrid din România
- TOP 7 cele mai ieftine crossovere hibride din România
- TOP: Mașini ieftine prin Rabla cu prețuri de 10000 euro
- Top 21 cele mai ieftine mașini hibrid din România
Prin PNRR, România s-a angajat în fața UE că va elimina de pe străzi aproximativ 250.000 de mașini cu o vechime de peste 15 ani până în 2026. În prezent, peste 2 milioane de mașini din România sunt mai vechi de 20 de ani.