Bateriile mașinilor electrice Renault pot fi stinse în 10 minute în caz de incendiu

Autor: Cristian Gubandru
2,5K Afișări
renault 5 e-tech electric

Renault a oferit un training în premieră în România pentru 300 de pompieri IGSU oferindu-le informații despre cum să intervină eficient în accidentele rutiere cu mașini electrice. Inițiativa face parte din Programul Human First al Renault sub umbrela căruia, în România, se derulează parteneriatul cu IGSU încă din 2016.

Participând la acest eveniment, am aflat ca Renault are un pompier cu experiență angajat în echipele de inginerie pentru a proiecta mașinile corespunzător de la început. Astfel, Renault a dezvoltat un sistem special care le permite pompierilor să inunde rapid bateria unei mașini electrice care a luat foc.

Renault Fireman Access

Pentru că bateriile mașinilor electrice trebuie să fie ermetice, Renault a creat o piesă care se topește în caz de incediu. Dispozitivul se numește Renault Fireman Access și oferă acces direct la baterie după ce bancheta a ars.

Sistemul creează o deschizătură în carcasa bateriei permițând pompierilor să stingă incendiul în doar 10 minute, comparativ cu 1-3 ore. În plus, prin aceasta soluție cantitatea de apă este redusă de la 11.000 de litri la 1.300 de litri.

Inginerii spun că nu există un risc de explozie in cazul bateriilor mașinilor electrice Renault, însă nu le recomandă pompierilor să folosească nici măcar hidroperforarea pentru a face o gaură în carcasa bateriei pentru a o inunda cu apă întrucât pot înțepa celulele, care vor intensifica flăcările.

Pyrofuse

Începând cu modelul Renault 5 electric, compania a implementat o nouă soluție pentru a ușura munca pompierilor. După un accident rutier, un pyrofuse va deconecta automat bateria de înaltă tensiune.

Siguranțele din interiorul bateriei vor deconecta cablurile pentru a nu mai avea tensiune. Acest lucru le permite pompierilor să intervină in siguranță.

În plus, toate vehiculele electrice Renault sunt echipate cu 2 coduri QRescue situate pe parbriz și pe lunetă, concepute special pentru salvatori în caz de accident rutier.

Codurile QR trebuie scanate de pompieri pentru a avea acces la fișa de salvare corespunzătoare vehiculului. Aici găsesc toate informațiile tehnice necesare pentru a face o intervenție rapidă și sigură atât pentru pasageri, cât și pentru salvatori. În prezent, toți constructorii auto fac aceste fișe de salvare pentru că sunt solicitate de EuroNCAP.

Dar problema pentru salvatori este să se asigure că au acces la foaia de salvare corespunzătoare atunci când au ajuns la locul accidentului, deoarece nu știu numele modelului și detalii despre baterie. Codul QRescue îi va face să câștige timp, să fie mai eficienți în intervenție.

Pregătirea pompierilor IGSU prin programul Human First

Datorită existenței Programului Human First ce urmărește îmbunătățirea siguranței tuturor participanților la trafic, dar și relației de colaborare cu IGSU, a fost identificată pe plan local nevoia formării concrete a pompierilor români.

Formarea acoperă specificațiile de siguranță pe care noile modele de vehicule le presupun și le impun, cu accent pe cele electrice, cât și tehnologiile inovatoare dezvoltate de Renault pe vehiculele sale.

Conferința a fost susținută de doi formatori din Franța – Claire Petit Boulanger – Expert Vehicle Safety în cadrul Renault Group și Locotenent pompier Jerome Albert, expert în intervenții de urgență ce implică vehicule.

La formare au participat peste 300 de pompieri români ai IGSU și ai Renault Group, fiind organizată pe formatul unui eveniment recent desfășurat în Franța, la Technocentre. Alături de cei doi experți francezi, a fost prezentă și Cecilia Tudor – Managing Director Renault South Eastern Europe.

Renault 5 E-Tech electric este disponibil cu bateria de 40 kWh

Din partea Renault, cei doi invitați fac parte dintr-o echipă specifică a departamentului de inginerie care oferă instruiri gratuite pompierilor din Franța, dar și din străinătate, la cerere. Aceste instruiri, cum este și cea dedicată IGSU de la sediul Renault Group România, explică în detaliu particularitățile vehiculelor electrice și cum să fie realizate intervențiile de urgență asupra vehiculelor electrice; dar explică și evoluția vehiculelor (managementul airbag-urilor, oțelurile armate etc).

Claire Petit Boulanger, care este și membră a World Rescue Organization (Renault Grup fiind singura companie auto din organizație) a dat startul trainingului precizând principala deosebire între un vehicul electric și unul cu motor termic – EV-urile au o baterie High Voltage în loc de un rezervor de combustibil.