În urma unui control antifraudă efectuat la un operator economic din București ce desfășoară activitate de ride-sharing (transport alternativ de persoane) prin intermediul platformelor UBER și BOLT, inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) au constatat că societatea verificată a omis declararea a 96.480 de ore lucrate în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024 de către conducătorii auto care nu au figurat niciodată ca angajați ai societății în cauză, dar care au efectuat în acest interval curse pe o distanță de peste 2.604.000 km.
Pentru a activa în domeniul ride-sharing șoferii trebuie să dețină licență de operator de transport alternativ, iar aceasta poate fi obținută doar de o firmă sau PFA plătitor de TVA intracomunitar.
Având în vedere această condiție, societatea controlată, care nu deținea o flotă auto proprie, a încheiat contracte de comodat pentru autoturismele deținute de conducătorii auto, îndeplinindu-se astfel formal cerințele legale de desfășurare a acestei activități.
Operatorul economic bucureștean a obținut în perioada menționată venituri în valoare de peste 10,77 milioane de lei fără a declara impozitul pe veniturile microîntreprinderilor și impozitul pe profit datorat bugetului general consolidat al statului.
Așadar, a fost calculat un prejudiciu în valoare de peste 3,82 milioane de lei, pentru recuperarea căruia vor fi sesizate organele de urmărire penală competente.
Mașini electrice vs. mașini cu motor termic: cine prezintă un risc mai mare de incendiu?
Inspectorii DGAF desfășoară permanent acțiuni de control antifraudă în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale în domeniul prestării serviciilor direct către populație, precum și în alte domenii economice în care au fost identificate fenomene de indisciplină financiară ori slabă conformare la declarare.
În ce orașe din România există Uber și Bolt
În România, Uber este disponibil în 22 de orașe: București, Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Craiova, Pitești, Ploiești, Galați, Oradea, Brăila, Sibiu, Buzău, Bacău, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia, Arad, Târgu Mureș, Baia Mare, Târgoviște și Suceava.
Bolt este prezent în 30 de orașe printre care București, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Brașov, Craiova, Oradea, Pitești, Timișoara, Ploiești și Sibiu.