Autoritatea pentru Supraveghere Fiscală (ASF) a publicat noile tarife de referință pentru asigurarea auto obligatorie (RCA 2025). Pe baza acestora, companiile de asigurări vor stabili prețurile polițelor în prima jumătate a lui 2025. Deși Guvernul a încercat să limiteze creșterile, costul asigurării auto obligatorii continuă să urce.
La stabilirea tarifelor RCA în 2025, autoritățile au adoptat o nouă metodologie. În locul capacității cilindrice, acum se ia în considerare puterea motorului vehiculului. În plus, țara a fost împărțită în două zone tarifare: București-Ilfov, cu tarife specifice, și restul județelor, unde se aplică alte grile de preț.
Pentru a calcula tariful de referință al asigurării RCA în 2025 pentru mașinile deținute de persoane juridice, se iau în considerare puterea motorului vehiculului și zona geografică în care acesta este înmatriculat.
Tarifele RCA în 2025 pentru persoane fizice sunt calculate astfel:
- Pentru autoturisme, SUV-uri și autoutilitare ușoare: puterea motorului și vârsta conducătorului auto.
- Pentru autovehicule de marfă: masa vehiculului.
- Pentru toate categoriile de vehicule: zona geografică de înmatriculare (București-Ilfov sau restul țării).
Majorările tarifelor RCA în 2025 variază între 5% și 10%, exceptând cele pentru mașini foarte puternice, care au depășit 20%. Prețurile sunt orientative și pot varia în funcție de asigurător și istoricul șoferului. Bonus-malus poate reduce sau majora tariful cu până la 50%, respectiv 80%.
Tarife de referință RCA 2025
Cea mai semnificativă creștere a tarifelor RCA se observă în cazul șoferilor cu vârsta de peste 60 de ani care dețin autovehicule cu o putere a motorului de 300 kW (407 CP). Aceștia vor plăti un tarif de referință de 4.107 lei dacă sunt rezidenți ai Bucureștiului sau Ilfovului, respectiv 2.088 de lei dacă sunt din alte județe. Comparativ cu tarifele din iulie 2024, aceasta reprezintă o majorare de 30,8%.
Tarife asigurare obligatorie RCA 2024
Cum pot afla clasa de bonus malus la polița RCA
Șoferii pot afla în ce clasă bonus malus se încadrează dacă verifică în baza de date AIDA, aplicație online pusă la dispoziția asiguraților de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Pentru a obţine informaţii despre încadrarea în clasa bonus malus (B/M) accesați aida.info.ro. Aplicația va cere numărul de înmatriculare al vehiculului sau seria de șasiu (numărul de identificare a autovehiculului). Baza de date AIDA afișează informații din ultimii 5 ani calculați de la data curentă.
De asemenea, puteți verifica valabilitatea poliței RCA aici.
Verificare asigurat RCA: iată cum poți afla online
Anul acesta, șoferii care nu au produs accidente, în urmă cu un an, avansează cu o clasă către B8, iar cei care au făcut accidente mai coboară două clase către M8.