Viteza de încărcare este mai importantă decât autonomia

Autor: EVmarket Romania
5,4K afișări
Svolt, baterii masini electrice, baterii ev, incarcare, lfp, ncm, Galați, Stanford, masina online, Prețurile mașinilor electrice, ProLogium,

Producătorii de vehicule electrice își reorientează focusul: în loc să mărească autonomia mașinilor electrice, aceștia prioritizează dezvoltarea tehnologiilor de încărcare ultra-rapidă. Viteza de încărcare este mai importantă decât autonomia.

Progresele remarcabile ale grupurilor din China stau la baza acestei tendințe. Dacă inițial mai mulți producători au reușit să aducă pe piață încărcătoare cu puteri notabile de 500 sau 600 kW, companiile chineze au dus cursa mai departe, concentrându-se pe dezvoltarea încărcătoarelor de peste 1.000 kW.

banner Petrom

Exemple notabile includ inițiativele BYD, sistemul de 1.200 kW al celor de la Zeekr și, nu cu mult timp în urmă, propunerea Huawei de 1.500 kW.

Cu toate că mașinile electrice actuale pot depăși 500 km autonomie și eficiența lor se va îmbunătăți, extinderea capacității bateriilor ar putea să nu mai fie fezabilă peste aproximativ 100 kWh.

Dincolo de acest prag, performanța de încărcare (puterea și viteza cu care bateria primește energie) va deveni elementul central.

O mașină electrică nu are nevoie să se încarce la fel de repede precum se alimentează o mașină convențională. Mulțumită încărcării domestice, mulți șoferi pleacă de acasă cu bateria complet încărcată, astfel încât viteza stațiilor publice este importantă în special pentru deplasările pe distanțe mari.

Ceea ce contează cel mai mult în acest context este cât durează încărcarea în intervalul cel mai utilizat în călătorii, respectiv de la 10% la 80%.

TOP mașini electrice cu autonomie peste 700 de km

Găsirea echilibrului perfect pentru bateria unei mașini electrice este o provocare majoră – trebuie să ofere suficientă autonomie pentru a satisface șoferii, dar fără a crește excesiv greutatea, volumul și costul mașinii.

Această dilemă este accentuată în faza actuală de adopție a mașinilor electrice, când mulți șoferi caută cifre mari de autonomie pentru a se simți în siguranță, cel puțin până când experiența le va demonstra că nu vor rămâne fără energie pe neașteptate și că pot conta pe rețeaua publică de încărcare.