Vehicule Autonome de nivel L4 pentru transportul public

Autor: Cristian Gubandru
masini autonome, vehicule autonome, transport pasageri renault weride

Renault Group va avea două abordări diferite în strategia sa de dezvoltare a vehiculelor autonome, ținând cont, pe de o parte, de așteptările clienților în ceea ce privește vehiculele de persoane și, pe de altă parte, de nevoile specifice transportului public.

Pentru autoturisme se va urmări un grad superior de asistență la conducere și nu autonomie completă, urmărindu-se integrarea unor sisteme avansate de asistență a șoferului (ADAS) la cel mai bun nivel de pe piață, pentru mai multă siguranță și confort.

Pentru transportul public autonomia este relevantă și necesară pentru a răspunde în mod eficient nevoii tot mai mari de mobilitate cu emisii reduse de carbon.

Navete autonome pentru Roland-Garros 2024

Pe lângă demonstrațiile și parteneriatele deja în desfășurare, Renault Group face acum echipă cu WeRide, lider în tehnologii de conducere autonomă, cu o primă demonstrație în condiții reale începând din 26 mai la turneul de tenis de la Roland-Garros.

La nivel internațional există un consens privind existența a 6 niveluri de „conducere automată și autonomă”, variind de la nivelul L0, fără nicio asistență la conducere, până la nivelul L5, nivelul la care vehiculul ar fi complet autonom, în toate situațiile și fără prezența unui operator la bord.

În cazul vehiculelor individuale, Renault Group își concentrează eforturile pe nivelul L2 sau chiar L2+, cu mai multe sisteme de asistență la conducere la cel mai înalt nivelul de pe piață, care oferă utilizatorilor atât siguranță cât și plăcere la volan. Printre acestea se numără asistența contextuală, cea pentru menținerea benzii sau, în curând, funcționalitatea de depășire automată. Deși este asistat, șoferul rămâne responsabil pentru conducere.

V-ar putea interesa și

Chiar dacă este posibilă din punct de vedere tehnic, Renault Group nu face din atingerea nivelului L3 o prioritate pe termen scurt. Într-adevăr, există un decalaj semnificativ de complexitate tehnologică între nivelul de automatizare L2 și nivelul de autonomie L3, deoarece vehiculul trebuie să poată funcționa în siguranță în medii complexe cu supraveghere limitată a șoferului. În această etapă, costul care trebuie suportat de către clienți, în raport cu beneficiile de conducere, ar limita drastic cererea.

În același timp, Grupul se asigură că arhitectura vehiculelor sale poate evolua către mașina autonomă dacă așteptările, reglementările sau costul tehnologiilor fac acest progres fezabil.

Pe de altă parte, în ceea ce privește transportul public, Grupul Renault vede relevanța oferirii de vehicule autonome, cu o nevoie anuală estimată la câteva mii de microbuze în următorii câțiva ani.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn