Impresii Suzuki eVitara: Un SUV electric cu aptitudini off-road

Autor: Cristian Gubandru
5,8K afișări
suzuki evitara suv electric e Vitara

Compania japoneză Suzuki a organizat un test drive deosebit pentru primul său vehicul electric, SUV-ul eVitara. Evenimentul a avut loc la centrul de testare Segula Technologies din Germania, o locație utilizată de multe mărci auto pentru testarea prototipurilor.

A fost o experiență neașteptată să pot testa Suzuki eVitara într-un asemenea centru, unde am avut ocazia să văd și viitoare modele de mașini electrice, ușor camuflate. Probabil, Suzuki a ales această locație deoarece exemplarele eVitara folosite în test erau prototipuri.

Suzuki eVitara, SUV electric de segment B, a intrat deja în producție la uzina Suzuki Motor Gujarat din Gujarat, India, iar sosirea sa în Europa este așteptată în a doua jumătate a anului 2025. Tot atunci vor fi anuntate și prețurile.

banner Petrom

eVitara este dezvoltat pe platforma „skateboard” Heartect-e pentru vehicule electrice, concepută pentru a oferi integritate structurală sporită și un centru de greutate coborât.

Sunt disponibile două opțiuni de baterie: un pachet de 49 kWh (capacitate neta 47 kWh) și un pachet de 61 kWh (capacitate neta 59 kWh). Aceste pachete de baterii utilizează celule lamelare (blade) LFP (litiu-fier-fosfat).

Varianta de top a modelului eVitara este echipată cu sistemul de tracțiune integrală AllGrip-e, oferind 135 kW (183 CP) și 300 N⋅m cuplu, având moduri de condus adaptabile pentru diverse condiții de rulare.

Specificații Suzuki eVitara: autonomie și motorizări

Modelul cu tracțiune față are un singur motor, în timp ce varianta cu tracțiune integrală AllGrip-e este echipată cu două motoare: unul în față și unul în spate.

  • baterie LFP de 61 kWhtracțiune față, 174 CP/189 NM, autonomie 428 km WLTC, 0-100 km/h in 8,7 secunde, greutate 1.800 kg, anvelope de 225/55/18.
  • baterie LFP de 61 kWh, 4×4, 183 CP/300 NM, autonomie 412 km WLTC, 0-100 km/h in 7,4 secunde, greutate 1.900 kg, anvelope de 225/50/19.
  • baterie LFP de 49 kWH, tracțiune față, 144 CP/189 NM, autonomie 346 km WLTC, 0-100 km/h in 9,6 secunde, greutate 1.700 kg, anvelope de 225/55/18.

Valorile de autonomie menționate sunt calculate conform ciclului WLTC la o temperatură exterioară de 23°C. Este important de reținut că la 0°C, autonomia scade cu 9%.

Indiferent de motorizare, viteza maximă este de 150 km/h, iar garda la sol de 18 cm este una dintre cele mai generoase din segmentul SUV-urilor electrice.

În ceea ce privește dimensiunile, noul Suzuki eVitara este mai mare decât modelul Vitara cu motoare termice, având o lungime de 4275 mm (+90 mm), o lățime de 1800 mm (+25 mm) și o înălțime de 1635 mm (+35 mm). Creșterea este și mai semnificativă în cazul ampatamentului, care măsoară acum 2700 mm, fiind cu 200 mm mai lung decât la varianta convențională.

suzuki evitara suv electric e Vitara

Timpul de încărcare

  • Încărcare AC (11 kW, 10%-100%): Suzuki eVitara cu bateria de 49 kWh necesită 4,5 ore, iar cel cu bateria de 61 kWh are nevoie de 5,5 ore.
  • Încărcare DC (max. 90 kW, 10%-80%): Ambele versiuni de baterie se încarcă în aproximativ 45 de minute.

Pentru a optimiza procesul, mașina dispune de un sistem de control al temperaturii bateriei. Acesta încălzește bateria iarna pentru a permite încărcarea rapidă și o răcește vara, asigurând performanțe constante. Modelul dispune și de pompă de căldură.

Garanția bateriei este de 8 ani sau 160.000 km.

O nouă platformă dedicată vehiculelor electrice

Suzuki introduce odată cu eVitara o arhitectură complet nouă, dedicată vehiculelor electrice, numită Heartect-e. Aceasta va fi folosită și pentru modele electrice viitoare. Din acest motiv, deși poartă numele Vitara, noul model electric nu are nicio similaritate tehnică sau de design cu varianta cu motoare hibride.

Caroseria noului eVitara adoptă un limbaj de design complet nou, diferit de cel al modelului cu motoare termice. Denumit „High-Tech & Adventure”, acest nou stil vizual reflectă atât caracterul aventuros al mașinii, cât și tehnologia avansată din dotare. Datorită formelor mult mai sculptate și a muchiilor ascuțite, noul Suzuki eVitara va fi ușor de distins față de Vitara obișnuit.

Partea frontală se remarcă prin faruri cu design nou, care se îngustează spre grila închisă, specifică modelelor electrice. Bara de protecție include prize de aer și adoptă elemente nevopsite din plastic pentru un aspect robust. Această temă a protecțiilor nevopsite continuă pe laterale (aripi și partea inferioară a portierelor). În spate, designul este modernizat de stopurile unite printr-o bandă centrală, o bară de protecție de asemenea nevopsită și un eleron discret ce prelungește linia plafonului

Schimbări majore se regăsesc și în habitaclu, unde noul Suzuki eVitara adoptă un instrumentar de bord complet digital, înlocuind ceasurile analogice. Alături de acesta este poziționat ecranul central dedicat sistemului multimedia. Consola centrală a fost redesenată, integrând mai multe butoane și comenzi fizice, în timp ce planșa de bord este accentuată de ornamente cu aspect de aluminiu în jurul gurilor de ventilație. O notă distinctivă o aduce schema cromatică bi-ton, cu suprafețe bej pe bord, scaune, panourile ușilor și consola centrală, contrastând elegant cu zonele negre.

suzuki evitara suv electric e Vitara

Tehnologii Suzuki e VITARA

  • eAxle

Grupul motopropulsor electric (BEV) este compus dintr-o unitate compactă eAxle (electric axle), care integrează motorul, invertorul și bateriile litiu-fier-fosfat, proiectate pentru siguranță și fiabilitate. Acesta permite o accelerare rapidă cu plecare de pe loc și o accelerație puternică în timpul depășirilor, atât la viteze mici, cât și la viteze mari.

  • ALLGRIP-e

ALLGRIP-e este un sistem electric 4WD, care utilizează expertiza Suzuki în tehnologia tracțiunii integrale, având două unități eAxle independente, față și spate. Acest sistem nu numai că oferă performanțe puternice, dar permite și un control precis cu o excelentă capacitate de răspuns.

În plus, sistemul include modul TRAIL, care asigură o ieșire rapidă din situații dificile, datorită distribuției inteligente a cuplului motor între roți, ce acționează ca un diferențial cu alunecare limitată (LSD). Sistemul aplică frânele pe roțile care patinează și distribuie cuplul motor către roata opusă.

  • HEARTECT-e

Platforma utilizează noua arhitectură HEARTECT-e, dezvoltată special pentru vehiculele electrice cu baterie (BEV). Aceasta se caracterizează printr-o structură ușoară, protecție la înaltă tensiune și un interior spațios datorită ampatamentului scurt.

 

Impresii de condus Suzuki eVitara

Suzuki eVitara este primul SUV electric accesibil cu capabilitati de off-road. Spun asta pentru că multe SUV-uri electrice actuale sunt limitate în teren accidentat, fiind adesea prea joase și având o masă considerabilă.

Valorificându-și vasta experiență în producția de vehicule de teren, inginerii japonezi de la Suzuki au proiectat eVitara pentru a oferi performanțe off-road într-un pachet electric și accesibil.

Am avut ocazia de a conduce în premieră noul Suzuki eVitara, primul model electric al mărcii, în cadrul renumitului centru de testare Segula Technologies din Germania. Încă de la primele impresii, eVitara se simte ca un SUV electric ancorat în tradiția modelelor clasice: păstrează comenzi fizice și butoane familiare, iar garda la sol de 18 cm, alături de ornamentele nevopsite specifice vehiculelor off-road, îi conferă un aer robust și promite versatilitate atât pe drumuri neasfaltate, cât și pe autostradă.

Pentru a-i testa abilitățile în teren ușor dificil, am intrat cu modelul 4×4 pe o zonă de test de 60 de metri acoperită cu apă și noroi, menținând o viteză de 35-40 km/h. Comportamentul mașinii pe suprafața alunecoasă a fost exemplar: a avansat constant, fără nicio ezitare. Secretul stă în sistemul electric 4×4 și modul său TRAIL, care distribuie inteligent cuplul. Acționând ca un diferențial cu alunecare limitată, sistemul frânează roțile care patinează și transferă puterea către roata opusă, asigurând tracțiune optimă.

Per total, prima experiență la volanul eVitara a relevat un control precis și reacții imediate, mașina fiind surprinzător de ușor de stăpânit chiar și pe suprafețe alunecoase.

Pe un drum privat ca acesta, lipsit de trafic și zgomot ambiental, devine evident cât de plăcută este experiența la volanul unei mașini electrice în natură.

Manevrabilitate și stabilitate

O altă probă la care am supus noul Suzuki Vitara electric, la centrul de testare Segula Technologies din Germania, a fost cea de manevrabilitate și stabilitate.

Pe o pistă dedicată de 900 de metri, cu un traseu sinuos ce amintește de un circuit sportiv, am evaluat dinamica SUV-ului de 1,8-1,9 tone, testând atât versiunea 4×2 (174 CP, 189 Nm), cât și pe cea 4×4 (183 CP, 300 Nm).

Pe asfalt uscat și în viraje, eVitara s-a comportat admirabil, inspirând încredere prin direcția precisă, suspensia bine calibrată și un ruliu minim, performanțe notabile pentru gabaritul său. Am fost plăcut surprins de agilitatea generală a mașinii.

Din perspectiva dinamicii pe circuit, modelul cu tracțiune față a oferit o experiență de condus mai antrenantă decât cel 4×4, un avantaj posibil datorat masei sale mai mici cu 100 kg.

Totuși, această experiență pozitivă a fost umbrită de performanța dezamăgitoare a anvelopelor Goodyear EfficientGrip 2 SUV (225/50 R19, fabricate în India, dedicate EV). Acestea au început să scârțâie prematur, cu mult înainte ca limitele reale ale aderenței să fie atinse, limitând explorarea potențialului dinamic al mașinii.

Am testat și capacitatea de sprint a noului Suzuki Vitara electric, precum și comportamentul său la viteze de autostradă, schimbarea benzilor, rularea cu sistemul cruise control adaptiv, slalom.

Fiabilitatea auto: care sunt cele mai de încredere mărci în Europa

Pentru această probă am avut la dispoziție un Suzuki Vitara 4×4, cu bateria de 61 kwh și două motoare electrice, câte unul pe fiecare axă care dezvoltă 183 de CP și 300 Newton-metru. Anvelopele care îl echipează sunt: 225/50/19.

La apăsarea pedalei, eVitara răspunde instantaneu cu zvâcul tipic mașinilor electrice – o accelerare puternică, dar remarcabil de liniară până la 100 km/h.

Este impresionant cum reușește să mascheze cele aproape 2 tone, oferind o senzație de lejeritate neașteptată. Din nou, rularea silențioasă și livrarea fluidă a puterii se traduc într-o experiență de condus deosebit de agreabilă.

În contrast cu un model Vitara hibrid, a cărui greutate oscilează între 1300 și 1400 kg, SUV-ul electric este marginal mai greu, are intre 1700 si 1900 de kg, dar oferă o manevrabilitate la fel de ușoară, compensând prin puterea oferită de un motor electric.

Impresia principală ar fi puterea instantanee și controlul precis. Motorul electric livrează cuplul maxim imediat. Nu există ezitare sau schimbări bruște de viteză, doar o forță constantă și lină care te propulsează înainte.

În timpul testului de rulare pe segmente denivelate cu 60 de km/h și la viteză de autostradă (100 de km/h), consumul înregistrat a fost în jur de 18,2 kWh/100 km.

Prin urmare, în 2025 ajunge pe piață acest SUV electric japonez foarte reușit, gata să înlocuiască SUV-urile termice pentru ieșirile în natură.

Suzuki eVitara poate fi comandat cu interior negru sau maro, iar la exterior cu nuanțe mono-tone sau dual-tone.

Culorile pentru caroserie mono-tone sunt roșu metalizat, verde metalizat, argintiu metalizat, gri metalizat și alb perlat. Nuanțele dual-tone sunt argintiu metalizat, gri metalizat, verde metalizat, albastru metalizat, negru și alb perlat.